De lekkerste Moederdag kado's!

Ontdek wijnlanden Oost-Europa

Oost-Europa is al duizenden jaren een grote speler van de wijnbouw. Tussen de bergen en heuvels van Hongarije, Griekenland en Moldavië liggen parels van zonovergoten wijngaarden. De verschillende landen zijn rijk aan geschiedenis, inheemse druivenrassen en eeuwenoude wijntradities. Lange tijd waren deze wijnen wat onderbelicht, maar de laatste tijd winnen ze opnieuw terrein. Kwaliteit, originaliteit en vakmanschap staan hoog in het vaandel.

Maar wat maakt Oost-Europese wijn zo aantrekkelijk? Dit is combinatie van inheemse druiven, bijzondere terroirs en een authentieke tradities. Bovendien zijn veel van deze wijnen verrassend betaalbaar!

Oude Oost-Europese wijntradities

De geschiedenis van wijn in Oost-Europa gaat ver terug. En wist je dat sommige wijnlanden zelfs een langere geschiedenis hebben dan Frankrijk of Italië. Georgië wordt vaak genoemd als de oorsprong van de wijn, waar al 8000 jaar geleden wijn werd gemaakt in kleipotten (qvevri) die onder de grond werden begraven. Maar de landen Roemenië, Bulgarije en Hongarije hebben ook een lange en rijke wijnbouwtraditie.

Tijdens de periode van het IJzeren Gordijn lag de focus in veel landen op massaproductie. Kwaliteit maakte dus plaats voor kwantiteit. Maar sinds de jaren ’90, na de val van het communisme, is er een duidelijke omwenteling. Moderne wijnmakers investeren in kwaliteit, herontdekken vergeten druivenrassen en combineren traditie met technologie. Zo bloeit de wijncultuur opnieuw op, met verrassende resultaten.



Oost-Europese wijnlanden

Duitsland is een onderschatten wijnland. Met mooie regio’s ieder met een eigen stijl en kunst. De kennis per regio hangt samen met de verschillende druiven die verbouwd worden. Zo zijn er wel een paar waar je wel eens van gehoord moet hebben.

Griekenland

Griekenland is een van de oudste wijnlanden ter wereld. In de oudheid speelde wijn een centrale rol in religie en samenleving, en ook nu nog heeft wijn een vaste plek in de Griekse cultuur. Hoewel het land lange tijd weinig internationale bekendheid had op wijngebied, is dat de laatste decennia snel veranderd. Griekenland kent talloze inheemse druivenrassen die nergens anders voorkomen. Streken als Naoussa, Nemea, Samos en de Egeïsche eilanden brengen tegenwoordig wijnen voort die wereldwijd in de prijzen vallen.


Moldavië

Moldavië is een van de minst bekende maar meest fascinerende wijnlanden van Europa. Het land heeft een wijntraditie die minstens vijfduizend jaar teruggaat. Wat Moldavië bijzonder maakt, zijn de gigantische ondergrondse wijnkelders. De wijnbouw is hier verweven met de cultuur. Druivenrassen als Rara Neagră (rood) en Fetească Albă (wit) zijn typisch Moldavisch, maar ook internationale soorten als Pinot Grigio en Chardonnay doen het goed. Moldavië heeft een mild landklimaat, ideaal voor druiventeelt.

Roemenië

Roemenië is al eeuwenlang een belangrijk wijnland. Het kent een gevarieerd klimaat en een indrukwekkend aantal druivenrassen: zowel internationaal als lokaal. De regio Dealu Mare, ook wel het ‘Bordeaux van Oost-Europa’ genoemd, levert volle rode wijnen van onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot, maar ook de lokale druif Fetească Neagră komt hier tot zijn recht. Deze druif geeft kruidige, fruitige wijnen met zachte tannines. Roemenië heeft in totaal meer dan 180.000 hectare aan wijngaarden en behoort tot een van de grootste wijnproducerende landen van Europa. De wijnbouw is er sterk in ontwikkeling, met steeds meer focus op terroir en kwaliteit.


Overige Oost-Europese wijnlanden

Hongarije: De combinatie van tradities, inheemse rassen en vakmanschap leveren mooi wijnen op. Bijvoorbeeld de bekende Tokaji, een beroemde zoete wijn van onder andere Furmint. Ook droge witte en rode wijnen uit Eger en Villány doen het goed.

Slovenië: Grootse wijnen vanuit een klein wijnland. Zij combineren moderne technieken met eeuwenoude tradities. Zo zijn de wijnen authentiek en modern tegelijk.

Georgië: Oorsprong van de wijn en blijft uniek met zijn traditionele qvevri-wijnen.

Servië, Turkije en Noord-Macedonië zijn opkomend, vooral in rode blends met lokale druiven.

Internationale druivenrassen in Oost-Europa

Hoewel Oost-Europa bekendstaat om zijn eigen druivenrassen, zijn ook de grote internationale namen hier ruimschoots vertegenwoordigd. Het interessante is dat deze druiven vaak een eigen karakter krijgen door het unieke klimaat en terroir van de regio.


Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is zonder twijfel de meest aangeplante internationale blauwe druif in landen als Roemenië, Bulgarije en Moldavië. In de warmere delen van deze landen zorgt hij voor stevige, volle rode wijnen met veel donker fruit, specerijen en een vleugje hout. Vaak wordt hij geblend met Merlot of lokale druiven voor extra zachtheid.


Chardonnay

Chardonnay is een veelzijdige witte druif die in onder andere Slovenië, Hongarije en Roemenië uitstekende resultaten geeft. Verfrissende, fruitige stijlen en rijke, op hout gerijpte versies met romigheid en complexiteit geeft de druif. In sommige gevallen wordt Chardonnay gebruikt in mousserende wijnen, zoals de Roemeense of Moldavische variant van sekt.


Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc heeft zijn plek gevonden in de koelere wijnstreken van Slovenië, Hongarije en zelfs Bulgarije. Hier levert hij frisse wijnen met aroma’s van citrus, kruisbessen en een grassige ondertoon – soms met verrassende mineraliteit door de kalkrijke bodems.

Inheemse druivenrassen

Wat Oost-Europa echt onderscheidt van andere wijnregio’s, is de rijkdom aan lokale druivenrassen die nergens anders groeien. Vaak zijn het druiven met een lange geschiedenis, die in de vergetelheid dreigden te raken maar nu, door middel van de moderne technieken een terugkeer maken.


Fetească Neagră

Fetească Neagră is de rode trots van Roemenië. De naam betekent ‘zwart meisje’ en verwijst naar de donkergekleurde druif. Fetească Neagră geeft wijnen met een dieprode kleur, sappig donker fruit, kruiden en een fluweelzachte structuur. Afhankelijk van de manier van produceren kan hij jong gedronken worden of enkele jaren rijpen op hout.


Xinomavro

Xinomavro is een Griekse druif uit de regio Naoussa, die wel wordt vergeleken met Nebbiolo. Hij levert wijnen met een stevige structuur, veel zuren en tannines, en aroma’s van tomatenblad, kersen, leer en kruiden. Xinomavro-wijnen hebben rijpingspotentieel en worden vaak pas na een paar jaar op dronk gebracht.


Rkatsiteli

Rkatsiteli is een van de oudste witte druivenrassen ter wereld en de meest aangeplante witte druif in Georgië. Hij is veelzijdig: droog, halfzoet of als amberkleurige qvevri-wijn. In de droge stijl biedt Rkatsiteli frisse zuren, kruidigheid en aroma’s van appel, perzik en citrus. In de traditionele oranjewijnen toont hij kracht, structuur en complexiteit.

Wist je dit al over Oost-Europese wijn?

De grootste wijnkelder ter wereld, Milestii Mici, staat in Moldavië! Deze is meer dan 200 kilometer lang en staat zelfs in het Guinness Book of Records.

Men zegt dat Georgië de oorsprong van wijn in handen heeft. Met haar eigen methode van wijn maken in ingegraven kleipotten, de qvevri, die zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Tokaji Aszú uit Hongarije was ooit de favoriete wijn van Europese koningshuizen en werd "de wijn der koningen en de koning der wijnen" genoemd.

Slovenië heeft een wijnstok die als de oudste ter wereld geldt: de "Stara trta" in Maribor is meer dan 400 jaar oud en draagt nog elk jaar druiven.

Ontdek Dirck3

Nu je alles weet over Oost-Europese wijn, kunnen wij je ook nog veel vertellen over andere wijnlanden. Ook kunnen we over vele verschillende druivenrassen je meer vertellen. Lees al onze andere artikelen over wijn en alle druivenrassen.

Ontdek Dirck3 voor de laagste prijs wat direct uit voorraad leverbaar is. Bestel eenvoudig online of kom langs onze slijterijen. Voor 20:00 besteld, is morgen in huis!