
rose wijn
Rosé wijn is een type wijn wat kortstondig in contact komt met de schillen van rode druiven, waardoor er niet van een rode wijn gesproken kan worden. Door het beperkte contact ontstaat de typische kleur en het kenmerkende frisse, fruitige karakter. Hierdoor is het een zomerwijn bij uitstek geworden; er zijn echter ook diverse roséwijnen die prima bij andere seizoenen geschonken kunnen worden.
bezorging mogelijk vanaf 6 flessen (in de mix)

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Viva Pampas Rosé 75 clNORMAAL Regular Price 2. 99 Special Price 2. 99Alleen in winkel verkrijgbaar
-
-
-
-
wat is rosé wijn?
Rose herken je door zijn roze/ licht oranje kleur. De schil van druiven geeft de kleur aan de wijn, het sap van de druiven is namelijk kleurloos. Bij rode wijn bijvoorbeeld wordt de schil helemaal meegenomen in het proces, terwijl bij wit de schil niet gebruikt wordt. Nu vraag je je vast af hoe Rosé wijn dan gemaakt wordt. Nou, dat komt doordat de wijnboer de schil van de druif heel even in aanraking laat komen met het druivensap. Hoe langer de schil in contact komt met het sap, hoe intenser de kleur wordt van de Rosé.
Als de wijnboer vindt dat de Rosé de goede kleur heeft, haalt hij de schillen uit het druivensap en wordt de het goedje overgegoten in stalen tanks waar de Rosé gist.
Rosé is een wijn die net zoals rode wijn van blauwe druiven gemaakt en dan vooral van de druivenrassen:
De beste Rosé wijn op dit moment komt uit de Provence. De kleur van deze prachtige rosé is zalmroze en de smaak is licht. De structuur is kruidig met een body. Als je een Rosé uit de Provence bestelt weet je bijna altijd zeker dat je een goede Rosé drinkt!
soorten en smaken rosé wijn
De smaak van de Rosé wordt bepaald door de soort druif, het klimaat, de bodem en de bereidingswijze van de wijn. Er zijn dus oneindig veel verschillende smaken. Wel hebben rose’s vaak een fruitige smaak van aardbei en Citrus. Hieronder benoemen we de bekendste rosé wijnen.
- Tempranillo
De rosé van de Tempranillo druif is droog. De druif komt uit Spanje en dat zal je proeven, doordat de wijn wat kruidiger is.
Smaak: watermeloen, aardbeien en peper
Kleur: zuurstokroze
- Syrah
De volle smaak die je gewend bent van een rode Syrah proef je ook zeker terug in de rosé. De wijnen zijn over het algemeen wat zwaarder.
Smaak: aardbei, kers, olijf, peper
Kleur: kersroze
- Cabernet Sauvignon
Deze wijn zit vol met hartige smaken zoals leer en tabak. Ook proef je hints van citrus waardoor de wijn heel fris is met een hoge zuurgraad.
Smaak: groene paprika, kersensaus, zwarte bessen
Kleur: rabarberroze
- Sangiovese
Met de Sangiovese krijg je een heerlijke fruitige rosé die heel verfrissend smaakt.
Smaak: aardbeien, meloen en perzik
Kleur: koperkleurig
- Grenache
De rosewijn van de Grenache druif is zeer fruitig en droog tegelijk. De wijn is de basis van veel Provenciaalse wijnen.
Smaak: aardbei, sinaasappel, kruiden
Kleur: aardbei roze
rose wijn en spijs
Rose is de meest gedronken wijn op een zomerse dag. Dat komt omdat rosé wijn vaak fruitig en lekker verfrissend is.
Bij deze lekkere verfrissende wijn kan je dan ook heerlijk wat spijs eten. Zo is een rosé van Merlot of Cinsault perfect te combineren met een salade, koude soep of pasta, tapas en hummus. Een Cabernet Sauvignon of Syrah rose is lekker bij vis, aioli, ratatouille en gerijpte geitenkaas.
Ben jij geïnteresseerd in wat er nou lekker te eten is bij wijn? Ga dan hier naartoe om naar onze pagina te gaan over wijn en spijs!
Naast Heerlijke rose’s hebben wij ook hele goede witte wijn, rode wijn en mousserende wijn.
serveertempratuur rose wijn
Rosé serveer je gekoeld op 8-10 graden. Bewaar je rosé drank 3 uur in de koelkast voor de juiste temperatuur.
rode en witte wijn mengen verboden
Ondanks dat het makkelijk lijkt om rosé te vervaardigen door rode en witte wijnen te mengen, wordt dit bijna nergens gedaan. In de EU is dit zelfs bij wet verboden – behalve in de Champagne streek, waar men deze methode wel mag toepassen (en dit ook vaak doet). De prestigieuze champagnehuizen gebruiken echter een alternatieve methode, Saignée genaamd, waarbij men zeer zorgvuldig de blauwe druiven perst, en deze ‘eerste’ persing apart houdt van de rest, waardoor de concentratie van deze persing vele malen hoger wordt. Deze methode is veel kostbaarder dan de gangbare methode, maar geeft een veel krachtigere, rijkere smaak aan een rosé champagne. Ook ‘stille’ roséwijnen worden wel op deze manier gemaakt en ook deze hebben vaak een behoorlijk prijskaartje.
trendy rosé
Een ander type rosé wat de laatste tijd erg trendy is, is de zogenoemde Vin Gris. Bij dit type komt de rosé tot stand door het onmiddellijk persen van blauwe druiven na de oogst, zonder het sap in contact te brengen met de schillen. Hierdoor ontstaat een zeer lichte, bleke wijn met slechts een hint van roze. Doordat de wijn soms een ‘zweempje grijs’ in z’n kleur heeft, is de naam vin gris ontstaan. Deze methode geeft een toegankelijke, fruitige rosé.
Wil jij een lekkere rose kopen voor een eerlijke prijs? Dan zit jij hier goed! Vandaag gratis voor 17:00 besteld is morgen in huis.
bezorging mogelijk vanaf 6 flessen (in de mix)