XXL Flessen!
Dirckiii
Rosé Wijn

zomerwijn bij uitstek!

Rosé is een type wijn wat kortstondig in contact komt met de schillen van rode druiven, waardoor er niet van een rode wijn gesproken kan worden. Door het beperkte contact ontstaat de typische kleur en het kenmerkende frisse, fruitige karakter. Hierdoor is het een zomerwijn bij uitstek geworden; er zijn echter ook diverse roséwijnen die prima bij andere seizoenen geschonken kunnen worden.

bezorging mogelijk vanaf 6 flessen (in de mix)


gratis bezorging in heel nederland!Laagste prijspeil van NLvoor 20:00 besteld, morgen in huis*

17 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
 1. Jean Sableney Rosé Anjou 75 cl
  ELDERS Normale prijs 4. 49 4. 29
 2. Torres De Casta Rosado 75 cl
  ELDERS Normale prijs 8. 29 7. 49
 3. Casa Defra Pinot Grigio 75 cl
  ELDERS Normale prijs 5. 99 4. 99
 4. Domaine d'Estienne 75 cl
  ELDERS Normale prijs 8. 99 6. 99
 5. Exhib' Cotes de Thau Rosé 75 cl
  ELDERS Normale prijs 7. 99 6. 99
 6. I Am Rose 75 cl
  VASTE LAGE PRIJS 3. 99
 7. Tresor de Loire Rose 75 cl
  ELDERS Normale prijs 7. 99 5. 99
 8. Kia Ora Marlborough Blush Rose 75 cl
  ELDERS Normale prijs 8. 99 5. 99
 9. Mateus Rosé 75 cl
  ELDERS Normale prijs 8. 99 5. 49
 10. Miraval Provence Rosé 75 cl
  ELDERS Normale prijs 17. 95 17. 50

17 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

oudste wijnsoort ter wereld

Rosé is misschien wel de oudste wijnsoort ter wereld – de technieken om wijn te maken waren in vroegere tijden zo anders dat de eerste rode wijnen veel meer op rosé leken dan op de hedendaagse rode wijnen. Men perste de druiven meteen na de oogst, waardoor het sap nagenoeg geen interactie had met de schillen (behalve bij het daadwerkelijke persen), wat een zeer lichtgekleurde wijn opleverde. Pas in de 17e eeuw ontdekte men de mogelijkheden tijdens vinificatie, waardoor er ook volle, donkere (rode) wijnen konden worden gemaakt. Het was ook rond deze tijd dat de robuuste, krachtige Bordeaux wijnen wereldwijd meer aanzien kregen, waardoor de rosé langzaam naar de achtergrond verdween. Na de 2e wereldoorlog kwam er echter een enorme boost in populariteit, toen de Portugese rosé Mateus op de internationale markt verscheen en decennialang een verkooptopper bleef. Toen de vraag naar droge rosé steeg, verdrongen de Amerikaanse BLUSH ROSE’S de wat zoetere Mateus. Deze stijl wordt in de VS ook wel White Zinfandel genoemd en is eigenlijk toevallig ontstaan. De populariteit werd er niet minder en tegenwoordig zijn de bleekroze, tintelend frisse blush roséwijnen niet meer weg te denken.

frankrijk de grootste

Rosé maakt echter nog steeds maar zo’n 10% van de totale wijnproductie uit. Frankrijk is met afstand de grootste producent – zij zijn verantwoordelijk voor 25% van de roséproductie. Het belangrijkste wijngebied is de Provence, waar de helft van alle Franse rosé vandaan komt. Ook in Spanje en Italië wordt veel rosé geproduceerd (veelal gemaakt van Tempranillo, respectievelijk Pinot Grigio).Provence

rode en witte wijn mengen verboden

Ondanks dat het makkelijk lijkt om rosé te vervaardigen door rode en witte wijnen te mengen, wordt dit bijna nergens gedaan. In de EU is dit zelfs bij wet verboden – behalve in de Champagne, waar men deze methode wel mag toepassen (en dit ook vaak doet). De prestigieuze champagnehuizen gebruiken echter een alternatieve methode, Saignée genaamd, waarbij men zeer zorgvuldig de blauwe druiven perst, en deze ‘eerste’ persing apart houdt van de rest, waardoor de concentratie van deze persing vele malen hoger wordt. Deze methode is veel kostbaarder dan de gangbare methode, maar geeft een veel krachtigere, rijkere smaak aan een rosé champagne. Ook ‘stille’ roséwijnen worden wel op deze manier gemaakt en ook deze hebben vaak een behoorlijk prijskaartje.

trendy rosé Rosé wijn

Een ander type rosé wat de laatste tijd erg trendy is, is de zogenoemde Vin Gris. Bij dit type komt de rosé tot stand door het onmiddellijk persen van blauwe druiven na de oogst, zonder het sap in contact te brengen met de schillen. Hierdoor ontstaat een zeer lichte, bleke wijn met slechts een hint van roze. Doordat de wijn soms een ‘zweempje grijs’ in z’n kleur heeft, is de naam vin gris ontstaan. Deze methode geeft een toegankelijke, fruitige rosé.

bezorging mogelijk vanaf 6 flessen (in de mix)


gratis bezorging in heel nederland!Laagste prijspeil van NLvoor 20:00 besteld, morgen in huis*