XXL flessen!
Griekse Wijn

griekse wijn 

Griekenland heeft een breed scala aan wijnen. Dirck3 heeft verschillende lekkere Griekse wijnen speciaal voor jou geselecteerd. Bestel nu in onze webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Deus Samos 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 89 8. 29
 2. Mavrodafne Deus 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 8. 99 6. 99
 3. Imiglykos Cavino 75 cl
  Waardering:
  98%
  ELDERS Regular Price 5. 99 5. 49

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Griekse wijn gaat terug tot de oudheid

De geschiedenis van Griekse wijn gaat meer dan duizenden jaren terug. De oude Grieken waren er vroeg bij als het gaat om wijnproductie. Zij waren de eerste Europeanen die begonnen met het produceren van wijn. Door de opgebouwde kennis hebben de Grieken nog steeds een breed scala aan wijnen. 

Zoete griekse wijn is het meest voorkomend. De zoete smaak komt door de suikers die overgebleven zijn in de wijn. Bij droge wijnen worden alle suikers uit de wijn omgezet in alcohol. Dit verschil in wijnproductie maakt de Grieken uniek. Verder wordt er veel Griekse wijn met harssmaak gemaakt. Deze soort wordt ook wel ‘’Retsina’’ genoemd. Deze wijn is vol en rijk van smaak. 

De geschiedenis van Griekse wijn

De geschiedenis van Griekse wijn gaat terug tot de tijd van oude Grieken. De wijnbouw in nauw verweven met de Griekse cultuur. Het land is een van de langst producerende landen in de wereld. Griekenland heeft daarom veel tradities als het gaat om de productie van wijn. 

Tradities die verbonden waren aan de Griekse cultuur zijn de bijeenkomsten als volk. Ze beschouwden wijn als een goddelijke drank. Daarom ook dat er veel rituelen zijn ontstaan rondom de wijnconsumptie. In de Griekse mythologie was de god Dionysus, de god van wijn. Daarom werd deze god altijd afgebeeld met een beker wijn of een druiventak. Daarnaast was het speciale woord voor wijn: “Oinos”. Dit betekent dat het een heilige drank was. 

Dionysus

In de Griekse oudheid werd al gebruikt gemaakt van verschillende inheemse druivensoorten. Agiorgitiko, Assyrtiko, Moschofilero en Xinomavro zijn druivensoorten die nog steeds gebruikt worden. De hedendaagse wijnbouw in Griekenland vindt voornamelijk plaats rondom de kustgebieden. De druiven gedijen daar in een warm en droog klimaat. De ideale omstandigheden voor de productie van de griekse witte wijn

In de Griekse oudheid speelde de export van de Griekse wijn een grote rol. De Grieken exporteerde aan landen rondom de middellandse zee. Italië en Egypte waren grote afnemers. De Griekse economie plukte hier de vruchten van. Ook de Griekse cultuur werd hierdoor sterk verspreid. 

Door de opkomst van het Romeinse rijk heeft de Griekse wijn productie een aantal jaren stil gestaan. De Romeinen liepen ver voorop in techniek en innovatie. Romeinen rijpte hun druiven bijvoorbeeld in houten vaten. De Grieken deden dit nog altijd in amforen.  Ook hebben de Romeinen gebruik gemaakt van irrigatiesystemen. Dit gaf een flinke boost aan de groei van druiven, vooral in de droge gebieden. 

Sinds de laatste decennia is de wijnindustrie in Griekenland sterk ontwikkeld. Ontwikkeling in technieken en innovatie heeft geleid tot meer kwaliteit. Dit is terug te zien in de populariteit rondom de Griekse wijn. In jaar en dag is er nog nooit zoveel vraag geweest naar Griekse witte- en rode wijn

De streken waar de meeste Griekse wijn wordt verbouwd zijn Santorini, Nemea, Samos en Peloponnesos. 

Er zijn in de wereld nog tal van andere wijnproducerende landen. Benieuwd naar de landen in het assortiment van Dirck3? Neem een kijkje in de populairste wijnlanden hieronder: