XXL flessen!

Verantwoord alcoholgebruik

DirckIII vindt dat iedereen, die oud genoeg is om te mogen drinken, op z’n tijd heerlijk van een lekker glas moet kunnen genieten. Wij vinden het echter wel erg belangrijk dat je daar verantwoord mee omgaat. Daarom willen wij onze bijdrage leveren aan het terugdringen van misbruik van alcohol en het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik.

Jongeren, alcohol en wetgeving

Wij verkopen geen alcohol aan klanten onder de 18 jaar. Ook hebben personen tot 18 jaar alléén toegang tot de slijterij onder begeleiding van een persoon van 21 jaar of ouder. Hierop bestaat geen enkele uitzondering. Niet alleen omdat dit wettelijk verboden is, maar vooral omdat jongeren helemaal geen alcohol zouden moeten drinken. Wij als DirckIII voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk om jongeren te beschermen tegen gezondheidsrisico’s en zullen daarom de wet strikt toepassen.

Waarom?

  • Jongeren verdragen alcohol slechter dan volwassenen. Ze groeien nog, wegen minder en zijn kleiner. Een hoeveelheid die bij volwassenen geen problemen hoeft te geven, brengt voor jongeren mogelijk risico's met zich mee.
  • Drinken op te jonge leeftijd kan leiden tot verstoring van de hersenontwikkeling.
  • De kans op een alcoholvergiftiging is bij jongeren groter.
  • Alcohol heeft een ontremmend effect waardoor jongeren zich losser voelen, meer risico's nemen en minder controle hebben over zichzelf. Ze doen daardoor eerder dingen die ze zonder alcohol niet zouden doen.

Legitimatie verplicht

Het is wettelijk verplicht te controleren of je de vereiste leeftijd hebt om alcohol te mogen kopen. Al onze medewerkers vragen aan elke klant onder de 25 jaar om zich te legitimeren met een geldig leeftijdsbewijs. Dat is altijd een inschatting van onze medewerkers, word je een keer jonger geschat, zie het als een compliment. Geldige leeftijdsbewijzen zijn een paspoort, ID-kaart, rijbewijs en verblijfsdocument.  

Als je met meerdere mensen gezamenlijk komt en alcohol wilt kopen, dan moet iedereen in de groep zich kunnen legitimeren en tenminste 18 jaar zijn. Ook als er maar één persoon alcohol wilt kopen. Samen kopen = samen legitimeren.

Er mag ook  geen alcohol worden verkocht aan personen ouder dan 18 jaar die de intentie hebben om dit aan een persoon onder de 18 jaar te geven.

Tips voor ouders

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen beïnvloeden:

  • Geef zelf het goede voorbeeld aan kinderen, drink met mate.
  • Koop geen alcohol voor kinderen onder 18 jaar.
  • Stel duidelijke regels: geen alcohol onder de 18.
  • Informeer jezelf over de werking en de gevolgen van alcohol.

Meer informatie