XXL Flessen!
Chileense Wijn

chileense wijn

Op zoek naar heerlijke Chileense wijnen? Dan ben je bij DirckIII aan het juiste adres. Wij bieden een divers assortient aan lekkere en goedkope Chileense wijnen aan. Bekijk ons assortiment hieronder en bestel jouw Chileense wijn online of kom langs in onze slijterij!

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Dona Dominga Chardonnay - Semillon 75 cl
  Waardering:
  96%
 2. Dona Dominga Cabernet Sauvignon - Merlot 75 cl
  Waardering:
  70%
 3. Dona Dominga Cabernet Sauvignon - Carmenere 75 cl
  Waardering:
  88%
  ELDERS Regular Price 7. 29 6. 29

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

geschiedenis chileense wijnbouw

De geschiedenis van de Chileense wijnbouw kent twee verhalen. Allereerst denkt men dat de eerste Chileense wijnen zijn ontstaan door de overheersing van de Spanjaarden in de 16de eeuw. De Spanjaarden brachten namelijk hun typische druiven en kennis mee zodat er in Chili ook wijnen konden worden geproduceerd.

Het andere verhaal gaat over een periode later namelijk in de 19de eeuw. In deze eeuw waren er namelijk Chileense landeigenaren die zich een reisje naar Frankrijk konden veroorloven. Zij namen bij terugkomst hun nieuwe kennis en technieken over wijn mee. Deze invloeden zou je nog steeds kunnen zien als je kijkt naar de belangrijkste Chileense wijndruiven zoals de Merlot, Semillon en Chardonnay. Deze wijnen kunnen door de verschillende soorten territoria erg verschillen van smaak.

geen druifluis   

In de 19de eeuw werden bijna alle Europese wijngaarden getroffen door de druifluis Phylloxera. Dit beestje is slechts één millimeter groot, maar kan doordat hij zichzelf snel vermenigvuldigd in een korte tijd erg veel schade aanrichten op een wijngaard. De druifluis ‘werkt’ door kleine wondjes in druivenstokken te bijten. Dit zorgt ervoor dat de wortelstok sap verliest en geen water en mineralen kan opnemen. Via de wondjes op de druivenstokken konden schimmels en andere infecties de planten in de 19de eeuw aantasten.

Het bijzondere is dat in Chili deze druifluis nooit is geweest. De reden is dat Chili is ingesloten tussen de Stille Oceaan in het westen, Antartica in het zuiden, het Andesgebergete in het oosten en de Atacamawoestijn in het noorden. Als enige land op de wereld zij deze wijnstokken dus niet ingeënt.

wijnbouw in chili

Chili is een enorm smal land. Zo rond het midden van het land, dus ten westen en ten noorden van de hoofdstad Santiago en voor het grootste deel ten zuiden van de hoofdstad, vind je wijngaarden. Uniek aan dit gebied zijn de vele rivieren die vanuit de Andes naar de oceaan stromen. De wijnstokken groeien rijkelijk in de valleien van deze rivieren.

De wijnbouw is echter het geringe gebied waarin het zich bevindt wel erg divers. Zo worden de druiven op een hele andere ondergrond verbouwd aan de kust dan in de hoge delen van de Andes. De Chilenen delen daarom de wijngebieden in zones van west naar oost: Costa (kust), Entre Cordilleras (laaggebergte tussen kust en bergen) en de Andes (hooggebergte). De hoogte van de wijngaarden in Chili ligt tussen een paar honderd meter en maar liefst 2.000 meter.

het chileense microklimaat

Tussen de Chileense wijngebieden zijn veel verschillen, zo heerst er in elke vallei weer een ander microklimaat. Over het algemeen zijn deze microklimaten erg droog en warm, maar niet te warm. Dit komt door de verkoelende invloed van de Stille Oceaan en de bergen aan de oostzijde van Chili.

Opvallend aan het Chileense klimaat is dat er grote verschillen in temperatuur zijn overdag en in de dacht. In de zomer kan dit verschil oplopen tot maar liefst 20 graden! Dit heeft een zeer gunstige invloed op de rijping van druiven. Er valt vooral regen in de wintermaanden van mei tot en met augustus en in de andere maanden kan het zo droog zijn dat irrigatie hard nodig is.

chileense wijn die wij aanbieden bij dirckiii

Bij DirckIII bieden wij altijd de lekkerste Chileense wijnen aan voor de allerbeste én laagste prijs. Bekijk hieronder een greep uit ons assortiment wijnen uit Chili.

Benieuwd naar onze andere overheerlijke wijnen? Bekijk dan onze gehele wijn assortiment eens!