XXL flessen!
Chileense Wijn

chileense wijn

Op zoek naar heerlijke Chileense wijnen? Dan ben je bij DirckIII aan het juiste adres. Wij bieden een divers assortiment aan lekkere en voordelige Chileense wijnen. Bekijk ons assortiment hieronder en bestel jouw Chileense wijn online of kom langs in onze slijterij!

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Dona Dominga Chardonnay - Semillon 75 cl
  Waardering:
  92%
  ELDERS Regular Price 6. 99 6. 49
 2. Dona Dominga Cabernet Sauvignon - Merlot 75 cl
  Waardering:
  73%
  ELDERS Regular Price 6. 99 6. 49
 3. Dona Dominga Cabernet Sauvignon - Carmenere 75 cl
  Waardering:
  88%
  ELDERS Regular Price 6. 99 6. 49
 4. Neon Primitivo 300 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 14. 99 11. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

ONTWIKKELING VAN DE CHILEENSE WIJNBOUW

Door de jaren heen zijn de Chileense wijnen erg ontwikkeld. Chili kent namelijk een ideaal wijnklimaat. Dit goed goed voor de Chardonnay en Sauvignon Blanc druiven die de Chilenen graag gebruiken.

Ten zuiden van de hoofdstad Santiago ligt het beste wijngebied van Chili. Sinds de 19 eeuw komen de meeste Chileense wijnen uit dit gebied.

 

DE GESCHIEDENIS VAN CHILEENSE WIJNBOUW

De geschiedenis van de Chileense wijnbouw kent twee verhalen. Allereerst denkt men dat de eerste Chileense wijnen zijn ontstaan door de overheersing van de Spanjaarden in de 16de eeuw. De Spanjaarden brachten namelijk hun typische druiven en kennis mee zodat er in Chili ook wijnen konden worden geproduceerd.

Het andere verhaal gaat over een periode later, namelijk in de 19de eeuw. In deze eeuw waren er Chileense grondbezitters die zich een reisje naar Frankrijk konden veroorloven. Zij namen bij terugkomst hun nieuwe kennis en technieken over wijn mee.

Deze invloeden zou je nog steeds kunnen zien als je kijkt naar de belangrijkste Chileense wijndruiven zoals de Merlot, Semillon en Chardonnay. Deze wijnen kunnen door de verschillende soorten bodemgronden erg verschillen van smaak.

 

GEEN DRUIFLUIS  

In de 19de eeuw werden bijna alle Europese wijngaarden getroffen door de druifluis Phylloxera. Dit beestje is slechts één millimeter groot, maar kan doordat hij zichzelf snel vermenigvuldigd in een korte tijd op grote schaal erg veel schade aanrichten op een wijngaard.

Het bijzondere is dat in Chili deze druifluis nooit is geweest. De reden is dat Chili is ingesloten tussen de Stille Oceaan in het westen, Antartica in het zuiden, het AndesChiliërs delen hun wijngebieden in zones die lopen van west naar oost: Costa (kustlijn), Entre Cordilleras (laaggebergte tussen de kust en de bergen) en de Andes (hooggebergte).

Wijngaarden in Chili kunnen variëren in hoogte van een paar honderd meter tot wel 2000 meter. Er zijn veel verschillen tussen de verschillende Chileense wijngebieden, omdat elke vallei een eigen microklimaat heeft.gebergete in het oosten en de Atacamawoestijn in het noorden. Als enige land op de wereld zij deze wijnstokken dus niet ingeënt.

 

WIJNBOUW IN CHILI

Chili is een enorm smal land. Zo rond het midden van het land, dus ten westen en ten noorden van de hoofdstad Santiago en voor het grootste deel ten zuiden van de hoofdstad, vind je wijngaarden. Het uniek aan dit gebied is dat veel rivieren in de zee uitmonden. De wijnstokken groeien rijkelijk in de valleien van deze rivieren.

De wijnbouw is echter het geringe gebied waarin het zich bevindt wel erg divers. Zo worden de druiven op een hele andere ondergrond verbouwd aan de kust dan in de hoge delen van het Andesgebergte. De Chilenen verdelen daarom de wijngebieden in zones van Noord naar Zuid: Costa (kust), Entre Cordilleras (laaggebergte tussen kust en bergen) en de Andes (hooggebergte). De hoogte van de wijngaarden in Chili ligt tussen een paar honderd meter en maar liefst 2.000 meter.

 

HET CHILEENSE MICROKLIMAAT

Tussen de Chileense wijngebieden zijn veel verschillen, zo heerst er in elke vallei weer een ander microklimaat. Over het algemeen zijn deze microklimaten erg droog en heet, maar niet te heet. Dit komt door de frisse invloed van de zee en de bergen aan de oostzijde.

De druifluis is verantwoordelijk voor het maken van kleine wondjes in druivenstokken, wat leidt tot het verlies van sap en het onvermogen om water en mineralen op te nemen. In de 19e eeuw konden deze wondjes een deur openen voor schimmels en andere infecties bij de planten.hili.

Opvallend aan het Chileense klimaat is dat er grote verschillen in temperatuur zijn overdag en in de dacht. In de zomer kan dit verschil oplopen tot maar liefst 20 graden! Dit heeft een zeer gunstige invloed op de rijping van druiven. Er valt vooral regen in de wintermaanden van mei tot en met augustus en in de andere maanden kan het zo droog zijn dat irrigatie hard nodig is.

 

CHILEENSE WIJN DIE WIJ AANBIEDEN BIJ DIRCKIII!

De Chileense wijngaarden resulteren in prachtig lekkere wijnen. Bij Dirck3 hebben we speciaal voor jou de lekkerste Chileense wijnen geselecteerd.

Bestel dus nu jouw Chileense wijn in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen! Benieuwd naar de andere landen die Dirck3 in het assortiment heeft? Kijk hieronder voor ons diverse aanbod: