XXL flessen!
Sherry

sherry wijn

Sherry wijn is een heerlijke versterkte wijn, afkomstig uit Spanje. Enkel wijn gerijpt en geproduceerd in het Spaanse Andalusië mag sherry worden genoemd. Avondje tapas? Dan mag een lekkere sherry natuurlijk niet ontbreken. De beste sherry vind je bij Dirck3!

7 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Osborne Pedro Ximenez Sherry 75 cl
  Waardering:
  93%
  ELDERS Regular Price 12. 99 11. 99
 2. Osborne Manzanilla Sherry 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 6. 99 5. 99
 3. Osborne Pale Dry Sherry 75 cl
  Waardering:
  96%
  ELDERS Regular Price 6. 49 5. 49
 4. Osborne Medium Dry Sherry 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 6. 49 5. 49
 5. Royal Leerdam Port of Sherryglas 14 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 2. 99 2. 49
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 6. Galope Medium Dry Sherry 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 49 6. 29
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 7. Galope Fino Dry Sherry 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 49 6. 29
  Alleen in winkel verkrijgbaar

7 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

wat is sherry wijn

Sherry wijn, ook wel Xeres of Xereswijn genoemd, komt uit de Spaanse streek Andalusië. Sherry is een versterkte wijn en wordt van druivensap gemaakt. In het bijzonder de palominodruif. De geur van sherry is altijd een beetje nootachtig en gistig en wordt daarom vaak vergeleken met port. Toch is deze opvatting te kort door de bocht. Sherry is afkomstig uit Spanje, waar port wordt geproduceerd in Portugal. Het verschil met de stevige rode wijn zit in de rijping van de wijn. 

 

hoe wordt sherry gemaakt?

Sherry wordt gemaakt in Andalusië. In de “sherry driehoek” heerst een subtropisch klimaat, met milde en natte winters en warme droge zomers. Andalusië is een van de weinige plekken ter wereld waar de Palomino druif groeit. Deze druif wordt voor het merendeel van de sherry’s gebruikt. Het gebied heeft een witte, kalkrijke bodem. Dit geeft de druiven een bijzondere smaak. Een ander uniek kenmerk is de flor, de gistdeken. Dankzij het klimaat sluit de flor de wijn af van zuurstof waardoor hij licht van kleur blijft en specifiek van smaak.

Wanneer de druiven rijp zijn worden ze geplukt. Daarna worden deze buiten uitgelegd op matten. Nadat het vocht verdampt is, gaan de druiven naar de pers. Vergisting vindt plaats in het najaar. Niet bij elk type sherry vindt vergisting plaats. Enkele wijnen zijn zodanig versterkt dat dit niet het geval is. Het mengsel wordt opgeslagen in vaten. De sherry wijn wordt gemaakt aan de hand van de solera-systeem. Dit houdt in dat je oude en jonge wijnen mixt met elkaar. 

 

soorten en smaak sherry

Er zijn twee categorieën sherry’s. Als eerste kennen we VOS. Beter bekend als oude sherry, met minimaal 20 jaar rijping. Daarnaast bestaat er ook sherry die meer dan 30 jaar gerijpt wordt, namelijk VORS. Verder spreken we over sherry “stijlen”. Er zijn vier soorten droge sherry stijlen. Van licht naar vol kun je deze als volgt rangschikken: Fino, Amontillado, Palo Cortado en Oloroso. Natuurlijk bestaan er ook zoete sherry zoals PX, Moscatel en blendsherry’s namelijk Pale, Medium en Cream.

Hieronder vind je een uitgebreide omschrijving van deze sherry's.

 • Fino
  Fino is een lichte en droge sherry met lichte tonen van amandel. De Fino rijpt net zoals de onderstaande Manzanilla onder een zogenaamde flor. Dit is een natuurlijke gist laag waardoor een verfijnde droge smaak ontstaat. Laat deze sherry niet te lang openstaan, want hierdoor verliest hij zijn smaak.
 • Manzanilla
  Manzanilla gist net zoals de Fino en is een kruiderige en zilterige variatie erop. Manzanilla betekend in het Spaans kamille en dat proef je ook terug. Deze wijn moet je licht gekoeld serveren.
 • Amontillado
  De amontillado heeft een aromatische smaak met hazelnoot.
 • Oloroso
  De Oloroso komt tijdens zijn gistproces veel in aanraking met zuurstof. De smaak wordt hierdoor een beetje notig en je krijgt een donkere kleur. De smaak is donkerder en sterker dan de Fino en Manzanilla.
 • Pedro Ximenez
  De Pedro Ximenez is een volle, stevige en erg zoete sherry.
 • Medium sweet
  Deze sherry heeft een zoetige notensmaak en smaakt een beetje naar een mix van Amontillado en Pedro Ximenenez
 • Cream sherry
  Cream sherry ongeveer de zoetste variant en zoals de naam als zegt is hij een beetje creamy. Je zal tonen van noten en rozijnen proeven.

 

wijn en spijs

sherryBij sherry wijn kan je heel makkelijk spijs eten. Bijna alles is er lekker bij en vaak is het nog een betere combinatie dan wijn. Probeer olijven, sushi bij een verfijnde Fino, flinterdunne ham bij een Amontillado of een stoofschotel bij een robuuste Oloroso. Je kan heel veel eten bij sherry wijnen. Hiervoor is er ook een ezelsbruggetje gemaakt:


Als het vliegt:   Amontillado & Palo Cortado
Als het zwemt:  Fino & Manzanilla
Als het rent:     Oloroso

 

serveertempratuur

De serveertemperatuur van sherry’s verschilt per sherry een beetje. Probeer ze tussen de 6 en 8 graden te drinken. Het vaak belangrijker dat je zorgt dat de fles niet te lang openstaat.

 

sherry bewaren

Hoe lang kun je sherry bewaren? Sherry is niet heel lang houdbaar. Het bevat maar weinig conserveringsmiddelen dus kijk altijd goed of er op de fles een datum van botteling staat. De kracht en smaak van sherry wordt na verloop van tijd namelijk minder. Het beste kun je sherry koel bewaren. Er zijn verschillende richtlijnen voor de vele soorten sherry. Over het algemeen kun je sherry ongeopend nooit langer dan 3 jaar bewaren. Geopend kun je sherry 1 week tot 3 maanden bewaren, afhankelijk van de sherry die je in huis hebt.

 

wat moet je verder nog weten over sherry?

De meeste sherry’s zijn laag in calorieën. Genieten van een lekker drankje, zonder extra kilo’s! Daarnaast reinigt dit drankje jouw smaakpapillen. Dit betekent dat je het eten dat hierbij wordt geserveerd extra goed kunt proeven. Verder bevat sherry een stofje dat ervoor zorgt dat je cholesterol goed op peil blijft. Leuk feitje is dat Nederlanders sherry vroeger door de soep deden.

 

Heb jij na dit gelezen te hebben in een heerlijke sherry? Dat begrijp ik helemaal! Klik hier om naar onze pagina te gaan waar je keuze hebt uit de lekkerste sherry’s voor een eerlijke prijs!