XXL flessen!

Jim Beam

bourbon

Eén van de grootste exportproducten en de meest beroemde whiskey van de Verenigde Staten is Bourbon whiskey. Een type whiskey wat beslist een unieke plek inneemt binnen de mondiale whiskyproductie.

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Four Roses Bourbon Whiskey 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 22. 99 20. 99
 2. Kentucky Jack Bourbon Whiskey 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 17. 99 15. 99
 3. Jack Daniel's Tennessee Honey 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 33. 69 27. 95
 4. Jack Daniel's Whiskey 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 28. 99 27. 95
 5. Kentucky Jack Honey 70 cl
  Waardering:
  88%
  ELDERS Regular Price 12. 49 10. 99
 6. Jack Daniel's Whiskey 150 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 59. 99 46. 99
  Tijdelijk uitverkocht
 7. Jim Beam White Kentucky Straight Bourbon Whiskey 150 cl
  Waardering:
  100%
  26. 99
  Tijdelijk uitverkocht
 8. Four Roses Bourbon 100 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 28. 99 21. 99
  Tijdelijk uitverkocht

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

geschiedenis van de bourbon whiskey

Ondanks de vele legendes en sages rondom de ‘uitvinding’ van bourbon, zijn de meeste historici het erover eens dat bourbon geleidelijk is ontwikkeld. De kunst van het distilleren is zeer waarschijnlijk meegenomen door de Schotse, Ierse en Duitse immigranten. In Europa werd er echter voornamelijk gedistilleerd van gerst, tarwe en rogge – in Kentucky en omliggende staten werden aanzienlijke hoeveelheden mais verbouwd, wat ook een zeer goed graan bleek om mee te distilleren. Over het algemeen wordt er aangenomen dat men de whiskey, die gemaakt werd van mais, bourbon is gaan noemen om het te onderscheiden van de ‘traditioneel gemaakte’ whiskey’s.

Maïsveld

Amerikaanse whiskey maakte haar opkomst in het begin van de 19e eeuw en door de hoge belastingen op geïmporteerde suiker verdrong het rum als snel van de eerste plaats en werd het dé drank van de VS – met name in de zuidelijke staten. Dit succes mocht echter niet lang duren; in 1920 nam de VS één van de meest controversiële wetten in haar geschiedenis aan: de National Prohibition Act, beter bekend als de Drooglegging. Aangewakkerd door verschillende bewegingen uit voornamelijk evangelische hoek (met als grootste beweging de Temperance Movement) nam het Congres in 1919 de wet aan. Deze extreme ‘proef’ hield tot 1933 stand. Omdat het enorme schade aan zowel de drankenindustrie als de landbouw veroorzaakte én het de regering enorme bedragen aan accijnzen en belastingen onthield in een kritieke tijd - de Grote Depressie - werd op 5 December 1933 de beruchte act ingetrokken (wel bleven er strenge regels in stand om alcoholproductie voor ‘eigen gebruik’ zo lastig mogelijk te maken). De schade aan de bourbonindustrie was echter zo groot dat het tot aan de jaren ’80 duurde voordat het weer op niveau kwam. Ook ontstonden er in diverse staten verschillende ‘droge’ provincies; hier is de consumptie van alcohol nog steeds verboden. De staten Arkansas, Kentucky en Mississippi hebben de meeste droge counties, veelal met een diepreligieuze gemeenschap waar het gebruik van alcohol ontmoedigd wordt. De county waar de wereldberoemde Jack Daniel's geproduceerd wordt, is ook nog steeds ‘droog’!

soorten bourbon 

De opbloei van bourbon na deze turbulente periode ging samen met de verschuiving van massaproduct naar een ambachtelijk, premium type whiskey. Tevens werd er veel meer in marketing geïnvesteerd – er ontstonden diverse bourbonfestivals en whiskytoeristen kunnen de Kentucky Bourbon Trail volgen, waarbij men onder andere Four Roses, Jim Beam, Maker's Mark en Bulleit kan bezoeken. Mede door deze verschuivingen zijn er zeer veel verschillende types op de markt (gekomen). De meest voorkomende types bourbon zijn:

straight bourbon

Het meest voorkomende type buiten de VS. Kan gemaakt worden van mais, rogge, tarwe en/of gerst, met een minimum van 51% mais. Straight moet minimaal 2 jaar rijpen, voordat het zo mag heten. De bekendste variant is “Kentucky Straight Bourbon”, wat ook alleen in deze staat vervaardigd mag worden. De meeste grote merken (Four Roses, Jim Beam) rijpen zo’n 4 tot 6 jaar.

 

barrel proof

Dit type wordt op vatsterkte gebotteld; hierdoor komen er andere smaken naar voren dan bij een verdunde variant (waarbij men het percentage terugbrengt naar omstreeks 40%). Het oorspronkelijke karakter van de whiskey blijft bij dit type veel beter gewaarborgd. Qua intentie is het vergelijkbaar met een Cask Strength single malt whisky.

small batch

Gemaakt van kleinere oplage dan gemiddeld. Er is echter geen richtlijn voor wat precies verstaan wordt onder een ‘kleine’ oplage. Dit kan variëren van 10 tot wel 200 vaten per batch. Maker's Mark geeft een oplage van 19 vaten per batch op. Vaak langer gerijpt dan reguliere bourbon (6 -9 jaar is gangbaar).

 

single barrel

Dit type bourbon wordt gebotteld van één enkel vat, terwijl de meeste bourbons een selectie zijn verschillende vaten, om volledige uniformiteit in smaak te behouden. Elke Single Barrel heeft dan ook een uniek smaakprofiel, heeft langer gerijpt en is vaak beperkt verkrijgbaar. Bijna alle flessen Single Barrel zijn voorzien van vatnummer én de datum van distillatie en botteling.

 

bottled in bond

Dit type wordt volledig volgens door de overheid opgelegde regels geproduceerd en gerijpt. Gemaakt van granen van één distilleerseizoen (januari tot juni of juli tot december) en van één stoker bij één-en-dezelfde distilleerderij. Ook rijpt het minstens 4 jaar - uitsluitend in pakhuizen die onder supervisie van de overheid staan. Ook wordt dit type gebotteld op minstens 50% alcohol.

tennessee whiskey

Op heel veel fronten vergelijkbaar met Bourbon, echter moet Tennessee Whiskey – bij wet verplicht – een uniek filtratieproces ondergaan alvorens het gerijpt mag worden (het zogeheten Lincoln County Proces). Bij dit proces wordt de ‘jonge’ whiskey gefilterd door houtskool van esdoornhout. ’s Werelds meest beroemde Tennessee Whiskey is Jack Daniel's.

meer over bourbon

In tegenstelling tot Schotse whisky mag er aan bourbon ook geen karamel noch enige andere kleur –en smaakstoffen toegevoegd worden. Tevens moet een bourbon, die jonger dan 3 jaar is verplicht de leeftijd op het etiket vermelden.

Een unieke productiemethode is de zogenaamde “Sour Mash” methode. Dit is geen type bourbon, maar een speciaal proces binnen de fermentatie.

Tijdens de fermentatie van gist naar alcohol blijft er altijd een residu over (in Amerika ook wel spent mash genoemd). In plaats van dit residu te verwijderen of als veevoer te verkopen, voegt men dit residu toe aan een nieuwe fermentatieronde. De dode gistcellen in het residu zijn een zeer goede voedingsbodem voor de ‘nieuwe’ gisten. Ook houdt men de gist consistent op een bepaalde zuurgraad (sourness), wat langer kwaliteitsbehoud waarborgt. De zuurgraad zorgt er tevens voor dat ‘vreemde’ bacteriën geen kans krijgen de smaak en kwaliteit te beïnvloeden. Onder andere Jack Daniel's en Maker's Mark werken met dit proces.

Ook ontstonden er – in navolging van de ontwikkeling van whiskey als complex kwaliteitsproduct – een grote selectie aan microdistillateurs. Deze pioniers braken met de traditionele opvattingen omtrent distilleren en maken niet alleen zeer fraaie whiskey, maar ook gin, vodka en diverse eau-de-vie’s. Deze ontwikkelingen openden hele nieuwe markten binnen de Amerikaanse drankcultuur.

Bourbon is ook bijzonder goed vertegenwoordigd in de wereld van de cocktails en mixjes. Denk aan legendarische cocktails zoals de:

-       Manhattan, met daarin: Rye of bourbon, Martini Rosso en Angostura bitters

-       Lynchburg Lemonade, hier zit in: Jack Daniel's, Triple Sec, Sour mix en 7-UP

-       Mint Julep, met al ingrediënten: Bourbon, munt en suiker

Ook de diverse flavoured drinks op basis van bourbon/whiskey zijn zeer populair bij een breed publiek, zoals de Jack Daniel's Apple.

~ Zo moge duidelijk zijn dat Bourbon een bijzonder veelzijdige categorie is, die constant blijft innoveren en verbazen! ~

Probeer onze heerlijke bourbon cocktails!

de goedkoopste bourbon kopen bij dirck3

Voor de goedkoopste Bourbon, ben je bij Dirck3 aan het juiste adres. Elke week hebben wij weer de beste aanbiedingen op ons assortiment.

Hou je niet zo van bestellen? Kom langs in onze winkels! De drank die wij online aanbieden zijn namelijk vaak ook gewoon verkrijgbaar in onze winkels! Neem ook een kijkje bij al onze andere sterke dranken en meer. We zijn ten slotte de goedkoopste van Nederland!