XXL flessen!
jonge jenever

Jonge jenever

Jonge jenever is een product uit de vorige eeuw. Een jeneversoort met Nederlandse oorsprong. Dirck3 heeft de beste jenever aanbiedingen, bekijk en bestel nu!

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
  1. Olifant Graanjenever 100 cl
    Waardering:
    91%
    NORMAAL Regular Price 15. 49 Special Price 11. 99
  2. Gijsbrecht van Aemstel Jonge Jenever HELE LITER
    Waardering:
    85%
  3. Hartevelt Jonge Jenever 100 cl
    Waardering:
    99%
    ELDERS Regular Price 15. 09 14. 49
  4. Boomsma Jonge Jenever 100 cl
    Waardering:
    98%
    ELDERS Regular Price 17. 89 15. 29
  5. Zonneklaar Jonge Jenever 100 cl
    Waardering:
    80%
    ELDERS Regular Price 11. 69 9. 99
    Alleen in winkel verkrijgbaar
  6. Rutte Graanjenever 100 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 20. 99 18. 99
    Tijdelijk uitverkocht

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het ontstaan van jonge jenever

Jonge jenever is ontstaan rond de Tweede Wereldoorlog. De jenever zoals men kende kon niet meer gemaakt worden door het graan te kort dat zich voordeed in die tijd. In jonge jenever zit dan ook maximaal 15% moutwijn. Graan is de basis grondstof voor moutwijn wat gebruikt werd gebruikt om jenever te maken. Feitelijk was er dus minder moutwijn en zocht men alternatieve methoden om jenever te maken. Jonge jenever is erg populair in Nederland.

Eisen jonge jenever

Jonge jenever heeft minder strenge eisen om zijn naam te bewaren dan oude jenever. Toch zijn er een aantal eisen waaraan de jonge jenever aan moet voldoen. We zetten ze even op een rijtje voor je.

  • Bevat maximaal 15% moutwijn

  • Bevat maximaal 10 gram suiker per liter

  • Bevat minstens 35% alcohol

  • De inhoud is kleurloos

Verder zijn er geen richtlijnen wat betreft de kruiden die in de jonge jenever moeten zitten. Ook is het niet verplicht om kruiden toe te voegen aan de drank. Met als resultaat; een jonge jenever van een distillaat van suikerbieten of aardappels, zonder moutwijn en zonder dat er jeneverbessen zijn mee gedestilleerd. Jonge jenever lijkt tegenwoordig eigenlijk steeds meer op vodka, en heeft nog maar weinig weg van de vooroorlogse jenevers. Dit maakt de drank uiteraard niet minder geliefd of lekker!

Tegenwoordig worden praktisch alle jonge jenever niet meer ‘gestookt’ in Nederland, maar geblend uit moutwijn uit België en ethanol afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en Rusland. Het enige wat Nederland in het proces verzorgt is het water. Dit wordt gebruikt om de jenever te verdunnen.

Soorten Jonge Jenever

Wij bij Dirck3 hebben dan ook veel verschillende aanbieders;

  • Hartevelt: Het grootste Nederlandse jenevermerk met een mooie geschiedenis. De Hartevelt Jonge jenever heeft een pittige en volle smaak.

  • Gijsbrecht van Aemstel: een Dirck3 huismerk met bessenjenever, citroenjenever, citroen brandewijn en vieux. Het merk is extreem goedkoop en komt kwalitatief niets te kort.

  • Rutte: het Nederlandse merk dat bekend staat om zijn traditionele recepten. De jenevers van Rutte zijn altijd hetzelfde gebleven qua smaak. Rutte jonge jenever valt onder het premium segment voor de liefhebber.

  • Olifant: De Olifant Jonge Graanjenever heeft ren kenmerkende fles met een olifant op het label. Deze jenever wordt gemaakt in een koperen ketel.

  • Boomsma: Oorspronkelijk uit Leeuwarden, de Boosma jonge jenever bevat geen kunstmatige geur- en keurstoffen. Een traditioneel Hollands merk

  • Zonneklaar: Net als Gijsbrecht van Aemstel is Zonneklaar jonge jenever een Dirck3 huismerk. Een zachte en zuivere jenever.

  • Bokma: De Bokma graanjenever was de eerste die voor 100% uit graan werd gestookt

Hoe drink je jonge jenever?

Jonge jenevers smaken vaak neutraal, eveneens wodka. Jonge jenever is puur erg lekker. Echter smaakt het ook goed in de mix met frisdrank. Denk bijvoorbeeld aan cola of jus d’orange (sinaasappelsap). Jonge jenever is populair onder jongeren, maar ook onder ouderen. Jongeren kiezen vaak voor deze drank, omdat het relatief goedkoop is. Ook wordt jonge jenever vaak gebruikt in cocktails of in combinatie met citroen. Door het lagere percentage moutwijn van maximaal 15% is deze jeneversoort minder granig van smaak.