XXL flessen!
Rum

 

Rum

Rum is een zeer bekende en veelzijdige drank, die vandaag de dag mateloos populair is bij een groot publiek. Omdat er zo veel verschillende soorten rum bestaan, kan het soms verwarrend zijn om tussen alle soorten de juiste te vinden. Dirck3 heeft echter een groot en overzichtelijk assortiment, zodat je altijd de juiste keuze kunt maken!

Producten 1-24 van 49

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina
 1. Ron Barcelo Imperial 70 cl
  Waardering:
  100%
  NORMAAL Regular Price 28. 99 Special Price 24. 99
 2. Ron Barcelo Gran Anejo 70 cl
  Waardering:
  100%
  NORMAAL Regular Price 20. 49 Special Price 17. 99
 3. Bacardi Carta Blanca 70 cl
  Waardering:
  100%
  NORMAAL Regular Price 18. 49 Special Price 13. 99
 4. Captain Morgan Spiced Gold 70 cl
  Waardering:
  98%
  NORMAAL Regular Price 16. 59 Special Price 12. 99
 5. Ron Abuelo Anejo 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 18. 99 17. 99
 6. Bacardi Razz 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 20. 99 19. 95
 7. Bacardi Limon 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 20. 99 19. 95
 8. El Dorado Rum 8 Years 70 cl
  Waardering:
  97%
  ELDERS Regular Price 27. 69 24. 99
 9. Malibu Strawberry 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 17. 29 17. 19
 10. Bacardi Spiced 70 cl
  Waardering:
  84%
  ELDERS Regular Price 18. 99 18. 49
 11. Bacardi Carta Oro 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 20. 99 19. 95
 12. Malibu Watermelon 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 17. 99 16. 49
 13. Havana Club Anejo 3 Anos 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 20. 49 19. 99
 14. The Kraken Black Spiced Rum 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 29. 39 28. 99
 15. Bacardi Rum Punch Cocktail 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 17. 29 14. 99
 16. Malibu Passion Fruit 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 17. 29 17. 19
 17. Cachaca 51 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 17. 49 16. 49
 18. Bacardi Carta Negra 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 20. 99 19. 95
 19. Bacardi Tropical 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 20. 99 19. 95
 20. Captain Morgan Apple sliced 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 16. 99 15. 99

Producten 1-24 van 49

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

wat is rum?

Rum is een sterke drank die verkrijgbaar is in ontzettend veel verschillende stijlen, kleuren en smaken. Misschien is rum wel de meest diverse sterke drank ter wereld. De wereldberoemde sterke drank laat zich gemakkelijk mixen in de lekkerste cocktails en longdrinks, maar is ook heerlijk om puur “on the rocks” te drinken. Kortom een drank dat van alle markten thuis is! 

hoe wordt rum gemaakt?

Alle rum wordt gemaakt van een bijproduct dat voortvloeit uit suikerriet, melasse. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Het soort suikerriet wat wordt gebruikt, bepaald de uiteindelijke kwaliteit van de rum.

De basis is dus de melasse van suikerriet. Aan de melasse wordt gist en water toegevoegd en dan kan het fermentatieproces van start gaan. Dit proces duurt tussen de 2 en 12 dagen, afhankelijk van welke methode er wordt gebruikt. Als dit proces is afgerond wordt de rum gedestilleerd en rijpt de rum minstens een jaar in houten vaten of vaten van staal. De rum wordt gestookt in tropische gebieden. Dit heeft als voordeel dat het rijpingsproces door de warmte wordt versneld.

geschiedenis rum

De oorsprong van rum gaat terug tot de 17e eeuw, toen men op de suikerplantages in het Caribisch gebied ontdekte dat men de overblijfselen van suikerproductie – de zogenaamde molasse – kon laten fermenteren, waardoor er alcohol ontstond. Het distilleren van de molasse concentreerde de alcohol om zo een hoger percentage te krijgen; het verwijderde alle onzuiverheden en zorgde voor een heldere kleur. In deze periode werd er ook in Brazilië rum gemaakt. Rum werd al snel zo populair dat het Franse Brandy verdrong als ‘handelsdrank’ – het werd voor veel internationale handelaren zelfs de voornaamste vorm van valuta! In de koloniën van Noord-Amerika werd rum eveneens mateloos populair en al snel ontstonden er vele distilleerderijen, veelal in de staten van New England. Rum bleef eeuwenlang de meest gedronken sterkedrank in de VS, tot aan de belasting op suiker en de opkomst van Amerikaanse whiskey in de 19e eeuw.

Rum wordt nog steeds onlosmakelijk verbonden met piraterij. Dit komt voornamelijk door de diverse avonturenromans (waarvan Treasure Island één van de meeste bekende is), maar het heeft ook een kern van waarheid. Eeuwenlang werd de handel in rum gekenmerkt door de meedogenloosheid van de handelaren en gebruikten diverse beruchte piraten rum als ‘betaalmiddel’. Ook de Britse marine heeft een historische verbintenis met rum, die begon toen Jamaica werd overgenomen van Spanje. De overvloedige beschikbaarheid van Jamaicaanse rum zorgde ervoor dat de Britse marine het dagelijkse rantsoen Franse brandy - wat toen gangbaar was en men aan matrozen schonk - verving door rum. In die tijd was het dagelijkse ‘maatje rum’ niet minder dan een kwart liter per persoon! Dit ondermijnde al snel de discipline en prestaties en al snel zorgde een admiraal ervoor, dat dit werd verdund met water en verdeeld over de dag werd geschonken. Het mengsel werd al snel cynisch tot “Grog” gedoopt – men neemt aan dat deze spotnaam werd gekozen vanwege de stof van de jas, gedragen door de admiraal die deze regel invoerde. Het drankje wat men tegenwoordig onder Grog verstaat, is vaak een mengsel van rum en (heet) water, aangevuld met honing, citroen, sinaasappel of kaneel en zou goed helpen tegen griep en verkoudheid.

Rum & Cola

De meest bekende manier om rum te drinken, en dan hebben we het voornamelijk over witte rum. Bacardi is het rummerk waar dit fenomeen bekend door is geworden. De zoete smaak van de cola gaat perfect samen met de zachte smaak van de rum. Rum cola is vooral de afgelopen jaren extreem populair geworden in kroegen, clubs en zelfs op festivals. 

soorten rum

 • Witte rum: Het meest bekende type rum. Vaak niet gerijpt en lichtzoet van smaak. Dit type wordt zeer veel gebruikt in mixjes en cocktails. Dit type rum wordt voornamelijk gemaakt via kolomdistillatie en is minder complex. De meeste witte rum is afkomstig uit Puerto Rico. Bacardi Carta Blanca is ’s werelds meest bekende voorbeeld van een witte rum.

 • Bruine rum: Door het rijpingsproces in houten vaten heeft de rum een bruine kleur gekregen. Smaken die de bruine rum bevat zitten vol aroma’s zoals bijvoorbeeld specerijen.

 • Cachaca: Een zeer bekende variant op rum, afkomstig uit Brazilië. Voornamelijk gedistilleerd van gefermenteerde suikerrietsiroop in plaats van molasse. Ook Cachaça wordt op vaten gerijpt, hoewel dit veel minder voorkomt. Bekende merken zijn Ron Miel en Cachaça 51

 • Flavored rum: Dit is rum met een smaakje. Die smaken komen vooral uit fruit dat is mee-gedistilleerd tijdens het productieproces van de rum. Denk bijvoorbeeld aan de kokos smaak die Malibu heeft.

 • Overproof rum: Dit is rum met een alcoholpercentage van minstens 75%. Bijvoorbeeld Stroh Rum.

 • Spiced Rum: Bij dit type worden er diverse specerijen toegevoegd, zoals kaneel, kruidnagel en witte peper. Men gebruikt witte of amber rum als basis en het rijpt het verder in vaten die van binnen flink gebrand worden, zodat het maximale smaak af kan geven. De bekendste spiced rum zijn: Captain Morgan Spiced Gold, Bacardi Oakheart en The Kraken.

 • Alcoholvrije rum: Als je geen zin hebt in alcohol, of er simpelweg niet van houdt; Lyre's is hét alcoholvrije rummerk. Alcoholvrije rum maakt een opmars, vanwege de huidige belangstelling in de gezondheid. Ben je al benieuwd? Alcoholvrije rum is net zo lekker als rum met alcohol!

cocktails

Door de enorme diversiteit in rum is het ook een uitgesproken populaire basisdrank in wereldberoemde cocktails en mixdrankjes. Denk bijvoorbeeld aan:

 Cuba Libre:

De bekendste mix met rum, in de volksmond meer bekend als de Bacardi-Cola, vanwege de enorme populariteit van Bacardi. De oorsprong van deze mix is in Cuba, waar men aan het begin van de 20e eeuw voor het eerst Coca-Cola importeerde. Volgens officieel recept wordt er limoensap en een partje limoen aan toegevoegd. 

Check hier het recept!

 Mojito:

Waarschijnlijk de meest beroemde cocktail op basis van rum, waarbij men witte rum, munt, limoen en sodawater gebruikt.

Check hier het recept!

 Pina Colada:

Beroemde cocktail van rum met kokosroom of -melk en ananas.

Check hier het recept!

~ Benieuwd naar andere cocktails, bekijk onze cocktail pagina dan eens! ~

de goedkoopste rum kopen bij dirck3

Voor de goedkoopste rum, ben je bij Dirck3 aan het juiste adres. Elke week hebben wij weer de beste aanbiedingen op ons assortiment. Check onze rum cocktails!

Hou je niet zo van bestellen? Kom langs in onze winkels! De drank die wij online aanbieden zijn namelijk vaak ook gewoon verkrijgbaar in onze winkels! Neem ook een kijkje bij al onze andere sterke dranken en meer. We zijn ten slotte de goedkoopste van Nederland!