De lekkerste Moederdag kado's!
Port

Port

Port is een prachtige veelzijdige wijn die uit Portugal komt. Deze relatief zoete wijn is rijk van alcohol en kan je heerlijk drinken als aperitief, dessertwijn of een keertje tussendoor. Op deze pagina vind je de lekkerste voordelige Portwijnen! Bestel dus nu jouw voordelige Port wijn of kom langs in een van onze slijterijen! 

10 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
  1. Offley White Port 75 cl
    Waardering:
    100%
    NORMAAL Regular Price 8. 89 Special Price 7. 49
  2. Offley Tawny Port 75 cl
    Waardering:
    100%
    NORMAAL Regular Price 8. 89 Special Price 7. 49
  3. Graham's Late Bottled Vintage Port 75 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 21. 99 19. 99
  4. Graham's 10 Years Old Tawny Port 75 cl
    Waardering:
    88%
    ELDERS Regular Price 29. 99 27. 99
  5. Kopke Tawny Port 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 11. 99 10. 99
  6. Kopke Ruby Port 75 cl
    Waardering:
    90%
    ELDERS Regular Price 11. 99 10. 99
  7. Sealord Ruby Port 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 8. 49 6. 49
  8. Cruz Pink Rosé Port 75 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 9. 99 8. 99
  9. Sealord Tawny Port 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 8. 49 6. 49

10 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Port

Port, ook wel porto genoemd, is een versterkte wijn uit het noorden van Portugal, afkomstig uit de Dourovallei. Deze zoete en krachtige wijn wordt al eeuwenlang geproduceerd en is geliefd vanwege zijn rijke smaken, lange houdbaarheid en veelzijdigheid. Port is een echte smaakmaker die in vele types voortkomt, bijvoobeeld een klassieke ruby, tawny, rose port of witte port.

Een rijke port geschiedenis

Port

De oorsprong van portwijn ligt in de 17e eeuw, toen Engelse handelaren op zoek gingen naar alternatieven voor Franse wijnen, waarmee de handel tijdelijk stilviel vanwege politieke spanningen. Ze ontdekten de stevige wijnen uit de Dourovallei, die ze beter konden bewaren voor transport door er brandewijn aan toe te voegen. Zo ontstond port, een versterkte wijn, die dankzij het hogere alcoholpercentage goed houdbaar bleek en geliefd werd om zijn zoete, geconcentreerde smaak.

In de 18e eeuw zijn er wetten ingevoerd die de productie van Port wijn streng reguleerden. Dit was van belang om de kwaliteit te kunnen garanderen. Deze wetten bepaalden onder andere welke druivenrassen gebruikt mochten worden, hoe de wijn geproduceerd moest worden en hoe het etiket eruit moest zien. Vandaag de dag is dit nog steeds zo! En wist je dat, Portugal het enige land is die port mag produceren voor de Europese Unie?

In 1756 werd de Dourostreek officieel vastgelegd als een beschermd wijngebied, wat dit tot een van de oudste afgebakende wijnregio’s ter wereld maakt. Nog steeds worden de druiven verbouwd op steile terrassen langs de rivier de Douro, vaak met de hand geoogst. Sinds 2021 behoort de streek ook officieel tot de UNESCO werelderfgoed lijst.

De port druiven

Portwijn wordt bijna altijd gemaakt van een mix van druivensoorten. In de port mogen er wel 110 verschillende druiven gebruikt worden! De belangrijkste blauwe druiven zijn:

  • Touriga Nacional: belangrijkste druif in port. Deze is krachtig, aromatisch en gestructureerd
  • Tinta Roriz: oftewel de Tempranillo. Deze zorgt voor stevigheid en fruit tonen
  • Touriga Franca: belangrijke druif voor in de port. Zorgt voor een zachte, elegante en florale tonen.
  • Tinta Barroca: deze geeft de wijn meer rondheid en zachtheid
  • Tinto Cão: zorgt voor structuur en bewaarpotentieel

Voor witte port worden andere druiven gebruikt, zoals Malvasia Fina, Gouveio en Viosinho.

Verschillende soorten port

Er zijn verschillende stijlen port, elk met een eigen smaak en karakter. Zo variëren de port wijnen in stijl, zoetheid en rijpingsduur, daarom dat er ook zoveel soorten port zijn. De belangrijkste soorten:

  • Ruby Port: de meest voorkomende stijl. Is eenvoudig, jong, fruitig en vol van smaak. De wijn rijpt een twee tot drie jaar op grote vaten om zijn frisse en krachtige karakter te behouden.
  • Tawny Port: deze port is lichter gekleurd dan de Ruby veriant en heeft een diepere, verfijnde smaak. Zo is deze zo’n zes tot zeven jaar gerijpt op kleinere houten vaten, waardoor de wijn oxidatie ondergaat en tonen krijgt van noten, karamel en gedroogd fruit. Hoe ouder, hoe complexer. Vaak geserveerd bij desserts of als aperitief.
  • Vintage Port: de meest bijzondere en gewilde port. Vintage port wordt gemaakt van druiven uit één uitzonderlijk oogstjaar en bedoeld om tientallen jaren te bewaren. Wordt ongefilterd gebotteld. De port rijpt twee jaar en wordt daarna verder gerijpt in de fles. Zo krijgt de port haar intense diepe smaken van bessen en chocolade.
  • Late Bottled Vintage (LBV): kwaliteitswijn die vergelijkbaar is aan de vintage, maar wordt langer op vat gerijpt voordat hij op de markt komt. Wordt gezien als een gewilde port die veel bewaard wordt.
  • White Port: ondanks dat port voornamelijk rood is, zijn er ook witte varianten. Witte port is een lichtere, frisse port gemaakt van witte druiven. Lekker als aperitief of in cocktails.
  • Rose Port: fruitig, licht en modern. Een relatief nieuwe stijl die goed gekoeld gedronken wordt. Hierdoor blijft de port fris van smaak met fruitige tonen.

Wat te eten bij port?

Portwijn is heerlijk in combinatie met eten. Het is dan ook echt aan te raden om port te drinken met wat te eten ernaast. Zo zijn er vele gerechten goed om te combineren met jouw favoriete port. Bijvoorbeeld de ruby port deze gaat goed samen met blauwe kaas, desserts of notentaart. Tawny port past juist beter bij noten, crème brûlée of paté. Witte port is verfrissend bij hartige snacks of als basis voor een mixdrank met tonic. Rose port is perfect als zomerse aperitief, eventueel met een paar ijsblokjes. Daarnaast kun je port perfect combineren met meloen en je kunt het als wijn in de stoofperen gebruiken. Een echte dessertwijn!

port

Bewaren en serveren

Een ongeopende fles port kun je jaren bewaren, zeker vintage en tawny. Eenmaal geopend zijn de meeste portwijnen nog enkele weken houdbaar. Zo zijn de geopende ruby, tawny, witte, rose en Late Bottled Vintage Port ongeveer een maand nog goed.

Klaar om te serveren? Port serveer je iets koeler dan kamertemperatuur, rond de 14–18 graden. Witte en rosé port zijn het lekkerst als ze koud geserveerd worden, rond de 8–10 graden.

Anders is de vintage variant. Na openen is het aan te raden om het binnen een paar dagen drinken, want de port oxideert snel. Wel kun je een ongeopende fles makkelijk 100 jaar bewaren. Klaar om te serveren? Hierbij een paar belangrijke tips! Decanteer je port altijd. Er zitten veel bezinksels in de wijn (hoe ouder hoe meer). Daarvoor is het ook handig om een dag voor het openen de fles verticaal te laten staan om zeker te zijn dat de bezinksels gedaald zijn.

Port bij Dirck3

Ben je op zoek naar een mooie fles port? Bij Dirck3 vind je een uitgebreid assortiment portwijnen. Voor ieder wat wils: ruby, tawny, wit en rosé en dat voor de beste prijs. En natuurlijk altijd scherp geprijsd in de aanbieding! Ontdek alle wijnen van Dirck3! Voor 20:00 besteld is morgen in huis!