XXL flessen!
Port wijn

Port

Port is een prachtige veelzijdige wijn die uit Portugal komt. Deze relatief zoete wijn is rijk van alcohol en kan je heerlijk drinken als aperitief, dessertwijn of een keertje tussendoor. Op deze pagina vind je de lekkerste voordelige Portwijnen! Bestel dus nu jouw voordelige Port wijn of kom langs in een van onze slijterijen! 

10 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Graham's Late Bottled Vintage Port 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 19. 99 19. 49
 2. Graham's 10 Years Old Tawny Port 75 cl
  Waardering:
  88%
  ELDERS Regular Price 28. 99 26. 99
 3. Kopke Tawny Port 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 10. 99 10. 49
 4. Sealord Tawny Port 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 49 6. 49
 5. Kopke Ruby Port 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 10. 99 10. 49
 6. Offley White Port 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 89
 7. Offley Ruby Port 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 89
 8. Sealord Ruby Port 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 49 6. 49
 9. Cruz Pink Rosé Port 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 99
 10. Offley Tawny Port 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 89

10 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Port wijn is dé ideale dessertwijn

Portwijn is een heerlijke alcohol rijke wijn afkomstig uit de Douro-vallei, Portugal. Het is een versterkte wijn uit Portugal die al jarenlang populair is bij fervent wijndrinkers over de hele wereld. Interessant om de een blik te werpen op de geschiedenis van Portwijn en hoe het wordt geproduceerd. Verder zijn er veel verschillende soorten Port wijn en desalniettemin is het belangrijk hoe je ervan kunt genieten.

De geschiedenis van Port wijn 

PortPort wijn gaat jarenlang terug, namelijk tot de 17e eeuw. Het waren de Engelsen die geïnteresseerd waren in de wijn uit de Douro-vallei. Zij begonnen de wijn te importeren in grote hoeveelheden.

Om de kwaliteit van de wijn te garanderen, besloten de Portugezen om de wijn te versterken met een alcoholische drank genaamd brandewijn. Dit proces maakte de wijn betrouwbaarder tijdens het transport naar Engeland en het gaf ook een unieke smaak.

In de 18e eeuw zijn er wetten ingevoerd die de productie van Port wijn streng reguleerden. Dit was van belang om de kwaliteit te kunnen garanderen. Deze wetten bepaalden onder andere welke druivenrassen gebruikt mochten worden, hoe de wijn geproduceerd moest worden en hoe het etiket eruit moest zien.

Deze wetten bestaan vandaag de dag nog steeds. Hierdoor garandeert Portugal nog altijd dat de kwaliteit van Portwijn hoog is. Sterker, ter wereld is Portugal het enige land die Port mág produceren.

De productie van Port wijn

Port wijn wordt gemaakt in de Douro-vallei. De Douro-vallei strekt zich ongeveer 100 km uit, langs de Douro-rivier. De vallei bestaat uit steile hellingen met terrasvormige wijngaarden.

Het klimaat in de Douro-vallei is warm en droog. Met ondanks de hete zomers, ook koude winters.

De druiven voor Portwijn worden met de hand geoogst en gestampt. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Tijdens het fermentatie proces wordt suiker omgezet in alcohol. Na drie dagen wordt er brandewijn toegevoegd om het fermentatie proces te stoppen en het alcoholgehalte te verhogen.

Na het bijvoegen van de brandewijn wordt de wijn verplaatst naar houten vaten, waar het gedurende een aantal jaren rijpt. De houten vaten hebben een inhoud van 550 liter. De in houten vaten gerijpt geven de wijn smaak- en aroma's en zorgen voor een zachte, gladde textuur. Gedurende het rijpingsproces worden de vaten regelmatig gecontroleerd en bijgevuld met wijn om verdamping te compenseren.

Verschillende soorten Port wijn

Er zijn verschillende soorten Portwijn. Portwijnen variëren in stijl, zoetheid en rijpingsduur. Dirck3 biedt mooie merken zoals Kopke port en Graham port. Doorgaans zijn de belangrijkste Portwijnen:

 • Ruby Port: Dit is de meest voorkomende en eenvoudige stijl van Portwijn. Ruby Port heeft een prachtige kleur rood en een fruitige smaak met tonen van bessen en kersen. Het wordt gemaakt van druiven die slechts twee tot drie jaar gerijpt zijn in houten vaten en wordt vaak jong gedronken.

 • Tawny Port: Deze Portwijn is lichter van kleur dan Ruby Port en heeft een meer verfijnde smaak. Het wordt gemaakt van druiven die langer zijn gerijpt, meestal tussen de zes en zeven jaar, in houten vaten. Tawny Port heeft een aroma van noten en gedroogd fruit en wordt vaak geserveerd als aperitief of bij het dessert. De Graham s port en Kopke port biedt fantastische Tawny port.

 • Late Bottled Vintage Port (LBV): Dit is een kwaliteitswijn die wordt geproduceerd van druiven van één oogstjaar en vier tot zes jaar rijping in houten vaten. LBV Port is donkerder van kleur dan Ruby of Tawny Port en heeft een rijkere, complexere smaak. De LBV Port wijn is ook duurder dan de andere soorten en wordt vaak als ''bewaar'' wijn beschouwd.

 • Vintage Port: Dit is de meest bijzondere en duurste soort Portwijn. Vintage Port wordt alleen geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren en wordt gemaakt van druiven van één oogstjaar. De wijn rijpt slechts twee jaar in houten vaten voordat hij wordt gebotteld en moet daarna nog vele jaren rijpen in de fles voordat hij kan worden gedronken. Vintage Port heeft een diepe, intense smaak met tonen van bessen en chocolade.

 • White Port: Ondanks dat Portwijn voornamelijk rood is, is er ook een witte variant. Witte Port wordt gemaakt van witte druiven en heeft een lichte kleur met een frisse, fruitige smaak. Het wordt vaak gedronken als aperitief of gemixt met tonic als een verfrissend drankje.

 • Rosé Port: Rosé port verkrijgt men, net zoals rosé zelf, door het sap van de druiven maar kort in contact te brengen met de schillen. Hierdoor blijft de wijn lekker fris van smaak, met een uitbundige fruitige smaak. Licht gekoeld het lekkerst!

Optimaal genieten van Port wijn

Portwijn wordt vaak gedronken bij het dessert. Ook wordt deze wijn als aperitief gedronken. Hieronder enkele tips hoe je optimaal kunt genieten van de heerlijke Portugese klassieker:

 • Serveer Portwijn op kamertemperatuur of iets gekoeld, afhankelijk van de soort Portwijn en je persoonlijke voorkeur.

 • Decanteer vintage Portwijn en laat deze enkele uren van tevoren ademen voordat je deze serveert.

 • Combineer Portwijn met chocolade, kaas of noten voor een perfecte smaakcombinatie.

 • Bewaar Portwijn rechtop op een frisse, donkere plaats, weg van direct zonlicht en trillingen.

Bestel jouw voordelige Port wijn bij Dirck3!

Wil jij de lekkerste en voordeligste Portwijn drinken of deze wijn cadeau doen? Dan ben je bij Dirck3 aan het juiste adres! Bestel nu jouw Portwijn via de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

Benieuwd naar de andere wijnen die Dirck3 in het assortiment heeft? Neem een kijkje via onze wijnpagina of kijk per land wat voor moois Dirck3 te bieden heeft: