XXL Flessen!
Cognac

Cognac

Cognac is misschien wel de meest beroemde en prestigieuze brandy ter wereld. Ondanks dat cognac onder de omvangrijke noemer eau-de-vie valt, neemt het beslist een unieke plaats in. Cognac is – heel simpel gezegd – een distillaat van witte wijn; achter de schermen is Cognac echter een edele en bijzonder complexe drank.

20 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Grappa Julia Invecchiata 70 cl
  Waardering:
  60%
  ELDERS Regular Price 18. 99 17. 99
 2. Joseph Guy VS 35 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 18. 99 15. 99
 3. Martell VS 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 35. 99 31. 99
 4. Courvoisier V.S.O.P. Very Superior Old Pale Cognac 70 cl
  Waardering:
  92%
  ELDERS Regular Price 47. 99 39. 99
 5. Comte Joseph XO 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 54. 99 49. 99
 6. Meukow V.S. Cognac 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 31. 99 27. 99
 7. Metaxa Brandy ***** 70 cl
  Waardering:
  93%
  ELDERS Regular Price 18. 99 17. 99
 8. Osborne Veterano Brandy 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 16. 99 14. 49
 9. Busnel Calvados Trois Lys 70 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 25. 99 21. 99
 10. Courvoisier VS Very Special Cognac 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 38. 99 29. 99
 11. Hennessy VS Cognac 70 cl
  Waardering:
  97%
  ELDERS Regular Price 43. 99 39. 99
 12. Joseph Guy VS 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 27. 98 23. 99
 13. Bouquet V.S. Cognac 70 cl
  Waardering:
  87%
  18. 99
 14. Napoleon VSOP French brandy 70 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 13. 49 10. 49
 15. Remy Martin VSOP Cognac 70 cl
  Waardering:
  70%
  ELDERS Regular Price 52. 99 44. 99
  Tijdelijk uitverkocht
 16. Joseph Guy VSOP 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 39. 99 29. 99
 17. Joseph Guy VS Cognac 100 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 37. 49 31. 99
  Tijdelijk uitverkocht

20 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Cognac kent een lange geschiedenis

De rijke historie van Cognac gaat terug tot de 15e eeuw. In het gebied rond de Charente rivier werd in die tijd al wijn gemaakt, die ver buiten de landsgrenzen aanzien genoot. Deze wijn werd door Nederlandse handelsschepen vervoerd en verkocht aan o.a. Engeland en Scandinavië. De Hollanders – die reeds ervaring hadden met distilleren – kwamen op het idee om de (toentertijd) laag-alcoholische wijnen af te stoken om zo de kwaliteit te behouden, die normaal gesproken erg te lijden had door de lange zeereis. Tevens nam het op deze manier minder ruimte in en konden de handelsschepen meer per reis vervoeren. Men redeneerde vervolgens dat bij aankomst het distillaat weer verdund kon worden om zo weer ‘ gewone wijn’ te verkrijgen. Echter vond men in de kille klimaten het ‘nieuwe’ wijndistillaat veel geschikter dan de basiswijn waarvan dit gemaakt was! Dit commerciële inzicht zorgde ervoor dat de wijnmakers in Charente zelf hun wijn gingen distilleren – in de 15e en 16e eeuw waren de eerste ‘cognacs’ een feit. In die tijd werd Cognac slechts eenmaal gestookt. Het verkregen brouwsel werd met diverse aromatische kruiden verrijkt en puur geconsumeerd. Pas vanaf de 17e eeuw begon men tweemaal te distilleren. Omstreeks dezelfde tijd kwam men er achter dat de vaten waar de Cognac in werd bewaard tot het laden van de schepen (en tijdens de zeereizen) de smaak aanzienlijk verbeterde. Ook merkte men dat de duur van het verblijf in de vaten de smaak veel zachter en complexer maakte. In de 18e en vooral de 19e eeuw schoten de Cognac –en handelshuizen als paddenstoelen uit de grond. Beroemde merken als Martell (1715), Remy Martin (1724), Hennessy (1765) en Courvoisier (1835) vonden toen allen hun oorsprong.

De Franse wet omtrent het maken van Cognac is zeer strikt en omvat alle stappen van het productieproces. Zo mag men maar t/m 31 maart ná een oogst Cognac van deze oogst maken. Ook mag er geen suiker of sulfiet toegevoegd worden tijdens het productieproces – de geuren en smaken mogen alleen door middel van vatrijping ontstaan. ‘Nieuwe’ Cognac mag uitsluitend rijpen op vaten, gemaakt van hout uit de Tronçais en/of Limousin en moet minimaal 2 jaar gerijpt hebben voordat het Cognac mag heten. Tevens schrijft de Franse wet voor dat alle Cognac tweemaal gedistilleerd moet worden in een Charentais koperen ketel, waarvan de afmetingen en inhoud eveneens wettelijk zijn vastgelegd.

Cognac ketel

Cognac is een geografisch beschermde naam. Dit betekent dat het uitsluitend in wettelijk vastgelegde gebieden geproduceerd mag worden. Alle vergelijkbare producten uit andere gebieden mogen de naam Cognac niet voeren en worden doorgaans "brandy" of "eau-de-vie" genoemd.

 

Cognac van alle leeftijden

Ondanks dat er een minimumleeftijd gehanteerd wordt voor Cognac worden bijna alle Cognacs zonder een expliciete leeftijd op de markt gebracht. In plaats daarvan worden er gradaties toegepast, die de minimale leeftijd van het product garanderen. Aangezien de meeste Cognacs samengesteld zijn uit diverse leeftijden garandeert de wet de leeftijd van de jongste Cognac in een blend. De daadwerkelijke leeftijd kan dus veel hoger zijn. De meest voorkomende gradaties zijn: 

-       V.S. (Very Special of Very Superior) = de jongste cognac heeft minimaal 2 jaar gerijpt.

-       V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) = de jongste cognac heeft minimaal 4 jaar gerijpt.

-       Napoléon = de jongste cognac heeft minimaal 6 jaar gerijpt (vergelijkbaar met de oude stijl XO).

-       X.O. (Exceptionally Old) = de jongste cognac heeft minimaal 10 jaar gerijpt (dit is van kracht sinds April 2018; voor die tijd was het                6 jaar).

-       Hors d’Age = geen ‘officiële’ benaming; echter wordt dit erkend als term voor premium Cognacs die langer dan XO hebben gerijpt.

 

soorten cognac

Omdat eau-de-vie’s en brandies uit andere gebieden in Frankrijk en uit andere landen de naam Cognac niet mogen voeren, zijn er wereldwijd vele varianten op Cognac te vinden in uiteenlopende smaak en kwaliteit. Enkele zeer bekende varianten zijn:

 

Armagnac

Vergelijkbaar in kwaliteit en wetgeving met Cognac. Armagnac wordt echter eenmaal gedistilleerd wat resulteert in een distillaat van +/- 50%, waardoor het distillaat minder verdund hoeft te worden en de smaak wat robuuster is dan bij Cognac. Armagnac wordt uitsluitend geproduceerd in het zuidwesten van Frankrijk (Côtes de Gascogne).

 

Calvados

Distillaat uit Normandië, gemaakt van appel of peer. De wetgeving omtrent Calvados is vergelijkbaar met die van Cognac. Ook Calvados kan zeer lang rijpen en bijzonder complex qua smaak worden.

 

Grappa

Distillaat uit Italië, gemaakt van de restanten van geperste druiven (schillen, pitten etc.), die (ook na het maken van wijn) nog veel smaak bevatten. De kwaliteit en smaak van Grappa hangt volledig samen met de gebruikte druiven. Grappa wordt zowel gerijpt als ongerijpt op de markt gebracht.

 

Weinbrand

Verzamelnaam voor wijndistillaten (gemaakt van witte wijn) uit Duitsland, die grotendeels overeenkomen met Cognac. Ook hier mag men dit enkel produceren, als men aan alle wettelijke eisen voldoet. Eén van de bekendste merken weinbrand is: "Asbach Uralt".

 

de goedkoopste cognac kopen bij dirckiii

Voor de goedkoopste cognac, ben je bij DirckIII aan het juiste adres. Elke week hebben wij weer de beste aanbiedingen op ons assortiment.

Neem ook een kijkje bij al onze andere dranken met de laagste prijs. We zijn ten slotte de goedkoopste van Nederland!