XXL flessen!
Portugese Wijn

portugese wijn

Portugese wijn wordt steeds populairder. De goede smaak komt onder andere door de karaktervolle inheemse druivenrassen. Dirck3 heeft speciaal voor jou de lekkerste Portugese wijn in het assortiment. Bestel nu via onze webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Adega de Vila Real Premium Tinto 75 cl
  Waardering:
  82%
  ELDERS Regular Price 10. 99 8. 99
 2. Mateus Rosé 75 cl
  Waardering:
  98%
  ELDERS Regular Price 6. 99 5. 99
 3. Gatao Vinho Verde 75 cl
  Waardering:
  92%
  ELDERS Regular Price 4. 89 4. 09

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De ontwikkeling van de Portugese wijn

Portugese wijnen hebben een heel eigen karakter. Portugese rode wijn staat bekend om de complexe samenstelling. Doorgaans resulteert dit in hogere alcohol percentages ten opzichte van andere Europese wijnen.

Daarnaast worden de Portugese rode wijn van zeer hoge kwaliteit beschouwd. Zeker in vergelijking met de relatief lage prijzen. 

Bij Portugese witte wijn is dit ook het geval. De Portugese witte wijnen hebben over het algemeen een hoge zuurgraad. Dit helpt om de wijnen fris te houden.

Door deze frisse smaak zijn de witte wijnen uit Portugal erg goed te combineren met zeevruchten. Over het algemeen zijn lichte gerechten goed aan te raden bij de witte wijnen uit Portugal.     

Portugese wijn streken

Het klimaat en de bodem samenstelling zorgen doorgaans voor kwalitatief goede wijnen. Portugal kent circa 250 duizend hectare aan wijngaarden. Al deze wijngaarden zijn verdeeld over verschillende wijnregio’s met elk zijn eigen kenmerken: 

Tras-a-montes: Deze streek is gelegen in het verre noordoosten van Portugal. Door de ligging kent deze regio warme zomers en koude regenachtige winters. Het klimaat en de landbouwgrond resulteren in volle krachtige rode wijnen en frisse witte wijnen.

Minho - Vinho Verde: Dit is een van de meest originele en karaktervolle regio's van Portugal. Gekenmerkt door een grote invloed van de Atlantische oceaan. In een groen en vochtig landschap, met koele temperaturen en overmatige regenval. Deze omstandigheden resulteren in zuurdere en frisse wijnen. 

Beira Interior: Beira Interior is ontstaan door een samenvoeging van drie regio’s. Castelo Rodrigo, Cova de Beira en Pinhel. Het meest bergachtige landschap van Portugal staat bekend om de bijzondere mousserende en witte wijnen. 

Bairrada: Bairrada is een vlak kustgebied dat zich strekt langs een maritieme kuststrook. Deze strook kent overvloedige regenval en milde temperaturen. De meeste wijnen uit deze regio zijn erg interessant en experimenteel. Dit komt omdat de wijnboeren vaak druiven gebruiken die volgens de reglementen voor kwaliteitswijnen niet toegestaan zijn.

Alentejo: De Alentejo streek ligt in het zuidoosten van Portugal. Tijdens de zomermaanden kunnen in de regio temperaturen boven de 40 graden gemeten worden. Dit resulteert in zeer fruitige witte en rode wijnen. Ook staan deze wijnen bekend om de hoge alcohol percentages. 

Algarve: Ondanks dat de wijnproductie in deze streek de laatste jaren erg is afgenomen. Zijn er nog altijd redelijke wijnen te vinden in de Algarve. Lagoa is door haar zonnige klimaat de uitblinker in deze regio!

De iconische Port wijn

Port wijn wordt gezien is als een van de meest iconische wijnsoorten. De Portwijnen worden voornamelijk geproduceerd in de Douro-vallei.

De traditie van de Port productie is ontstaan in de 17e eeuw. In deze eeuw waren het vooral de Britse handelaren die zich vestigde in Portugal. Zij waren gek op de volle smaak van de Port wijn.

De volle smaak komt tot stand door het rijpen in houten vaten. In combinatie met het daarbij behorende fermentatie proces. 

De Port wijn heeft verschillende stijlen. Doorgaans is Port zoet en rijk van smaak. Het wordt daarom vaak geserveerd als dessertwijn. Portwijnen als kopke port en graham’s zijn ideaal voor deze gelegenheid.

Port wijn is dus een wijn met een lange geschiedenis. Door deze lange geschiedenis is deze wijnsoort ontwikkeld tot wereldberoemde wijnsoort. Over de hele wereld wordt deze wijn gedronken. Met het brede scala aan smaken en stijlen is Port uiterst geschikt voor verschillende (feestelijke) gelegenheden.  

De geschiedenis van Portugese wijn

De wijnindustrie van Portugal vindt haar oorsprong in de oudheid. In deze tijd was de wijnindustrie zeer matig ontwikkeld, maar daar kwam later veel verandering in. Rond 300 jaar na Christus trokken de Romeinen Portugal binnen. Door middel hun goede technieken en kennis over wijnbouw ontwikkelde zij de wijnindustrie tot nieuwe hoogte. 

Na de val van het Romeinse rijk bleef de wijnindustrie van Portugal doorontwikkelen. Er kwam meer handel met Europese landen. Porto speelde in de 17e eeuw een grote rol als handelsstad. Dit komt door geografische ligging en de populaire wijnstreken in die regio. 

Rond de 20ste eeuw heeft Portugal te maken gekregen met verschillende uitdagingen. Ten eerste zijn veel Europese landen zijn hun wijnindustrie blijven ontwikkelen. Daarbij kreeg Portugal te maken met Phylloxera luizen die funest zijn voor de wijngaarden.

Desondanks is Portugal erin geslaagd, mede door innovaties en investeringen. Dit heeft erin geresulteerd door te groeien tot een van de belangrijkste Europese wijnlanden. 

In de 21ste eeuw is de Portugese wijnindustrie nog steeds aan het groeien en bloeien. Portugal produceert inmiddels hoge kwaliteitswijnen van licht en verfrissend tot vol en rijk. Kortom, Portugal is een land met verschillende druivenrassen en complexe bodem samenstelling. Dankzij de grote wijnproductie zijn de wijnen uit Portugal relatief betaalbaar en dus erg aantrekkelijk voor wijnliefhebbers. 

Bestel jouw Portugese wijn bij de Dirck3!

Bestel nu jouw Portugese wijn in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen! Benieuwd naar de andere landen die Dirck3 in het assortiment heeft? Kijk hieronder voor ons divPortugese wijnerse aanbod:

Houd je van droge witte wijn? Neem een kijkje op onze droge witte wijn pagina voor de voordeligste droge witte wijn!