Oude jenever
Oude jenever is een drank die in al 500 jaar bestaat. Het is een Oer-Hollandse drank die vandaag de dag nog steeds wordt gedronken.
Waar komt de term "oude jenever" vandaan?
De term oude jenever is ontstaan na de Eerste en Tweede Wereldoorlog toen er een graantekort was. Hierdoor was het graan voor moutwijn lastig verkrijgbaar. Hierdoor werd er minder moutwijn gebruikt en meer ethanol, wat neutrale alcohol is. Na de Tweede Wereldoorlog toen graan weer beschikbaar was is het oude recept van de jenever weer teruggekomen. Dit recept was hetzelfde als die van voor de oorlog, met meer dan 15% moutwijn.
De oude jenever is een unieke drank met een rijke geschiedenis. Deze drank wordt al sinds de 16e eeuw gedistilleerd in Nederland en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse cultuur. Hoewel de oude jenever tegenwoordig minder bekend is dan andere soorten jenever, is het nog steeds mogelijk om dit brouwsel te maken volgens traditionele methoden.
Wanneer drink je oude jenever
Oude jenever is een Nederlandse traditie die teruggaat tot meer dan 400 jaar geleden. Deze sterke alcoholische drank die gemaakt wordt van jeneverbessen en rogge. Oude jenever heeft een unieke, kruidige smaak en geur. Deze drank wordt veel gedronken in de herfst- en wintermaanden, omdat het dan extra lekker smaakt bij het haardvuur.
Wat is het verschil tussen jonge en Oude jenever?
Oude jenever werd gebruikt om zich te onderscheiden van jonge jenever. Er zijn een aantal verschillen tussen oude en jonge jenevers. Dit is ook zeker te merken in de smaak. Jenever moet aan een aantal eisen voldoen voordat het zich “oude” jenever mag noemen.
De jenever…
- Is bereid met ethanol vanuit landbouwproducten
- Is bereid met minimaal 15% moutwijn
- Heeft maximaal 20 gram suiker per liter
- Bevat ten minste 35% alcohol (vaak is het ook 35%)
- Is gemaakt met de jeneverbes, en dat proef je ook.
Hoe wordt oude jenever gemaakt?
Jenever is een mengsel van moutwijn en voornamelijk jeneverbessen. Moutwijn wordt gemaakt van de grondstoffen gerst, rogge of mais. De grondstof wordt tot mout verwerkt, waarna enzymen zetmeel in suikers omzetten. Hierna wordt de mout gemengd met water en ingrediënten als mais en rogge. Dit mengsel wordt weer met gist vermengd. Deze gist zet de eerder omgezette suikers om in alcohol. Hierna kan de alcohol worden gedestilleerd. Er bestaan ook moutwijnjenevers. Deze soort bestaat voor 100% uit moutwijn zonder andere alcoholsoorten toe te voegen.
Soorten oude jenever
Graanjenever kan zowel een oude jenever als een jonge jenever zijn. De eisen van graanjenever zijn dat het voor 100% uit graan wordt gestookt en dat het minimaal 30% alcohol bevat. Naast graanjenever heb je ook zeer oude jenevers. Deze worden langer gerijpt op vaten dan normale oude jenevers.
Jeneverbessen in oude jenever
Jeneverbessen werden oorspronkelijk gebruikt om diverse ziektes te bestrijden. Jeneverbessen hebben een medicinale werking. Zo bevatten de bessen veel vitamine C en andere antioxidanten. Dit stamt al uit de tijd van de Oude Grieken. Pas in de Gouden Eeuw kwamen de eerste jeneverdistilleerdijen op gang In Europa.
Alternatieven voor oude jenever
Er zijn nog meer soorten jenever dan alleen oude, jonge en graanjenever. Zo heb je ook bessenjenever. Deze soort is veel zoeter en vaak rood van kleur. De flessen bevatten vaak een lager alcoholpercentage. Corenwijn of Korenwijn is officieel geen jenever, omdat deze niet met jeneverbessen wordt gemaakt. Echter wordt deze wel vaak in het jeneversegment geplaatst. Korenwijn bevat minstens 51% moutwijn en 38% alcohol. Deze dranksoort heeft vaak een zachtere smaak. Er bestaan ook Korenwijnen die wel jeneverbessen gebruiken en die zullen dan ook jenever op het label van de fles krijgen.