XXL flessen!
Ierse Whiskey

Ierse whiskey

Ierse Whiskey of Irish Whiskey, het maakt niet uit hoe je het noemt. Ierland staat bekend om diverse wereldberoemde whiskey's zoals Jameson. Bekijk hier onze scherpe Ierse whisky aanbieding en onze standaard lage prijzen!

5 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Proper No. Twelve Irish Whiskey 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 34. 99 31. 99
 2. Tullamore Dew Whiskey 70 cl
  Waardering:
  75%
  ELDERS Regular Price 24. 79 22. 99
 3. Connemara Original Irish Single Malt Whiskey 70 cl
  Waardering:
  98%
  ELDERS Regular Price 38. 19 33. 99
 4. Jameson Irish Whiskey 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 27. 69 25. 29
 5. Jameson Irish Whiskey 100 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 31. 09 26. 99

5 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Ierse whiskey kent een heel eigen karakter!

Ierse whisky of Irish whiskey is een van de oudste varianten van de klassieke sterke drank. De Ierse bevolking beweert zelfs dat Ierse whiskey de allereerste ter wereld was. Wat in ieder geval zeker is, is de rijke geschiedenis die Ierland heeft met het distilleren van de drank. Tegenwoordig is het de populairste whiskey soort ter wereld. Maar hoe komt deze drank aan haar populariteit? Wij vertellen je alles over de Irish whiskey.

Het ontstaan van Ierse whiskey

Het begon allemaal zo’n 1000 jaar geleden. Rond de tijd van 1000-1300 waren het Ierse monniken die begonnen aan de distillatietechniek. In deze tijd was wijn verreweg de populairste drank die werd geschonken. Echter konden deze monniken deze niet verkrijgen. Zo begonnen zij te experimenteren met gerstbier. Het distilleren van deze gerstbier heeft geleid tot de eerste Ierse whiskey.

Ierse whiskey

Het verval van Ierse whiskey

In de 19e eeuw werd het aantal stokerijen in Ierland verdubbeld in slechts 13 jaar. Dit kwam mede door de industrialisatie die in volle toeren bezig was. Ook maakten veel Ieren de drank stiekem thuis om belasting te ontduiken. Het waren gouden tijden voor de Ierse drank. Ondanks de populariteit van de Ierse whiskey heeft het ook de nodige tegenslagen gehad. De verkoop van alcohol werd namelijk verboden in Amerika. Dit had een enorme invloed op de uitvoermarkt. Aan het eind van de 19e eeuw waren er nog tientallen distilleerdijen, in de 20e eeuw slechts 3.

De opmars van Ierse whiskey

Het was een langere periode stil rondom Ierse whiskey tot de jaren 1980. De opmars begon in Ierland. Zo sloot het land enkele belangrijke internationale overeenkomsten. Zo vond de overeenkomst tussen de VS en Ierland plaats in 1994. Hier werd besloten dat de naam whiskey alleen gebruikt mocht worden wanneer de fles gedistilleerd was in Ierland. In 2013 werd er massaal geëxporteerd. Zo werden er maar liefst 6,2 miljoen kisten met 9 liter Ierse whiskey per stuk naar alle landen geëxporteerd. Dit laat zien hoe populair de whiskey tegenwoordig weer is geworden.

De uitzonderlijke smaak van Ierse whiskey

Qua smaak verschilt de Ierse variant van de Schotse whisky. Zo heeft de Ierse geen rooksmaak. Dit komt doordat de mout niet wordt geëest met turf. Ook wordt de whiskey uit Ierland 3 keer gedistilleerd en die uit Schotland 2 keer. De grondstoffen die gebruikt worden bij het produceren van Irish whiskey zijn haver, tarwe en rogge. Vervolgens vindt het distillatieproces plaats in potketels en kolomketels.

Ierse whiskey

Ierse whiskey merken

Bij DirckIII bieden wij verschillende Ierse whiskey merken aan. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Jameson Irish whiskey 100 cl: Jameson is de bekendste aanbieder van Ierse whiskey en staat bekend om de hoge kwaliteit.

 • Tullamore Dew Whiskey 70 cl. Tullamore is zacht van smaak en heeft tonen van honing, butterscotch en toast.

 • Connemara Original. Connemara is krachtig en rokerig van smaak. Zo bevat deze tonen van mout en honing.

 • Bushmills. Deze Ierse single malt is fruiting en elegant van smaak. Er zijn tonen van honing vanille en zacht fruit te vinden in deze whiskey.

Bij DirckIII vind je de lekkerste whisky cocktails en recepten. Bekijk ze hier!