XXL flessen!
Riesling Wijn

riesling wijn

Riesling wijn is heerlijke witte wijn, populair in Duitsland, met een kenmerkende zoete smaak en hoge zuurgraad. Bestel jouw Riesling wijn nu bij Dirck3 of kom langs in een van onze slijterijen!

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Abtei Himmerod Riesling 75 cl
  Waardering:
  96%
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
 2. Peter Mertes River Land 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 5. 19 3. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Riesling wijn is wereldberoemd

Riesling is een wereldberoemde druivensoort. De druif wordt gebruikt om een van de meest geprezen wijnen ter wereld te maken. Deze wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en unieke smaakprofiel.

Oorsprong van Riesling wijn

De oorsprong van de Riesling druivensoort ligt in Duitsland. In Duitsland wordt de wijn beschouwd als een van de oudste druivenrassen ter wereld. De exacte oorsprong van Riesling is echter nog steeds een bron van discussie onder wijnkenners.

Er wordt gespeculeerd dat de druif zijn oorsprong heeft in het Rijn gebied in Duitsland. De wijn werd namelijk voor het eerst vermeld in een document uit 1435 onder de naam "Ruesslingen". Er zijn ook theorieën dat de druif zijn oorsprong heeft in het Elzas gebied in Frankrijk.

Kenmerken van Riesling wijn

riesling wijn

Riesling staat bekend om zijn kenmerkende eigenschappen. Dit zijn eigenschappen waarmee de wijn zich onderscheidt van andere wijnen. Allereerst heeft Riesling een uitstekend aanpassing vermogen aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Dit heeft geleid tot zijn wereldwijde verspreiding.

Riesling wijn heeft meestal een lichtgele kleur. Daarentegen kan de wijn in sommige gevallen ook een groenachtige tint kan hebben. Het heeft een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan de frisheid en levendigheid van de wijn.

Riesling kan variëren van droog tot zoet.
De smaak is afhankelijk van de rijpheid van de druiven en het fermentatie proces.

Productie van Riesling wijn

Riesling wijn wordt geproduceerd in verschillende wijnregio's over de hele wereld. Het bekendste land is nog altijd Duitsland, gevolgd door de Elzas in Frankrijk. Andere bekende wijnregio's voor Riesling zijn Oostenrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Canada.

Het proces van het maken van Riesling-wijn start met het kweken van de druiven. Riesling gedijt goed in koele klimaten. De wijn gedraagt zich het beste op hellingen met een zuidelijke blootstelling. Dit zorgt ervoor dat de druiven voldoende zonlicht krijgen om te rijpen.

De bodemsoort speelt ook een belangrijke rol bij de smaakontwikkeling van Riesling wijn. De druiven worden meestal met de hand geplukt om de beste kwaliteit te garanderen.

Na de oogst worden de druiven geperst en het sap wordt gefermenteerd. Bij de productie van droge Riesling wordt de fermentatie meestal uitgevoerd in roestvrij stalen tanks. Dit wordt gedaan om de frisheid en de fruitige aroma's te behouden.

Voor zoete Riesling kan de fermentatie worden stopgezet om de natuurlijke suikers in de wijn te behouden. Dit proces staat bekend als "halting fermentation" of "afgebroken ferme

ntatie". Hierdoor behoudt Riesling zijn kenmerkende zoet-zuur balans. Dit is dé reden waarom deze wijn zo geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Smaakprofiel van Riesling wijn

Het smaakprofiel van Riesling wijn is zeer divers. De smaak is variërend van droog tot zoet, en van licht en fris tot rijk en complex. Wat Riesling zo uniek maakt, is de hoge zuurgraad en de fruitige aroma's en minerale tonen. Droge Riesling heeft vaak aroma's van groene appels, citrusvruchten, perziken en bloemen, terwijl zoete Riesling aroma's kan hebben van gedroogd fruit, honing en petrol.

De zoetheid van Riesling wijn wordt vaak aangegeven op het etiket met termen zoals "trocken" (droog), "halbtrocken" (halfdroog), "feinherb" (licht zoet) of "süss" (zoet). Riesling wijnen kunnen variëren van zeer droog tot zeer zoet, en de zoetheid wordt meestal bepaald door het suikergehalte in de 

druiven bij de oogst en het fermentatie proces.

De hoge zuurgraad van Riesling maakt het een uitstekende wijn om te combineren met verschillende gerechten. Droge Riesling past goed bij zeevruchten, gevogelte en Aziatische gerechten, terwijl zoete Riesling goed kan samengaan met desserts, pittige gerechten en pittige kazen. Riesling heeft een levendige zuurgraad die de smaakpapillen stimuleert en het vermogen heeft om te rijpen en complexiteit te ontwikkelen met de leeftijd.

Bestel jouw Riesling wijn nu bij Dirck3!

Wil jij online wijn bestellen voor een eerlijke prijs? Dan zit jij hier bij Dirck3 helemaal goed. Goede wijn hoeft namelijk niet duur te zijn. Koop op deze pagina de beste wijnen voor de beste prijs!