Jenever
Hét typische drankje van de lage landen, jenever. Al meer dan 500 jaar is Jenever de traditionele drank van Nederland. Dit heerlijke borreltje koop je voor de beste prijs bij Dirck3. Bekijk hieronder ons jenever aanbod!
de geschiedenis van jenever
Wie in de geschiedenisboeken kijkt van de alcoholische dranken zal ene eindje terug moet bladeren om de Jenever te vinden. Echter gaan er verschillende verhalen rond over hoe jenever is ontstaan.
Zo gaan we zelfs helemaal terug naar de middeleeuwen. In deze tijd waren de mensen al bekend met het fenomeen, sterke drank. De kunst van het destilleren was namelijk al overkomen waaien uit Arabische gebieden. Zo kon men toen der tijd al gedestilleerde wijn maken, oftewel brandewijn. Deze distillaten werden gezien als medicatie en werden gebruikt tijdens de pestepidemieën die Europa teisterden tijdens de middeleeuwen. Omdat de mensen toen der tijd geloofde dat deze distillaten medische werking hadden, werden er in het drankje vele kruiden en bessen toegevoegd. De eerste ‘stappen’ richting jenever waren waarschijnlijk in deze tijd (onbewust) al gezet.
Het meest waarschijnlijkste verhaal over hoe jenever nou precies is ontstaan gaat over de Nederlandse medicus Franciscus Sylvius. Hij deed namelijk rond het jaar 1650 een poging om een vocht afdrijvend geneesmiddel te vinden, maar ook zou dit medicijn moeten helpen tegen spierpijn. Deze poging resulteerde in een jeneverbesdrankje dat hij genièvre of genova noemde. Dit medische drankje lijkt het meeste op de jenever zoals wij hem nu kennen. Al snel merkten mensen de nogal “leuke” bijeffecten van het medische drankje, al snel veranderde het medische drankje in een genotsmiddel.
De verklaring dat jenever nu wordt gezien als een oer-Hollands drankje is omdat de Nederlandse overheid besloot om in 1671 de import van brandewijn te verhinderen. Hierdoor versterkten de positie van lokale branderijen voor eeuwig. En zo werd er dus gedwongen om jenever en andere sterke dranken in Nederland te produceren waardoor de populariteit van dit soort dranken enorm steeg. Bij Dirck3 is de Ketel1 jenever de meest bekende jenever. Tegenwoordig heb je ook fruitige jenevers, zoals bessenjenever. De bekendste is de Coebergh bessenjenever.
hoe wordt jenever bereid?
Jenever wordt op basis van graan gemaakt die worden gemout, vergist en gedestilleerd. Het distillaat wat ontstaat wordt op smaak gebracht door jeneverbessen met als toevoeging eventueel andere kruiden. Tot aan het eind van de 19e eeuw was moutwijn het hoofdingrediënt van jenever, maar dit veranderde rond het jaar 1890.
Rond dit jaar werd namelijk de kunst van het zogeheten kolomdistilleren uitgevonden. Door damp te laten afvoeren en te laten condenseren naar een ander vat, kon men zuivere ethylalcohol (meest voorkomende vorm van alcohol ook wel ethanol) verkrijgen. Vanaf dat moment verdween moutwijn langzamerhand uit de jenever wereld en werd de zuivere ethanol gebruikt voor de productie van jenever. De zuivere ethanol had namelijk als voordeel dat het veel goedkoper was om te gebruiken in de jenever. Daarnaast kost het maken van de ethanol veel minder tijd dan het brouwen van moutwijn in de branderijen.
De uitvinding van de kolomdistillatie zorgde er al snel voor dat vrijwel alle braderijen hun deuren moesten gaan sluiten. Naast dat de distilleerderijen overschakelde op de goedkopere neutrale alcohol, apprecieerde ook het publiek de neutrale jenever boven de authentieke jenever.
jonge jenever en oude jenever
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kampte Nederland met een groot voedselprobleem. Zo was er een groot graan te kort, waardoor er geen moutwijn gebrouwen worden. Het percentage moutwijn daalde fors in de jenever. De ene drinker vond dit vreselijk maar de ander gaf er niks om. Doordat de jenever met een laag percentage moutwijn ook wel aansloeg bij mensen ontstonden er twee soorten jenever; jonge jenever en oude jenever. De jonge jenever is een drank op basis van neutrale alcohol, hierdoor heeft deze lichte jenever een vlakkere smaak. Bij de oude jenever wordt juist weer veel met moutwijn gewerkt, waardoor deze jenever een rijkere smaak heeft.
jonge jenever
Jonge jenever is voornamelijk op neutrale alcohol gebaseerd. Wat betekend dat de drank wordt bereid met ethanol uit landbouwproducten zoals suikerbietmelasse en aardappelzetmeel. Jonge jenever kent net als oude jenever een aantal richtlijnen. Jonge jenever bevat maximaal 15% moutwijn en bevat geen minimum hoeveelheid moutwijn. Hierdoor bevat een groot deel van de jonge jenevers geen moutwijn meer. Daarnaast mag jenever maximaal 10 gram suiker per liter bevatten, moet de drank kleurloos zijn en bevat de jonge jenever minstens 35% alcohol. Een lekker "licht" borreltje dus…
oude jenever
De oude jenever wordt net als de jonge jenever bereid met ethanol uit landbouwproducten. Vergeleken met de jonge jenever heeft de oude jenever meer restricties waaraan moet worden gehouden. Zo moet oude jenever minstens 15% moutwijn bevatten, mag de oude jenever maximaal 20 gram suiker per liter bevatten, moet de kleur van de drank lichtgeel of lichtbruin zijn en moet de oude jenever een waarneembare jeneverbessensmaak hebben. De oude jenever moet net als de jonge jenever minstens 35% alcohol bevatten.
Het gebruik van een hoger percentage moutwijn ten opzichte van de jonge jenever zorgt echt voor het verschil in smaak. De oude jenever is vaak rijk en vol van smaak, maar wat minder toegankelijk. De jonge jenever heeft daarentegen een wat vlakkere smaak waardoor het toegankelijker is voor mensen om te drinken, daarnaast kan de jonge jenever ook gemakkelijk worden gemixt in en mixdrankje door de vlakkere smaak.
de goedkoopste jenever bij dirck3
Dirck3 heeft een ruim assortimenten aan jonge en oude jenever in huis. De goedkoopste en beste jenever kopen doe je bij, Dirck3!
Neem ook een kijkje bij al onze andere dranken met de laagste prijs. We zijn ten slotte de goedkoopste van Nederland!