Dirckiii
Champagne

Als er één drank is die altijd gelinkt wordt aan rijkdom en prestige is het wel Champagne: de meest beroemde mousserende wijn ter wereld. Al eeuwenlang wordt deze wijn gezien bij royalty en feestelijke gelegenheden. Ondanks dat er tegenwoordig smaakvolle alternatieven verkrijgbaar zijn, heeft ‘echte’ Champagne nog steeds een bijna mythische reputatie.


18 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. Piper Heidsieck Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 35. 99 31. 99
  2. Piper Heidsieck Demi-Sec 75 cl
    ELDERS Normale prijs 35. 99 31. 99
  3. Moet & Chandon Brut Impérial 75 cl
    ELDERS Normale prijs 43. 99 37. 99
  4. Moet & Chandon Nectar Impérial 75 cl
    ELDERS Normale prijs 43. 99 39. 99
  5. Veuve Clicquot Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 46. 99 44. 99
  6. Moet & Chandon Rosé Impérial 75 cl
    ELDERS Normale prijs 52. 99 46. 99
  7. Pierre Darcys Demi-Sec 75 cl
    ELDERS Normale prijs 24. 49 19. 99
  8. Pierre Darcys Brut Rosé 75 cl
    ELDERS Normale prijs 26. 49 21. 99
  9. Moet & Chandon Ice Impérial 75 cl
    ELDERS Normale prijs 57. 99 44. 99
  10. Pierre Darcys Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 24. 49 19. 99
  11. Bollinger Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 49. 99 39. 99
  12. Laurent Perrier Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 39. 99 29. 79
  13. Louis Roederer Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 45. 99 35. 99
  14. Ruinart Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 56. 99 44. 99
  15. Taittinger Brut 75 cl
    ELDERS Normale prijs 32. 50 29. 99
  16. Piper Heidsieck Brut Lipstick 75 cl
    ELDERS Normale prijs 60. - 44. 99
  17. Piper Heidsieck Rosé Sauvage Lipstick 75 cl
    ELDERS Normale prijs 60. - 49. 99

18 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

champagne gebied

Het gebied Champagne (waar de naam vandaan komt) was al in de 5e eeuw door de Romeinen met druiven aangeplant. Oorspronkelijk stond het gebied bekend om hun hoogwaardige ‘stille’ wijnen: deze waren bleekrood of donker roze van kleur en smaak en werden vaak van Pinot Noir gemaakt. De wijn kreeg zijn reputatie omdat het geschonken werd bij de kroning van diverse Franse koningen, wat al sinds 987 plaatsvond in het stadje Reims ( het hart van de regio ). De keuze voor Pinot Noir en de kleur van de wijn kwam voort uit afgunst – men was erg jaloers op de wijn(makers) uit de nabijgelegen Bourgogne en probeerde deze dan ook massaal na te maken en te verbeteren!

Champagne gebied

methode champenoise

Pas rond de 17e eeuw begon men mousserende wijn te maken in de stijl zoals we die nu kennen, middels de méthode champenoise. Echte Champagne moet op deze methode gemaakt worden. Deze methode bestaat uit meerdere stappen, waarbij de eerste gelijk is aan het maken van ‘stille’ wijn. Champagne wordt altijd gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier (vaak is het een combinatie van deze drie). Deze basiswijn is echter erg hoog in zuren en niet bepaald geschikt voor consumptie. Bij de tweede stap begint men pas met het maken van Champagne: men vult de basiswijn aan met voorraden van eerder jaren (behalve bij vintage Champagne) en bottelt deze, samen met een beetje gist en suiker (de zgn. liquer de tirage), waardoor er tijdens de rijping een tweede vergisting in de fles plaatsvindt. Het koolzuur wat ontstaat tijdens deze vergisting, wordt uiteindelijk opgenomen in de wijn. Reguliere Champagne moet minstens 15 maanden rijpen en vintage Champagne 3 jaar - dit proces zorgt voor de ontwikkeling van de delicate mousse en complexe smaak van Champagne. Na de rijping moet de toegevoegde gist verwijderd worden voordat de Champagne verkocht kan worden. Oorspronkelijk werd dit gedaan door de flessen in speciale rekken te plaatsten, waarbij ze steeds en slag werden gedraaid en telkens iets verticaler werden geplaatst. Deze handelingen zorgden er voor dat de dode gistcellen naar de hals zakken, waarna dit bezinksel verwijderd werd. In vroeger tijden werd dit handmatig gedaan door mensen met bijzonder snelle reflexen; tegenwoordig geschiedt dit automatisch op computergestuurde gyropallets. Tevens bevriest men het depot, waardoor het zeer snel en efficiënt uit de hals verwijderd kan worden. De ‘ruimte’ die dit depot innam, wordt gevuld met een speciaal mengsel – liqueur d’expedition – van oudere wijn en suikers. Vervolgens blijft de wijn weer enkele maanden rusten tot het mengsel is opgenomen. Vanaf dit moment kan de wijn als Champagne verkocht worden.

brut of demi-sec?

Champagne is verkrijgbaar is diverse stijlen, die allen een eigen karakter hebben. De bekendste en meest verkochte varianten zijn de Brut: doorgaans de meest droge stijl, en de Demi-Sec, die vaak mild tot half zoet is. Een unieke stijl is de roséchampagne: dit is een mengsel van witte en rode wijn (de enige plek in Frankrijk waar dit gemengd mag worden). Een stijl die nog niet heel gangbaar is, maar wel steeds vaker wordt gezien, is de Ultra Brut (ook wel Brut Nature of Zero Dosage genoemd). Bij dit type wordt de wijn - na het verwijderen van het depot - niet aangevuld met de liqueur d’expedition, waardoor er een zeer droge smaak ontstaat. Net als in de Bourgogne en Bordeaux werkt men ook in Champagne met Premier Cru en Grand Cru classificering voor bepaalde wijngaarden

bijzondere champagnes

De meeste Champagnes zijn samenstellingen van verschillende jaren. Dit type reflecteert de smaak van een Champagnehuis en dient altijd consistent van smaak te zijn. De meeste huizen brengen echter ook – wanneer de kwaliteit van de oogst dit toelaat – een vintage Champagne uit. Dit type reflecteert juist de smaak van de oogst en is van hogere kwaliteit. Ook heeft dit type een langere rijpingstijd gehad en heeft het ook een veel langer bewaarpotentieel. Tevens zijn er Champagnes te vinden die alleen van Chardonnay (Blanc de Blancs) of Pinot Noir (Blanc de Noir) gemaakt zijn. Deze zijn doorgaans van vintage kwaliteit en behoren vaak tot de (prijzige) top van een huis (Cuvée de Prestige).

Champagne kaart