XXL flessen!
Merlot wijn

merlot wijn

Merlot is de meest geteelde druif in Frankrijk, en dat is niet zomaar. Deze prachtige druif is het broertje van de Cabernet Sauvignon en wordt gezien als één van de hofleveranciers van de Bordeaux en zorgt voor soepele, romige en heerlijke rode wijn. Op deze pagina vind je de lekkerste Merlots voor een eerlijke prijs!

Producten 1-24 van 25

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina
 1. Massone Appassimento 75 cl
  Waardering:
  80%
  NORMAAL Regular Price 6. 99 Special Price 5. 99
 2. Onverwacht Cabernet Sauvignon-Merlot 75 cl
  Waardering:
  89%
 3. Chateau Haut-Larguet Saint Emilion Grand Cru 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 19. 99 18. 99
 4. Chateau Moulin de la Bridane Haut-Médoc 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 12. 99 9. 99
 5. Chateau Cazelon Montagne Saint-Emilion 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 10. 59 9. 99
 6. Baron Charcot Merlot-Cabernet Sauvignon Reserve 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 99
 7. Baron la Rose Bordeaux 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 99 6. 99
 8. Chateau Bouquey Saint-Emilion Grand Cru 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 16. 99 13. 29
 9. Chateau la Vieille Forge Lalande-de-Pomerol 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 13. 99 12. 99
 10. Chateau Haut Bois Neuf Bordeaux 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 49 5. 99
 11. Njoy Merlot 75 cl
  Waardering:
  40%
  ELDERS Regular Price 4. 99 4. 29
 12. Vintense Merlot 75 cl
  Waardering:
  95%
  ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
 13. Chateau Croix des Gentis 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 7. 99 5. 99
 14. Settlers Creek Merlot 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
 15. Chateau le Souley Sainte Croix Haut-Médoc 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 49
 16. Dona Dominga Cabernet Sauvignon - Merlot 75 cl
  Waardering:
  73%
  ELDERS Regular Price 5. 99 5. -
 17. Chateau la Garrousse Bordeaux Superieur 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 5. 49 4. 99
 18. Chateau de Chambeau Montagne Saint-Emillion 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 8. 99 7. 99
 19. Chateau Caruel Cotes de Bourg 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
 20. Les Ormes De Cambras Merlot 75 cl
  Waardering:
  97%
  ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
 21. Bloemhof West-Kaap Merlot 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
 22. Grandiose Merlot 75 cl
  Waardering:
  100%
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 23. Neon Merlot 300 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 12. 99 9. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 24. Edmond Bernard Merlot 25 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 3. 19 2. 79
  Alleen in winkel verkrijgbaar

Producten 1-24 van 25

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

wat is merlot

De Merlot druif komt uit de Bordeaux-streek en is in de meest geteelde druiven in Frankrijk. Het is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, net als de Medoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, net als in de Saint-Emilion en Pomerol. Je kan wel zeggen dat deze druif het kleine broertje is van de Cabernet Sauvignon. In het begin wilde bijna niemand deze relatief simpele, romige wijn maken, maar ondertussen wordt deze prachtige rode wijn wereldwijd gemaakt. De naam Merlot zou komen van de merel en de wijn wordt nu over de hele wereld verbouwd. Zo heb je ook hele mooie Merlots uit Nieuw-Zeeland, Californië, Chili, Zuid-Afrika en Australië.

De Merlot druiven zijn grote druiven met een dunne schil, in vergelijking met bijvoorbeeld een Chardonnay druif. Merlot wordt als eerst van alle blauwe druiven geoogst, omdat deze druif vroege rijp is. Deze vroege rijping is perfect voor gebieden met een koeler klimaat waar het risico op regen in september groot is. Het is een zeer goede druif om rode wijn van te maken. Witte wijn wordt eigenlijk nooit van de Merlot druif gemaakt.

de smaak van merlot

Wijn gemaakt van Merlot is zacht, intens rond en de wijn heeft veel kleur. Deze rode wijn staat bekend om zijn soepele aroma’s van rood fruit, kersen, bessen, zwarte bes, pruimen, munt en ook kan je soms de smaak van chocolade tegenkomen. Deze zachte en soepele wijn maakt hem de perfecte partner met de krachterige Cabernet Sauvignon. Merlots uit een koel klimaat smaken voornamelijk fris en pittig, met het fruitige van rode bessen. De Merlot bevat een strakkere structuur doordat hij meer zuur bevat. Ook bestaat er een alcoholvrije Merlot die zeer fruitig is. De Merlot smaak uit een warm gebied is vlezig van zwarte kersen, zwarte bessen, rijp fruit, heeft een volle smaak en komt zwoeler en romiger over. Deze soepele Merlot heeft qua smaak ook zachte tannine die perfect gebalanceerd zijn, met een lange afdronk. Als de Merlot wat ouder is kan deze de smaak van truffel krijgen en bevat minder soepele smaken hierdoor.

geschiedenis merlot

Deze blauwe druif komt van origine uit de beroemde wijnstreek Bordeaux in Frankrijk en wordt in het hele land het meest aangeplant. Als we de oude verhalen mogen geloven, wordt de druif al sinds het begin van de jaartelling geteeld. Het Franse woord Merle betekent merel en de Merlot druif is hiernaar vernoemd, omdat de druif erg in trek zou zijn bij deze vogels. Bordeaux is opgesplitst in twee delen door de rivier Gironde. Het rechter gedeelte bestaat voornamelijk uit kleigrond en hier wordt de Merlot op verbouwd. Het linker gedeelte staat bekend om de kiezelgrond en hier wordt vooral de grote broer van de Merlot aangeplant, de Cabernet Sauvignon.

de bordeaux-streek

Voor de meeste mensen is Bordeaux de hoofdstad van het Franse departement Gironde. Maar voor de echte wijnkenners is dit de hoofdstad van de topwijnen. Alleen als je de stadsnaam als hoort kan je de heerlijke verfijnde wijnen proeven. In het totale wijngebeuren is Bordeaux een begrip en vaak ook dé maatstaf als het gaat om de kwaliteit.

Een Bordeaux is overigens een wijn afkomstig uit het gelijknamige productiegebied. Bovendien zijn er aan de naam tal van begrippen gekoppeld. Zo is er bordeauxrood (een intens rode wijnkleur), een typische bordeauxfles of bordelaise, Bordelese pap of bouillie bordelaise, een bordelees vat of barrique bordelaise. Bordeaux is niet alleen het grootste kwaliteitswijngebied van Frankrijk, maar ook van de gehele wereld.  

Elke wijnliefhebber weet bovendien dat Bordeaux het kloppend hart is van de Franse wijnbouw. Het vakmanschap van de wijnbouwers staat op een uitzonderlijk hoog niveau, want hun topwijnen genieten terecht wereldfaam. Gelukkig zijn er voor de echte wijnliefhebber ook nog betaalbare klassewijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

de wijngebieden

De totale productie van wijn in de Bordeaux bestrijkt de diverse districten in de Girondestreek. Het totale wijngebied Bordeaux beslaat meer dan 100.000 hectare en is bijna volledig geklasseerd voor wijn met een beschermde herkomstbenaming (AOC). Sommige van deze AOC-gebieden kunnen de ganse wijnregio bestrijken. Het betreft dan ook de wijnen van de algemene herkomstbenaming. Anderen kunnen een gemeentelijke herkomstbenaming of de benaming van het district omvatten. We beschrijven het wijngebied Bordeaux dan ook aan de hand van de indeling van de verscheidene regio's. Meer informatie omtrent de herkomstbenoemingen kan je vinden door door te klikken op de desbetreffende AOC.

serveertemperatuur merlot

Wijn van Merlot drink je het liefst niet op de hedendaagse kamertemperatuur, omdat dit rond de 20 graden ligt. Door de wijn op een te hoge temperatuur te drinken zorg je ervoor dat de alcohol in de wijn eerder verdampt en de smaak van de wijn verdwijnt. Drink hierom een Merlot wijn tussen de 16 en 18 graden om optimaal te genieten.

Wij hebben ook andere bijzonder goede druifsoorten zoals de pinot grigio, negroamaromuscatcarignan en primitivo. Ben je benieuwd naar deze wijnen? Klik dan op de druifsoort om naar de pagina te gaan.

Wil jij lekkere Merlot kopen voor een juiste prijs? Dan ben jij hier bij Dirckiii op het juiste adres, goede wijn hoeft niet duur te zijn! Bestel nu en profiteer van gratis bezorging!