XXL flessen!
Italiaanse Wijn

italiaanse wijn

De Italiaanse wijnen komen uit het hele land. Doordat Italië verschillende klimaten kent, worden er ongelofelijk veel diverse wijnen geproduceerd. Sterker nog, Italië heeft het grootste en meest diverse wijnaanbod ter wereld! Dirck3 heeft een breed assortiment van de lekkerste Italiaanse wijnen speciaal voor jou samengesteld. Bestel jouw Italiaanse wijn direct in onze webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

Producten 1-24 van 38

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina
 1. Antica Vigna Valpolicella Ripasso 75 cl
  Waardering:
  100%
 2. Burdizzo Chianti Riserva 75 cl
  Waardering:
  80%
  NORMAAL Regular Price 6. 99 Special Price 5. 99
 3. Maestro Sangiovese - Primitivo 75 cl
  Waardering:
  80%
 4. Pirovano Montepulciano 75 cl
  Waardering:
  93%
  NORMAAL Regular Price 6. 99 Special Price 5. 49
 5. Maturo Pinot Grigio 75 cl
  Waardering:
  80%
 6. Maturo Pinot Grigio Blush Rose 75 cl
  Waardering:
  83%
 7. Pirovano Pinot Grigio 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 99 7. 99
 8. Ghibello Chianti Classico 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 14. 99 11. 99
 9. Carrione Chianti DOCG 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 6. 99 5. 49
 10. Terzetto Barbera d'Asti 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
 11. Maturo d'Abruzzo Montepulciano 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 4. 99 4. 49
 12. Maturo Nero D'Avola 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 6. 99 5. 49
 13. Luigi Righetti Amarone della Valpolicella 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 21. 99 20. 99
 14. Masso Antico Primitivo Rose 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 99 8. 49
 15. Neirano Barolo 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 16. 99 15. 99
 16. Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 22. 99 21. 99
 17. Vallis Dei Valpolicella Ripasso 75 cl
  Waardering:
  92%
  ELDERS Regular Price 9. 99 9. 99
 18. Pietre del Sole Negroamaro 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 6. 99 6. 49
 19. 7 Muri Primitivo di Manduria 75 cl
  Waardering:
  92%
  ELDERS Regular Price 10. 99 9. 99
 20. Villa Cornaro Spumante Pinot Grigio Rose 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 6. 99 5. 99
 21. Antica Vigna Amarone della Valpolicella 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 16. 99 16. 49

Producten 1-24 van 38

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

OVER ITALIAANSE WIJN

Italiaanse wijnen zijn over de hele wereld bekend en hebben een geschiedenis die duizenden. jaren teruggaat. Door de jaren heen hebben verschillende groepen een stempel weten te drukken op de huidige Italiaanse wijncultuur. Zoals de Oude Grieken, de Etrusken en de Oude Romeinen.

Italië produceert ongeveer 53 miljoen hectoliter wijn per jaar. Daarmee is Italië een van de allergrootste wijn producerende landen ter wereld.

Ongeveer 18% van alle wijnen die wereldwijd geproduceerd wordt Italiaanse wijn. Bovendien komt 30% van alle Europese wijnen komt uit Italië. Frankrijk, Spanje en Italië vormen de top 3 als het gaat over de productie van wijn.

De export van Italiaanse wijnen is afhankelijk van andere landen. Belangrijke exportlanden zijn Groot-Brittannië, Duitsland en de VS. Italiaanse rode wijn en Italiaanse witte wijn worden het meest geëxporteerd.

GUNSTIGE OMSTANDIGHEDEN

De omstandigheden voor de productie van wijn zijn perfect in Italië. Het overvloed van Mediterrane zon en de koele invloeden vanuit de zorgen voor deze perfecte omstandigheden. Deze omstandigheden worden aangevuld met verschillende soorten gebieden waar de wijnproductie plaatsvindt. Dit zijn vooral kustlijnen, heuvels en bergen.

Het bijzondere aan Italiaanse wijnen is dat Italië in totaal 20 regio’s heeft. Iedere regio produceert zijn eigen wijnen. Elke streek produceert dus wijnen met karaktervolle eigenschappen door het klimaat dat er heerst. Hierdoor heeft Italië het grootste en meest diverse wijnaanbod ter wereld!

KLASSEN VERDELING

Alle Spaanse en de Franse wijnen worden beoordeelt met een klassenverdeling. Met dit systeem wordt bepaald tot welk klasse een wijn behoort. Afkomst, wijnhuis en druivensoort spelen hierbij een essentiële rol.

In Italie werken ze ook met klassensysteem. Dit systeem wordt goed gehandhaafd. Het is dé autoriteit die bepaald tot welke klasse de wijn behoort. Voorbeelden zijn Denominazione di Origine Controlata e Garantita (DOCG), of Denominazione di Origine Contralata (DOC) of Indicazione Geografica Tipica (IGT). In totaal zijn er meer dan 330 DOC, 70 DOCG en 120 IGT wijnen. Die worden via dit systeem in bescherming worden genomen.

Bovendien zijn er in Italië meer dan 2000 verschillende soorten druiven. Pas laat in de 20ste eeuw zijn er buitenlandse druiven in Italië beland.

Dit zijn met namen de Franse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot geweest. In Toscane worden deze druivensoorten sindsdien erg veel gebruikt. In Noord-Italië zie je de Sauvignon Blanc vaak terugkomen.

WIJNGEBIEDEN ITALIE

Italië kent 20 verschillende regio’s en elke regio heeft zijn eigen manier van wijn produceren. Deze Italiaanse wijnstreken zijn goed te verdelen in categorieën.

In het noordoosten van Italië vind je verschillende wijnstreken. De zogenaamde ‘Tre Venezi’ Veneto, Trentino-Alto Adige en Friuli-Venezia Giulia. Deze regio’s staan bekend om hun vooruitstrevende manier van het produceren van de Italiaanse witte wijn. Zij gebruiken namelijk de meest ontwikkelde technologische mogelijkheden bij het produceren van de wijn.

Bovendien zijn de twee beste wijnscholen van Italië te vinden in dit gebied. Italiaanse witte wijn wordt in dit gebied het meest geproduceerd.

In het noorden en noordwesten van Italië zijn er 5 regio’s. Lombardije, Emilia-Romagna, Piemonte, Liguria en Valle d’Aosta. Deze regio’s vertegenwoordigen samen 20% van de totale Italiaanse wijnproductie!

Bovendien biedt Piëmonte wijnhuis de allerbeste wijn van Italië aan. De Barolo is een stevige Italiaanse rode wijn, afkomstig uit Piëmonte.

In het midden van Italië tref je Toscane, Lazio, Umbrie, Le Marche, Abruzzo en Molise. Deze wijnstreken in Italië produceren iets minder dan 25% van de totale wijnproductie. Bij de productie gebruiken de Italianen vooral inheemse druivenrassen. Bijvoorbeeld de Sangiovese voor Italiaanse witte wijn en Montepulciano voor de Italiaanse rode wijnen.

In het zuiden van Italië tref je nog 6 wijngebieden. Hier wordt maar liefst 40% van alle Italiaanse wijnen geproduceerd.

Opmerkelijk is wel dat er maar een klein deel hiervan geclassificeerd is. Deze regio’s zijn Campania, Basilicata, Puglia Calabria en de eilanden Sardegna en Sicilia. Volgens kenners heeft het zuiden van Italië één druivensoort die kan concurreren. De Aglianico is volgens hen de beste Zuid-Italiaanse druif.

ITALIAANSE WIJNEN DIE WIJ AANBIEDEN BIJ DIRCKIII

Italië is een prachtig land om te bezoeken. Daarnaast is het ook een prachtig land voor de wijngaarden. Italië kent veel verschillende ondergronden en klimaten waardoor de Italiaanse wijnen zeer divers zijn. Dirck3 heeft voor jou de lekkerste Italiaanse wijnen in het assortiment. Benieuwd naar wijnen van een andere afkomst? Neem dan een kijkje bij de verschillende wijnlanden die Dirck3 in het assortiment heeft:

Houd je van droge witte wijn? Neem een kijkje op onze droge witte wijn pagina voor de voordeligste droge witte wijn!