XXL flessen!
Whisky

Whisky

Whisky, de historie van deze drank begint al lang voor het begin van onze jaartelling. Vandaag de dag wordt whisky nog steeds overal ter wereld gedronken en is de drank bij iedereen onwijs populair en bekend. Bekijk ons whisky assortiment hieronder en koop jouw fles whisky bij Dirck3!

Producten 1-24 van 94

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Johnnie Walker Black Label 12 Years Whisky 100 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 39. 99 Special Price 31. 99
 2. Monkey Shoulder Blended Malt Whisky 70 cl
  Waardering:
  96%
  NORMAAL Regular Price 31. 99 Special Price 28. 99
 3. The Glenlivet Founder's Reserve Single Malt Whisky 70 cl
  Waardering:
  88%
  NORMAAL Regular Price 32. 99 Special Price 25. 99
 4. William Lawson's Whisky 100 cl
  Waardering:
  93%
  NORMAAL Regular Price 19. 95 Special Price 16. 99
 5. Benromach Single Malt 10 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 47. 99 39. 99
 6. Glenkinchie Single Malt 12 Years Whisky 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 36. 99 34. 99
 7. Johnnie Walker Red Label Whisky 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 21. 99 20. 99
 8. Proper No. Twelve Irish Whiskey 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 34. 99 31. 99
 9. Jack Daniel's Whiskey Met 2 tumblers 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 29. 59 28. 99
 10. The Glenlivet Single Malt 15 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 65. 49 53. 99
 11. Aberfeldy Single Malt 12 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 45. 99 39. 99
 12. Tullamore Dew Whiskey 70 cl
  Waardering:
  75%
  ELDERS Regular Price 24. 79 22. 99
 13. Connemara Original Irish Single Malt Whiskey 70 cl
  Waardering:
  98%
  ELDERS Regular Price 38. 19 33. 99

Producten 1-24 van 94

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Hoe wordt whisky gemaakt?

Het maken van whisky kent een aantal verschillende stappen en vergt veel tijd. Het proces begint bij het bevochtigen van gerst waardoor de gerst zal ontkiemen tot mout. Dit wordt mouten of malting genoemd. De korrels die hieruit ontstaan, worden dan gedroogd door middel van hete lucht of een open vuur. Dit wordt eesten of kilning genoemd. Dit deel is zeer bepalend voor de uiteindelijke smaak van de whisky, gezien de rookgeur diep in de moutkorrels dringt.

De voor het vuur gebruikte brandstof kan bijvoorbeeld wel of geen turf bevatten. Hierop volgend worden de gedroogde moutkorrels fijngemalen, ook wel mashen genoemd. Aan de fijngemalen moutkorrels wordt vervolgens water toegevoegd. Het moutbeslag wat dan is ontstaan zal het zetmeel, die het graan bevat, na verloop van tijd omzetten in suikers. Hierdoor ontstaat de alcohol in het moutbeslag. De drank die hieruit ontstaat wordt wash genoemd. Het alcoholpercentage dat hier dan in zit is even hoog als het alcoholpercentage dat erin gin zit, zo’n 30 tot 40 procent.

De laatste stap in het productieproces van whisky is het destilleren. De wash wordt in een koperen potketel, ook wel wash stil, of roestvaststalen kolomketel verhit tot boven het kookpunt van alcohol (78,3°). Door de verhitting van de ketel verdampt alcohol. Deze alcohol wordt gekoeld en opgevangen waardoor deze een hoger alcoholpercentage heeft dan de wash. Deze destillatie wordt herhaald in een kleinere koperen potketel, dit wordt de spirit still genoemd. De dan ontstane whisky (spirit) wordt opgeslagen in eikenhouten vaten om te rijpen.

Naast het eesten heeft het soort vaten waarin de drank gerijpt wordt ook invloed op de smaak en het karakter van de whisky. Whisky wordt namelijk altijd in gebruikte vaten gerijpt. Ten alle tijden worden er vaten gebruikt waarin eerder andere alcoholistische dranken in hebben gezeten. Zo worden vaten gebruikt waarin eerder port, sherry, rum, andere whisky’s of zelfs Franse wijn zoals Chardonnay in werd opgeslagen. De smaak die de vaten oplevert is typisch voor de daarin ontstane whisky en wordt vaak op het etiket vermeld.

De rijpingstijd van whisky is minimaal 3 jaar. Dit is zelfs bij wet vastgelegd in Engeland en Schotland! Voordat deze 3 jaren zijn verstreken wordt de whisky met new make spirit bestempeld. Echter worden veel whisky soorten veel langer opgeslagen in houten vaten. Een echte goede whisky kan wel 30 jaar worden opgeslagen voordat deze wordt gebotteld en in de winkel komt te staan. De whisky zolang opslaan heeft wel één nadeel en dat is dat het vloeistofniveau daalt door verdamping in de vaten. Een goede whisky verliest zo’n 3 procent van het volume per jaar. De stokers van de whisky noemen de verdamping ‘whisky voor de engelen’, het zogenaamde “Angels’ Share”. Whisky het dus hetzelfde rijpingsproces als cognac.

Whisky

Whisky of whiskey?

Net zoals vodka of wodka, kent whisky ook twee schrijfwijzen. Alleen ligt het bij whisky bij de herkomst van de drank en gaat het niet over spreektaal en schrijfwijze wat bij vodka wel het geval is.

Je hebt whisky en whiskey, de ene is met e en de ander zonder e. Ierse whiskey en Amerikaanse whiskey (dus met e) komen uit Ierland en de Verenigde Staten. Canadese en Schotse whisky (dus zonder e) komen uit Canada, Scotch whisky, en Schotland. Alle andere whiskylanden, houden de laatstgenoemde schrijfwijze ook aan. Echter is er geen officiële internationale regelgeving die bepaald hoe whisk(e)y geschreven moet worden. Tegenwoordig worden de twee schrijfwijze vaak door elkaar gehaald en maakt het voor de meeste mensen niet echt uit hoe je het schrijft.

Waar komt whisky vandaan?

Het begon allemaal bij de destillatietechniek. Deze techniek komt oorspronkelijk uit Arabisch gebied en is komen overwaaien door middeleeuwse monniken. Zij reisden de hele wereld rond en introduceerde de techniek in Europa. Zelf stookte de Arabische monniken van reukwater dat in bloemen zat een destillaat wat zij al-koh’l noemde.

De Ieren kregen de kennis van het destilleren als eerste te horen van de monniken. De monniken stookten namelijk van gerst een drank waar ze geneeskrachtige krachten van zouden krijgen. Dit noemde zij “aqua vitae”, wat ‘levenswater’ betekend. Toen de Britten Ierland veroverden, werd deze naam veranderd van “fuisce” tot whiskey.

Het schijnt dat Ierse missionarissen de destillatietechniek weer zouden hebben geïntroduceerd in Schotland. Er kan één ding wel met zekerheid worden gezegd en dat is dat er sinds 1494 whisky wordt geproduceerd in Schotland. Het stoken van whisky werd in Schotland ontzettend populair. Whisky werd vooral gemaakt om verkocht te worden in Schotland, Ierland, Engeland en andere delen van het Britse rijk.

In het begin van de 19de eeuw namen Ierse kolonisten hun kennis over het stoken van whiskey mee naar de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten wordt daarom nog steeds whiskey op zijn Iers gespeld, dus als whiskey.

Tegenwoordig wordt whisky overal ter wereld geproduceert. Zo is er Japanse whisky, Israelische whiksy, Zweedse whisky, Engelse whisky, Australische whisky, Canadese whisky en zelfs Taiwanese whisky. Niets is te gek voor de whisky wereld. Ook is er een Nederlandse whisky, maar de beste whisky's zijn toch echt Schotse whisky, Ierse whiskey en de Amerikaanse whiskey.

Soorten whisky

Elke whisky kent zijn eigen land of streek. Vaak kun je aan de geur en smaak van de whisky achterhalen waar deze vandaan komt. Hieronder worden alle soorten whisky’s nagelopen.

 • Single grain whisky: de naam zegt het zelf al, graanwhisky. Deze whisky wordt gestookt uit granen of een combinatie van graansoorten. Bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of maïs. De single grain whisky is afkomstig uit één destilleerdij en hoeft niet per se alleen uit gerst te bestaan.

 • Malt whisky: deze whisky is uitsluitend gestookt uit gemoute gerst en niet uit andere soorten graan.

 • Single malt whisky: deze whisky’s zijn afkomstig uit één distilleerderij en worden gemaakt van 100% gemoute gerst. Ze hebben vaak een meer uitgesproken smaak. Neem als voorbeeld de Schotse whisky uit het westen van Schotland. Deze whisky wordt gekenmerkt door een zilte, jodiumachtige smaak. Tijdens de bereiding van de whisky wordt de eesten techniek toegepast, de gemoute gerst wordt verhit door warmte en rookgassen van een vuur dat vaak met een deel turf wordt gestookt. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky. De destillatie van de whisky wordt alleen gedaan in koperen potketels. Een bekende single malt whisky is Glen Talloch Whiksy.

 • Blend whisky: dit is een whisky die bestaat uit een combinatie van twee of meerdere whisky’s uit verschillende destilleerderijen. Deze worden samen gebotteld en vervolgens verkocht als één whisky. De combinatie bestaat vaak uit 40% single malt en 60% single grain whisky’s. De blended whisky's zijn de meest geproduceerd whisky ter wereld. Door het mengen van whisky’s komt er een mildere smaak vrij, hierdoor is deze whisky toegankelijker dan andere whisky’s. Het bekendste whisky merk dat blended malt whisky produceert is Johnnie Walker whisky.

 • Blended malt whisky: deze whisky is een blend van verschillende single malt whisky’s en afkomstig uit verschillende destilleerderijen. Deze categorie werd vroeger ook wel “pure malt” of “vatted malt” genoemd.

 • Bourbon whiskey: dit is een Amerikaanse whiskey gemaakt van maïs. Deze soort whiskey wordt dus met ‘-ey’ geschreven net als de Ierse whiskeys. De maïs die de whiskey bevat zorgt voor een rokerige, karamel rijke en zoete smaak.

Uit welk glas drink je whisky?

Het ideale glas om een malt whisky uit te drinken is volgens de kenners eentje met een grote tulpenvorming met een voetje. Dit glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om de neus te betrekken bij het nuttigen van de whisky. Een cognacglas voldoet over het algemeen ook prima aan deze criteria. Interesse in zo'n whisky glas? Klik dan op de link.

Whisky

Whisky’s bij Dirck3 in het assortiment:

Bij Dirck3 bieden wij verschillende soorten whisky’s aan. Dit zijn onder andere:

Whisky smaken

Elke whisky kent weer zijn eigen smaak. Wij hebben deze smaken gecategoriseerd om de keus voor jou gemakkelijker te maken!

 • Fruitig&Elegant: Deze soorten whisky’s zijn vaak vrij makkelijk drinkbaar. Ze zijn vaak wat zachter en lichter van smaak in combinatie met fruittonen. Dit kan appel, peer, perzik, citrus zijn maar ook bloemige, gras tonen en nootachtige smaken kan je hierin herkennen. Een mooie whisky die deze fruitigheid en elegantie bevat is bijvoorbeeld de Speyburn Bradan Orach Single Malt Whisky.

 • Krachtig&Rokerig: Deze whisky’s zijn krachtig van smaak, intens en hebben tonen van rokerigheid, haardvuur, eikenhout, jodium, teer, biscuits en soms ook wat ziltigheid in zich.

 • Kruidig&Complex: Deze whisky’s kunnen een breed scala aan smaken hebben. Ze bevatten vaak kruidige tonen, tonen van mout, specerijen maar kunnen ook wat fruittonen en lichte rokerigheid bevatten. Je kunt denken aan tonen van peper, gember, speculaas en toffee. Een kruidige en complexe whisky die wij aanbieden is bijvoorbeeld de Cragganmore Single Malt 12 Years Whisky.

 • Vol&Rijk: Deze whisky’s zijn echt vol van smaak en zijn intens. Vaak hebben ze tonen van zoet gedroogd fruit zoals abrikoos, rozijnen of vijgen. Maar ook tonen van karamel, honing en noten kom je hierin vaak tegen. De vollere en rijkere whisky die wij aanbieden tegen een scherpe prijs is bijvoorbeeld de Jack Daniel’s Fire Whiskey.

De goedkoopste whisky bij Dirck3

Dirck3 heeft een ruim assortiment aan whisky. De goedkoopste whisky en andere diverse dranken koop je bij Dirck3! Wij hebben ook de lekkerste whisky cocktails voor je op een rijtje staan. Koken met whisky? Probeer onze zelfgemaakte whiskeysaus!

Neem ook een kijkje bij al onze sterke drank met de laagste prijs. We zijn ten slotte de goedkoopste van Nederland!