XXL flessen!
Duitse Wijn

duitse wijn

Duitse wijnen zijn uniek. Zij zijn moeilijk te vergelijken met wijnen uit andere landen. Dit komt door de bijzondere bodemstelling en druivensoorten. De wijnen uit Duitsland zijn doorgaans fris en fruitig van smaak.

Dirck3 heeft de lekkerste Duitse wijnen speciaal voor jou samengesteld. Bestel dus nu jouw Duitse wijn in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Abtei Himmerod Riesling 75 cl
  Waardering:
  96%
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
 2. Alte Weintradition 100 cl
  Waardering:
  67%
  ELDERS Regular Price 4. 29 3. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 3. Peter Mertes River Land 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 5. 19 3. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 4. Alter Geniesser Weiss 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 2. 99 2. 59
  Alleen in winkel verkrijgbaar

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Ontwikkeling van de Duitse wijn

Duitsland is een belangrijk wijnland in Europa. Het land staat bekend om zijn verfijnde en elegante wijnen. De tradities van de Duitse wijnbouw gaan terug tot aan de Romeinse tijd. Tegenwoordig zijn er in Duitsland 13 verschillende wijnregio’s.

Al deze regio’s produceren op zichzelf allemaal unieke wijn. Met een interessante wijngeschiedenis, wijnregio’s en druivensoorten zijn Duitse wijnen erg populair.

Geschiedenis van de Duitse wijnen

De geschiedenis van de Duitse wijnbouw gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen introduceerden wijnstokken in de regio. Na de val van het Romeinse rijk verdween de wijnbouw bijna volledig uit Duitsland.

Later in de middeleeuwen werden de wijnstokken daarentegen opnieuw aangeplant door monniken en edelen. Tijdens de Renaissance periode werd de Duitse wijnbouw verder ontwikkeld. Het groeide uit tot een van de belangrijkste wijnproducenten in Europa.

In de 19e eeuw werd de Duitse wijnbouw echter getroffen door een aantal plagen. Bijvoorbeeld de druifluis en de meeldauw. Dit leidde tot een daling van de productie en de kwaliteit van de wijn.

Pas in de jaren 60 van de 20e eeuw begon de Duitse wijnbouw zich te herstellen. Mede dankzij de introductie van nieuwe druivenrassen en verbeterde productie methoden.

Wijngebieden Duitsland

Duitsland heeft 13 wijnbouwregio's, die zich allemaal in het zuidwesten van het land bevinden. De grootste wijnbouwregio is Rheinhessen, gevolgd door de Pfalz en Baden.

Andere belangrijke regio's zijn de Mosel, Rheingau en Nahe. Elke regio heeft zijn eigen klimaat, bodemtype en wijnbouwtradities, wat resulteert in unieke wijnen.

De Mosel-regio is bijvoorbeeld bekend om zijn steile wijngaarden langs de rivier de Mosel. De steile hellingen maken het moeilijk om de druiven te verbouwen. Echter resulteert dit in wijnen met een hoge zuurgraad en complexe aroma's.

De Rheingau regio staat bekend om zijn productie van Riesling-wijnen van hoge kwaliteit. Dit terwijl de Pfalz-regio bekend staat om zijn droge witte wijnen.

Rondom het zwarte woud liggen ook veel wijngebieden Duitsland. Meer dan 100.000 hectare wordt hier gebruikt voor het groeien van de Riesling druif. Dit is ook meteen volgens wijnkenners de beste Duitse druivensoort. Deze Riesling druif behoort tot de witte druiven.

Druivensoorten in Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn productie van witte wijnen, met name Riesling. Riesling is een van de meest voorkomende druivensoorten in Duitsland en wordt verbouwd in bijna alle wijnbouwregio's. Riesling-wijnen uit Duitsland staan bekend om hun hoge zuurgraad, fruitige aroma's en mineraliteit.

Andere belangrijke witte druivensoorten zijn Müller-Thurgau, Silvaner en Grauburgunder (Pinot Gris). Naast witte wijn produceert Duitsland ook rode wijn, zoals Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder en Trollinger.

Spätburgunder is de meest voorkomende rode druivensoort in Duitsland. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de regio's Baden en Ahr. De wijnen van Spätburgunder zijn over het algemeen lichter van kleur en hebben fruitige aroma's.

Productie methoden

De productie methoden voor Duitse wijn zijn vergelijkbaar met die van andere Europese wijnlanden. Het belangrijkste verschil is dat Duitse wijnen vaak lichter en frisser zijn dan bijvoorbeeld Franse wijnen. Dit komt voornamelijk door de klimaat omstandigheden in Duitsland. De druiven vaak minder rijp worden dan in andere wijnlanden.

De meeste Duitse wijnen worden gemaakt van één druivensoort. Hierdoor is de smaak en het karakter van de wijn sterk afhankelijk van de druivensoort. De meeste witte wijnen worden opgeslagen in roestvrijstalen tanks. Hierdoor behoudt de wijn de frisheid en fruitigheid van de wijn te behouden.

Sommige wijnen, met name Riesling, worden ook gerijpt in houten vaten om complexere aroma's te ontwikkelen.

Duitse wijn kopen en drinken

Duitse wijnen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar in wijnwinkels en supermarkten. De meeste Duitse wijnen zijn geprijsd tussen de € 3 en € 20 per fles. Uiteraard zijn er ook wijnen zijn die duurder zijn.

Bij het kiezen van een Duitse wijn is het belangrijk om te kijken naar de druivensoort. Maar ook de wijnbouwregio is van belang bij de Duitse wijn.

Riesling-wijnen uit de Mosel-regio hebben bijvoorbeeld een andere smaak en karakter dan Riesling-wijnen. Het is ook een goed idee om te kijken naar het jaartal van de wijn. Dit omdat de kwaliteit van de wijn sterk afhankelijk is van de weer omstandigheden tijdens het groeiseizoen.

Duitse witte wijn wordt vaak gekoeld geserveerd. Dit helpt om de frisheid en fruitigheid van de wijn te behouden. Rode wijnen worden meestal op kamer temperatuur geserveerd.

Mousserende wijn is ook goed te drinken. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gelegenheid.

Bestel jouw Duitse wijn bij Dirck3!

Duitse wijnen zijn dus uniek. Zij zijn moeilijk te vergelijken met wijnen uit andere landen. Dit komt door de bijzondere bodemstelling en druivensoorten. De wijnen uit Duitsland zijn doorgaans fris en fruitig van smaak.

Dirck3 heeft de lekkerste Duitse wijnen spDuitse wijneciaal voor jou samengesteld. Bestel dus nu jouw Duitse wijn in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

Benieuwd naar de andere landen die Dirck3 in 

het assortiment heeft? Kijk hieronder voor ons diverse aanbod: