Dirckiii
Single Malt Whisky

heel veel whisky!

Whisky is misschien wel de populairste sterke drank ter wereld op dit moment. Per seconde worden er miljoenen flessen verkocht, het aanbod is enorm en gevarieerd en de naam alleen al heeft een haast mythische klank. Er bestaan zeer veel verschillende soorten whisky, maar de belangrijkste zijn de blended whisky, de single malt whisky en de bourbon. Op deze pagina gaan wij dieper in op single malt whisky. Ondanks dat single malt whisky overal ter wereld gemaakt en zo genoemd verkocht mag worden, wordt de markt gedomineerd door Schotland – deze pagina richt zich dan ook grotendeels op dit land.

Producten 1-24 van 35

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 35

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

fascinerende wereld

De historie van single malt is zowel fascinerend als verwarrend. Hoewel het maken van whisky (toen nog bekend onder de naam “aqua vitae”) al eeuwenoud is, is single malt als zodanig pas veel korter omarmd. In 1494 werd er voor het eerst schriftelijk een verzoek tot het maken van whisky gemaakt en in de 18e eeuw werd er al wel whisky van gemoute gerst gemaakt, dat van één distilleerderij afkomstig was. Deze whisky’s werden echter zelden tot nooit op hout gerijpt, waardoor het product scherp en ruw was. In 1830 werd er een nieuwe manier van distilleren uitgevonden, wat men in staat stelde goedkopere en zachtere whisky’s van andere granen  te maken (single malt wordt uitsluitend gemaakt van gemoute gerst). Toen in 1860 een wet werd aangenomen, waarbij men malt whisky’s met graanwhisky mocht mengen (blenden), veranderde de whisky industrie zo radicaal dat het effect nog steeds merkbaar is.

Whisky

glenfiddich single malt als eerste commercieel

Pas in de jaren 60 van de 20e eeuw werd single malt zoals we het kennen commercieel verkrijgbaar. De eerste distilleerderij die dit deed was Glenfiddich. Zij begonnen met de verkoop van een 8-jarige single malt op het Ierse Shannon Airport. Vanaf dat moment was de single malt een belangrijke categorie binnen de Scotch geworden en sindsdien zijn er honderden verschillende single malts te verkrijgen uit diverse landen. De grootste producent blijft echter Schotland en het is ook dit land, dat synoniem is geworden met single malt whisky.


Classic Malt Serie

In 1988 werden de Classic Malts of Scotland in het leven geroepen om het grote publiek bekend(er) te laten worden met single malts en de verschillende gebieden binnen Schotland. Het geografische systeem wat hiervoor bedacht werd, is vandaag de dag nog steeds veelgebruikt.

Ondanks de immense populariteit van whisky en het enorme aanbod aan single malts uit alle windstreken, maakt single malt nog steeds maar een zeer klein deel uit van de (internationale) whiskyverkoop – 90% van de geproduceerde single malt whisky is namelijk bestemd voor de blends! Bestel nu jouw favoriete single malt whisky voordelig online!