XXL Flessen!

Ciroc vodka actie

Vodka

Vodka is één van de meest gedronken en trendy sterke dranken ter wereld. Van het gemak waarmee vodka zich leent voor de beste cocktails en mixjes, tot aan de magische aantrekkingskracht van het nog steeds ‘mysterieuze’ Rusland – vodka is veelzijdig én mateloos populair. Maar wat is vodka eigenlijk?

Producten 1-24 van 36

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren
 1. Smirnoff Red Vodka 100 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 20. 99 19. 49
 2. Smirnoff Red Vodka 150 cl
  Waardering:
  87%
  VASTE LAGE PRIJS 21. 99
 3. Eristoff Vodka 70 cl
  % of 100
  ELDERS Normale prijs 13. 29 9. 99
 4. Belvedere Premium Vodka 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 38. 99 32. 99
 5. Wyborowa Wodka 100 cl
  Waardering:
  95%
  ELDERS Normale prijs 20. 99 19. 99
 6. Three-Sixty Vodka 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 17. 99 15. 99
 7. Absolut Vodka 70 cl
  % of 100
  ELDERS Normale prijs 17. 99 16. 99
 8. Ketel 1 Vodka 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Normale prijs 22. 99 19. 99
 9. Pravda Vodka 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 20. 49 18. 99
 10. Finlandia Vodka 70 cl
  % of 100
  ELDERS Normale prijs 16. 99 16. 49
 11. Nastoyaschaya Vodka 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 14. 99 13. 99
 12. Grey Goose Vodka 70 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Normale prijs 41. 49 34. 99

Producten 1-24 van 36

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren

oorsprong van vodka

Vodka vindt zijn oorsprong in Polen en Rusland. In de 14e eeuw werd hier al een voorloper van de hedendaagse vodka gestookt. In het Pools werd dit “gorzałka” genoemd en in het Russisch ”горящѣе вино”; beide namen verwijzen naar het ‘brandende’ karakter van de drank (vergelijkbaar met de Nederlandse term ‘Brandewijn’, ondanks dat deze term veel wijder werd toegepast). Pas in de late 18e en 19e eeuw werd vodka (Pools: wódka) de gebruikelijke naam voor dit distillaat. Vrij vertaalt betekent vodka grofweg ‘klein watertje’ en dit houdt mogelijk verband met de middeleeuwse naam voor sterkedrank: aqua vitae  - levenswater. Ook in Oekraïne  en Scandinavië werd op beperkte schaal een vergelijkbare drank gestookt. De meeste vodka wordt van tarwe en rogge gemaakt; in tijden van grote graantekorten – tijdens de 1e en 2e wereldoorlog bijv. – werd vodka ook wel gestookt van aardappelen. Deze methode was echter veel arbeidsintensiever en kostbaarder, waardoor deze methode al snel weer in verval raakte. Tegenwoordig passen sommige producenten deze methode weer toe.

vodka productie

Productie op grote schaal ontstond als eerste in Polen, voornamelijk in Krakow, Poznan en vooral Gdansk. In de 18e en 19e eeuw was de Poolse wódka al bekend in diverse Europese landen. In Rusland had de staat tot aan 1863 een monopolie op het maken van vodka en werd men aangemoedigd om louter staats-vodka te consumeren, waardoor vodka dé drank van de Russische bevolking werd. Omdat deze ook als enige goed verkrijgbaar én flink aan de prijs was, werd vodka een ideale inkomstenbron voor de staat. Toen de productie vrijgegeven werd, kelderden de prijzen en werd vodka ook bereikbaar voor de laagste inkomens; hierdoor kwam begin 20e eeuw het aandeel van vodka binnen de totale alcoholconsumptie op bijna 90% te liggen!

Rond deze tijd begonnen de grote merken hun opmars in Europa en Amerika te maken – de grootste Poolse merken waren (en zijn nog steeds) Wyborowa en Zubrovka, bij ons ook bekend als Grasovka. Vanuit Rusland is Smirnoff veruit de grootste. Al jaren zijn zij wereldwijd marktleider binnen de vodka en meerdere jaren zelfs de best verkopende sterkedrank ter wereld! Andere beroemde merken uit Rusland zijn Stolichnaya en Russian Standard. Door de grote diversiteit in producenten en merken wordt vodka nagenoeg altijd geassocieerd met Rusland en Polen. Er zijn tegenwoordig echter veel merken die zich hebben gemeld in deze markt – de meest succesvolle is het Zweedse Absolut, wat al jaren in de spirits top 5 van de wereld wereld staat en in meer dan 120 landen verkocht wordt.

Vodka productie

alcohol en water

Aangezien vodka eigenlijk een sterke drank is die alleen bestaat uit alcohol en water onderscheiden producenten zich doorgaans met grondstoffen en filtratieprocessen. Zoals gezegd wordt de meeste vodka gestookt uit granen; er zijn echter vodka’s die gemaakt worden van aardappelen, druiven (zoals Cîroc), suikerbieten en zelfs wortelen! Ook het type filtratie kan zeer uniek zijn: van kwarts tot diamant en van houtskool tot kalksteen – iedere producent heeft zo zijn eigen idee wat voor de perfecte helderheid zorgt…

Veel vodka’s worden meerdere keren gedistilleerd om zo de aanwezige imperfecties uit het distillaat te krijgen; zo wordt Three-Sixty vodka 4 maal –en Tito’s vodka 6 maal gedistilleerd. Een aantal producenten gebruikt dit aantal ook als marketingonderdeel. Omdat meervoudig distilleren voor een zeer hoog alcoholpercentage kan zorgen, wordt vodka verdund met water. Veel producenten geven hoog op over het door hun gebruikte water, wat vaak uit bronnen of meren komt die bekend staan om hun bijzondere zachte en zuivere water.

premium vodka

Door de immense populariteit en de perfecte toepasbaarheid van vodka zijn ook de premium vodka’s als paddenstoelen uit de grond geschoten. Merken als Grey Goose, Belvedere en Beluga zijn niet meer weg te denken uit bars en nachtclubs. Ook de flavoured vodka’s zijn erg in trek, waarbij vooral Absolut bijzonder veel smaken in portfolio heeft, waaronder Absolut citroen en framboos. Ook vodka die op vruchten wordt getrokken, zoals de geliefde rode vodka, is nog steeds erg in demand. Omdat vodka zich perfect laat mixen – door het neutrale karakter zal het nooit storen in een mix of cocktail – worden veel merken ook in de markt gezet als ‘de’ perfecte mixer of basis. De traditionele consumptie van vodka (zeker in Rusland en Polen) is echter puur, bij voorkeur vanuit de vriezer en geserveerd in een klein glaasje wat in één keer wordt leeggedronken. Ook serveert men er vaak kleine hapjes bij, zoals kaviaar en diverse gerookte vissoorten.

Premium Vodka

DirckIII heeft meer dan 25 vodka’s in het assortiment. Zo vindt je altijd je favoriete vodka voor de laagste prijs!