
spaanse wijn
De wijnen die in Spanje worden geproduceerd zijn zeer divers van smaak, wat het uitdagend maakt om deze wijnen te nuttigen. Bij DirckIII bieden wij Spaanse wijnen aan die lopen van droog tot zoet en van soepel tot fris en fruitig.

geschiedenis van de spaanse wijn
Het waren de Feniciërs die 3000 jaar geleden wijnstokken meenamen naar de zuidkust van het Iberische schiereiland. De Feniciërs trokken landinwaarts en stichtten de stad Jerez. Jerez werd omringt met heuvels en hierop werden druivenstokken geplant. Rond het begin van het Christendom werd, mede dankzij de commerciële Feniciërs, wijn een belangrijk handelsproduct.
De Romeinen breidden vervolgen de wijnhandel uit over hun hele Rijk. Zij brachten technieken met zich mee zoals conserveren en aromatiseren met hars en kruiden, en het laten rijpen van de wijn op warme plekken in kleine amfora’s (kruiken), in de zon, op warme zolders of naast een haard.
Van de 8e tot de 15e eeuw is de wijnbouw in de regio onderdrukt gebleven door de bezetting van de zogenaamde Moren. Deze Moren waren een Islamitische groep die tijdens de middeleeuwen het Iberische schiereiland bezetten. De druiven werden in deze tijd niet gebruikt om wijn te produceren, maar om opgediend te worden als tafeldruiven of om gedroogd te worden waardoor er rozijnen ontstaan. Na de voltooiing van de Reconquista (de verdrijving van de Moren) van de christelijke koninkrijken in 1942, bloeide de wijnbouw weer op.
Aan het eind van de 19de eeuw werd de Spaanse wijnbouw geteisterd door de druifluis. Een groot deel van de Spaanse wijnbouw werd hierdoor verwoest. Vanaf dat moment deed de moderne wijnbouw zijn intrede. Door gebruik te maken van het enten (deel van een plant vastmaken aan een deel van een andere plant) van wijnstokken op de Amerikaanse onderstam, kwamen nieuwe moderne wijntechnieken op. De wijnbouw op de Canarische Eilanden is gelukkig nooit in aanraking gekomen met de druifluisplaag.
spaanse klimaat en bodem
Spanje kent veel verschillende klimaten en geologische voordelen wat betreft wijnbouw. Zo zijn er droge, hete gebieden in het zuiden maar juist nattere en koelere streken in het noorden. Ook zijn er laag- en hoogvlaktes, bergen en hoe heuvelhellingen. Wijnstokken kun je overal aantreffen. Ze kunnen voorkomen in woestijnachtige omgevingen, op vulkanische ondergronden of zelfs op sneeuw bedekte landschappen. Juist doordat de wijnstokken zich onder deze uiteenlopende omstandigheden kunnen handhaven is de wijnbouw in Spanje van grote omvang.
spaanse kwaliteit
Ter bescherming en informatie van de consument is er een beschermde oorsprongsbenaming om herkomst en de kwaliteit te waarborgen. Met de toetreding tot de Europese Unie is deze wijnwet en regelgeving tot stand gekomen. In het Spaans wordt deze regelgeving de VCPRD genoemd, wat staat voor vino de calidad producido en una región determinada. De instanties die deze regel controleren bestaat uit wijnboeren, wijnproducenten en oenologen. Zij leggen vast welke druiven er verbouwd mogen worden, hoe de wijnstokken moeten worden gesnoeid en hoeveel er op een hectare mag worden geproduceerd. Ook houden zij zich bezig met het in standhouden van oude tradities, onderzoek en nieuwe technologieën.
spaanse druivensoorten
In de Spaanse wijngaarden worden meer dan 250 druivensoorten verbouwd. Hiervan worden wijnen gemaakt die ver uit elkaar kunnen liggen wat betreft smaak, stijl en kwaliteit.
spaanse wijnen die wij aanbieden bij dirckiii
Bij DirckIII bieden wij een groot assortiment Spaanse wijnen aan voor de allerbeste prijs! Hieronder een aantal fantastische Spaanse wijnen.