De lekkerste Moederdag kado's!
Sangiovese

sangiovese

Wil jij een stevige rode wijn drinken met een mooi hoge zuurgraad en veel tannine? Dan is de Sangiovese wijn de wijn voor jou! De wijn wordt ook wel ‘bloed van Jupiter genoemd’ en dat komt omdat deze wijn goddelijk proeft. Bestel hier je Sangiovese wijn voor een eerlijke prijs!

5 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
  1. Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 24. 99 22. 99
  2. Maestro Sangiovese - Primitivo 75 cl
    Waardering:
    80%
    ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
  3. Carrione Chianti DOCG 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
  4. Ghibello Chianti Classico 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 14. 99 12. 99
    Tijdelijk uitverkocht

5 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Sangiovese

De Sangiovese druif komt uit het Italiaanse gebied Toscane. Deze Toscane wijnen worden gemaakt van een overheersend blauwe, maar je kan hem in verschillende gedaantes tegenkomen. Zo vind je hem soms in zoete stille wijn, maar ook in een droge wijn kan je deze druif vinden. De smaak van de Sangiovese druif heeft verschillende smaakstijlen en dat ligt aan het gebied en klimaat waar hij vandaan komt. Zo is deze druif niet voor niets de trots van Italië. Zo vormt de druif de basis van de beroemde Chianti, Brunello du Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. Met de verfrissende zuren en de stevige structuur is het een ware klassieker.

Wat is Sangiovese?

De letterlijke betekenis komt uit het Latijn 'sanguis jovis', oftewel 'het bloed van Jupiter' En dat zegt genoeg over de reputatie van deze druif. De oorsprong van deze blauwe druivenras vindt zich in de Toscane. Waar hij vandaag de dag, samen met de Cabernet Sauvignon nog steeds de meest aangeplant druif is van de regio. Zo stamt de Sangiovese af van de Toscaanse ‘kersen druif’, de 'ciliegiolo' en de Zuid-Italiaanse 'calabrese montenuovo'.

De druif heeft een violetkleurig zwarte schil en hij houdt van grote temperatuurschommelingen tussen de dag en nacht. De Sangiovese druif rijpt erg laat, waardoor er vaak problemen ontstaan bij de oogst. Maar bijna altijd gaat dit toch goed en wordt van deze prachtige druif heerlijke wijn gemaakt. 

Deze druif heeft 5 grote genotypes met daaromheen nog allemaal clones. De genotypes relateren zich in de groottes van de trossen en bessen. Zo is er bijvoorbeeld Sangiovese grosso en Sangiovese piccolo. In totaal zijn er tachtig officieel gecatalogeerde klonen, waaronder de: Brunello di Montalcino, Prugnolo, Prugnolo Gentile, Morellino, chianti classico, morellino di scansano en nog veel meer.

sangiovese wijn

De smaak van Sangiovese

Van Sangiovese wordt een prachtige en fruitige rode wijn gemaakt. De wijn heeft tonen en aroma’s van kersen, aardbei, tabak, chocolade en soms aardse smaken. Zoals hierboven ook al gezegd is veranderd de smaak van de Sangiovese erg door het gebied waar deze druif vandaan komt. Zo krijgt de wijn van een druif uit een warm klimaat vaak wat zoetere smaken en wijn van een druif uit een koud klimaat vaak wat aardsere smaken. In de smaak proef je ook de soepele, levendige zuren met daarbij de verfijnde tannines.

Een jonge Sangiovese heeft smaakt soms naar zure krieken kersen en is vooral fruitig. Als de wijn wat ouder wordt krijgt hij tonen van wilde specerijen en uitgesproken tertiaire aroma's, zoals tabak en leer.

Sangiovese en de Primitivo

Het is minder traditioneel, maar het brengt wel twee verschillende werelden bij elkaar. De elegante Sangiovese met de krachtige Primitivo is een pracht blend. Het resulteert in een zwoele wijn met zachte tannines, rijke fruittonen en warmte. Dit wordt veroorzaakt door de kruidigheid van de wijnen. Zo is het een ideale combinatie voor wie houdt van stevige, maar ook toegankelijke rode wijnen. 

Wat te eten bij Sangiovese

Deze stevige rode wijn  heeft door de frisse zuren en hartige ondertonen veel gerechten waarbij de wijn goed gaat. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gerechten:

  • Krachtige vleesgerechten en wild. Denk bijvoorbeeld aan biefstuk met een stevige wildsaus; kruidige stoofschotels; diverse groenteschotels met tomaten en rode pepers.
  • Rijpe kazen, zoals een Parmezaan of een pecorino. Perfect voor op de borrelplank.

Sangiovese bewaren?

De Sangiovese is er in vele stijlen. De lichtere 100% Sangiovese druif wijnen drink je het beste binnen de twee en drie jaar. De complexere varianten, zoals de Brunello of een blend met de Primitivo wijn, kunnen makkelijk ouder woden. Daarbij ontwikkelen ze diepere smaken en zachtere tannines. Bewaar de flessen liggend op een koele en donkere plek. Zo kun je de wijn gemakkelijk een kleine 10 jaar bewaren. Klaar om te serveren? Serveer het dan iets onder kamertemperatuur, rond de 16 en 18 graden Celsius.

Ontdek Dirck3

Heb jij na dit gelezen te hebben in een heerlijke Sangiovese? Ontdek bij Dirck3 de beste wijn aanbiedingen en de laagste standaardpijzen. Bestel online of kom langs in onze winkels. Voor 20:00 besteld, morgen in huis!