De lekkerste Moederdag kado's!

Witte wijn soorten; ontdek alle witte wijn soorten!

Witte wijn, wat is dat nou eigenlijk? Het klinkt simpel, maar er schuilt een wereld aan smaakverschillen achter. Vele druiven brengen dit smaakverschil, maar ook het productieproces wat de wijn ondergaat. Zo komt witte wijn komt in alle stijlen, maar waar begin je als je op zoek bent naar jouw favoriete glas wijn? We zetten de bekendste witte druivensoorten voor je op een rij met daarbij onze topwijnen.

Witte wijn soorten

Zoals al gezegd zijn er veel witte wijn soorten te verkrijgen. Er zijn veel druiven die enkel in een wijn geproduceerd worden, maar er zijn ook blends op de markt. Hieronder vind je een overzicht van de 10 belangrijkste witte wijn soorten van fris naar vol. Of bekijk alle witte wijnen.


1. Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc staat bekend om zijn knisperende frisheid. Denk aan smaken van citrus, groene appel en kruisbes. Perfect als je houdt van droge witte wijnen met een levendig zuurtje. De wijnen zijn bijna wit van kleur. De druif wordt ook vaak in een blend geproduceerd, zoals met de Chenin of de Semillon. Tip: probeer eens een Sauvignon Blanc uit Chili!

Lekker bij: salades, geitenkaas, tomaat, lichte groentegerechten

Serveertemperatuur: 7-10 °C



2. Verdejo

Verdejo komt vooral uit Rueda en is net zo fris als Sauvignon, maar met een tikje meer kruidigheid en zachtheid. Soms zelfs met een vleugje perzik of venkel, maar ook meloen en citrusvruchten. Rijpere varianten kunnen ook vollere structuren krijgen van honing en noten.

Lekker bij: lichte gerechten of gerechten met een zuurtje, zoals ceviche of kip met citroen

Serveertemperatuur: 7-10 °C


3. Riesling

Een echte alleskunner uit Duitsland of de Franse Elzas. Riesling zit alijd hoog in zijn zuren. Dit samen met de smaken van appel, citrusvruchten, abrikoos en soms honing. Tip: zoek je een wijn die goed samengaat met pittig eten? Met een Riesling zit je altijd goed.

Lekker bij: sushi, pittige Aziatische gerechten, varkensvlees, asperges

Serveertemperatuur: 7-10 °C



4. Muscat

Muscat is de druif van de bekende dessertwijnen, maar er zijn ook droge versies. Je kunt ze ook mousserend (in de vorm van asti) verkrijgen en zijn altijd herkenbaar aan zijn bloemige geur en fruitige smaak van perzik, sinaasappel, lychee en vanille.

Lekker bij: Chinese keuken, zoet-pittige gerechten, desserts met fruit

Serveertemperatuur: 7-10 °C


5. Pinot Grigio

Deze populaire druif wordt over de hele wereld verbouwd. Zo is de Italiaanse Pinot Grigio licht, droog en fris, de Franse Pinot Gris is weer ronder, voller en iets kruidiger en de Amerikaanse Pinot Grigio weer een combinatie van de twee. De verschillen zijn te wijden aan klimaat, bodem en productie. De smaak is over het algemeen veel zomers fruit en citrusvruchten.

Pinot Grigio lekker bij: antipasti, bruschetta, milde kazen, romige curry’s, gebraden kip, paté

Serveertemperatuur: 7-10 °C



6. Chenin Blanc

Deze druif die oorspronkelijk uit de Loire streek komt, kan werkelijk alles. Chenin Blanc kan strakdroog, mousserend, in een blend of als dessertwijn. Smaken variëren in frisse en fruitige tonen van tropische vruchten, appel, peer, honing en bloemen.

Lekker bij: mediterrane schotels, vis, sushi of salades

Serveertemperatuur: 7-10 °C


7. Gewürztraminer

Niet voor iedereen, maar wie hem waardeert, is verkocht. De Gewürztraminer is een geurige witte wijn met smaken van lychee, rozen, gember en soms wat honing is uniek. De wijnen staat bekend om zijn rijke en aromatische geur met bloemige, fruitige en kruidige tonen.

Lekker bij: curry’s, pittige gerechten, blauwe kaas

Serveertemperatuur: 7-10 °C




8. Sémillon

Semillon speelt vaak tweede viool bij Chardonnay of Sauvignon Blanc, maar schittert solo in beroemde dessertwijnen als Sauternes. Droge varianten zijn rond en zacht, zoete versies intens fruitig. De wijnen hebben aroma’s van citrus, appel peer en als dessertwijn abrikoos en sinaasappel.

Lekker bij: lichte gerechten (droog), desserts (zoet)


9. Viognier

Viognier is zeldzaam en zeer geliefd. Wijnen van deze druif zijn zacht, vol en aromatisch. Heeft dezelfde karaktereigenschappen als de Chardonnay druif. Je proeft mango, abrikoos, mandarijn en bloemen

Lekker bij: gegrilde kip, kalkoen, zalm

Serveertemperatuur: 7-10 °C


10. Chardonnay

Allemansvriend. Chardonnay is de bekendste witte wijn ter wereld. Houtgelagerd is hij vol en romig met vanille en karamel, zonder hout juist fris en fruitig met appel en citrus. Smaakt altijd zacht naar appel, peer, mango en vanille.

Lekker bij: romige pasta’s, vis met botersaus, salades

Serveertemperatuur:

Houtgerijpt: 12 °C (1,5 uur in de koelkast)

Fris en fruitig: 7-10 °C (3 uur in de koelkast)

Andere witte wijnsoorten om te ontdekken

Naast de klassiekers zijn er ook nog deze bijzondere witte druiven:

Airen: Spaanse zuiverheid Fiano: Zuid-Italiaanse krachtigheid
Albariño: Verfrissend met zilte tonen Pinot Blanc: Fris en fruitig
Grüner Veltliner: Oostenrijks wit met pit en peper Vermentino: Kruidig en citroenachtig  

Ontdek Dirck3!

Op zoek naar de laagste prijzen en de beste aanbiedingen? Ontdek Dirck3 en bekijk ons gehele wijn assortiment en profiteer van de eerlijke, lage prijzen. Voor 20:00 besteld is morgen in huis!