XXL Flessen!

Winters genoegen (februari)

Winters genoegen (februari)

bourgondische wijn

Door herinneringen aan vakanties in Frankrijk (waar ik natuurlijk ook wijn proefde), heb ik deze keer gekozen voor twee prachtige wijnen. Om te beginnen een rode wijn uit de Bourgogne, gemaakt van de Pinot Noir druif. De Bourgogne liggend in het middenoosten van Frankrijk staat al sinds mensenheugenis bekend om zijn mooie wijn. Zowel wit als rood worden hier met passie gemaakt. De rode Pinot Noir is heerlijk fruitig en wordt door de meeste mensen erg gewaardeerd. 

 

Als tweede heb ik er een gekozen uit de Côtes du Rhône: nog zo’n befaamd gebied. Dit is de alleroudste wijnstreek van Frankrijk, al vanaf 600 voor Christus wordt hier wijn gemaakt. Langs de oevers van de Rhône liggen de wijngaarden en het gebied is wel 200 km lang. Door de verschillende klimaten in de Côtes du Rhône komen er een heleboel verschillende typen wijn vandaan. En je kunt ervanuit gaan dat dit allemaal van zeer goede kwaliteit is.

 

Tot slot nog een tip voor een heerlijke, winterse gin tonic met sinaasappel. Verjaag de kou door er een touch van kaneel aan toe te voegen, zo voel je je heerlijk warm. 

 

Dirck III Tips 

 

Domaine Chapelas Cotes du Rhone (Frankrijk)  

De Domaine Chapelas Côtes du Rhone is een soepele en fruitige wijn met tonen van vers rood fruit en een beetje cacao. Op de westoever van de Franse Rhône-vallei verbouwt de familie Clavel als sinds 1640 wijn. Tegenwoordig heeft een nieuwe generatie de leiding met Claire Clavel als wijnmaker. 

Lekker bij: diverse vleesgerechten, lamsvlees, wild en gevogelte. Francois Martenot Bourgogne Pinot Noir (Frankrijk)  

De Francois Martenot Bourgogne Pinot Noir is een echte aanrader. Deze wijn heeft een rijke smaak vol tannine, textuur en levendig rood fruit. Bourgogne is DE referentie voor wijnen gemaakt van Pinot Noir en begint steeds meer aan populariteit te winnen. Een hele mooie wijn die je zeker zal smaken. 

 

Lekker bij: varkensvlees, karbonade, andijviestamppot, lichte pastagerechten. Winterse gin tonic 

Vul een gin-tonic glas vol met ijsblokjes, voeg 50 ml gin toe. Vul af met 150 ml tonic. Garneren met schijfje gedroogde sinaasappel. Goed roeren en een stokje kaneel in het glas zetten. 

Lekker tijdens: elk seizoen. In de winter geef je het een touch met kaneel.