Wat is Beaujolais Nouveau?
Beaujolais Nouveau is een oorspronkelijk Franse traditie. Met deze traditie wordt op de derde donderdag van november de Beaujolais Primeur uitgebracht. Deze wijn staat erom bekend dat hij snel na de oogst gedronken moet worden. Voor de wereldwijde traditie op de derde donderdag van de maand kan iedereen tegelijk genieten van de nieuwe Beaujolais.
Productie van de Beaujolais Nouveau
De wijn komt uit de Beaujolais streek in Frankrijk. Deze streek ligt tussen de Bourgogne en het Rhônegebied. En staat bekend om de lichte en fruitige wijnen. De Beaujolais Primeur wordt gemaakt door de druiventrossen in zijn geheel in een gesloten tank te stoppen en deze aan te vullen met koolstofdioxide. Voor de Beaujolais Nouveau wijn mogen alleen Gamay-druiven gebruikt worden. Door deze methode begint de fermentatie door de enzymen uit de druiven en niet door er gist aan toe te voegen. De enzymen zetten de suikers die vrij komen om in alcohol en na 5 tot 15 dagen wordt de wijn gebotteld en is de Beaujolais klaar voor de verkoop.
De smaak van de Beaujolais Nouveau
Het is een jonge fris fruitige wijn en is er niet voor gemaakt om lang in de kelder bewaard te worden. De traditie zegt namelijk ook om de wijn binnen enkele weken na het uitkomen op te drinken. De smaken van de Bruno Copéret Beaujolais Villages Art Nouveau zijn soepel en fris. Met tonen van frambozen, kersen en banaan is deze wijn heerlijk fris en fruitig.
De Beaujolais Nouveau is heerlijk bij wat lichte gerechten zoals fijne vleeswaren, kazen en lichte pasta’s. De wijn kan ook heel goed als aperitief gedronken worden.


Een wereldwijde traditie
Met de beaujolais nouveau worden wereldwijd evenementen zoals diners en proeverijen georganiseerd voor wijnliefhebbers. Het is een traditie en een feestelijke dag vol evenementen. Zodra de derde donderdag van de maand is aangebroken heffen we het glas en zeggen we “Le Beaujolais Nouveau Est Arrivé!”



