De lekkerste Moederdag kado's!
Sicilie wijn

Sicilie wijn

De wijnbouw op dit eiland gaat nog eerder terug dan de Grieken en Romeinen. Al eeuwenlang is deze Italiaanse wijnregio bekend en is nu uitgegroeid tot een spannende wijnregio vol met variantie in druiven, stijlen en grond. Benieuwd geworden? Bekijk dan onze Sicilie wijnen!

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  1. Maturo Pinot Grigio Blush Rose 75 cl
    Waardering:
    84%
    ELDERS Regular Price 6. 49 4. 99
  2. Maturo Pinot Grigio 75 cl
    Waardering:
    80%
  3. Maturo Nero D'Avola 75 cl
    Waardering:
    90%
    ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Sicilie wijn

Sicilië is al duizenden jaren een wijngebied van betekenis. De wijnbouw op het eiland gaat terug tot de tijd van de Feniciërs en werd later verfijnd door de Grieken en Romeinen. Eeuwenlang stond Sicilië vooral bekend om zoete versterkte wijnen, zoals de Marsala, maar inmiddels is het eiland uitgegroeid tot een van de spannendste wijnregio’s van Italië, met een enorme variatie aan druivenrassen, terroirs en stijlen.

Wat Sicilië uniek maakt, is de combinatie van zonovergoten wijngaarden, vulkanische bodems en een lange traditie van vakmanschap. Het eiland kent zowel vlakke kustgebieden als bergachtig binnenland, met als spectaculair middelpunt de actieve vulkaan Etna. Al deze factoren dragen bij aan karaktervolle, vaak verrassend frisse wijnen met een sterk eigen gezicht.

Sicilie wijn productie vroeger en nu

Waar vroeger vooral op kwantiteit werd gelet, staat vandaag de dag kwaliteit centraal. Veel producenten zetten in op biologische of duurzame teelt en gebruiken moderne vinificatietechnieken om zuivere, karaktervolle wijnen te maken. Het gebruik van roestvrijstaal is populair bij witte wijnen, om het fruitige en frisse karakter te behouden. Rode wijnen kunnen zowel in staal als in houten vaten rijpen, afhankelijk van het gewenste stijlprofiel.

sicilie wijn

Belangrijke druivenrassen van Sicilie wijn

Er zijn vele verschillende druiven die op Sicilië groeien. Zo zijn er vele rode en witte druiven die alle soorten wijnen maken in Sicilië:

Nero d’Avola

De Nero d’Avola is de rode trots van Sicilië. Deze druif levert krachtige, diepgekleurde wijnen met aroma’s van zwarte kersen, pruimen, kruiden en soms een vleugje cacao of tabak. Ondanks zijn rijpe fruitkarakter heeft een goede Nero d’Avola altijd voldoende frisheid. Hij past uitstekend bij rijke pastagerechten, gegrild vlees en gerijpte kazen.

Frappato

Frappato is een lichtere rode druif die vooral voorkomt in het zuidoosten van Sicilië. De wijn is elegant, fris en fruitig, met tonen van aardbei, framboos en een hint van bloemen. Vaak wordt Frappato geblend met Nero d’Avola, zoals in de beroemde Cerasuolo di Vittoria DOCG, de enige DOCG van Sicilië. Deze blend verenigt het beste van beide druiven: structuur en finesse.

Grillo, Catarratto & Inzolia druiven

Voor witte wijn uit Sicilië zijn lokale druivenrassen als Grillo, Catarratto en Inzolia van groot belang. Grillo geeft sappige, aromatische witte wijnen met tonen van citrus, perzik en kruiden. Catarratto is wat neutraler, maar zorgt voor structuur en frisheid. Inzolia, ook wel Ansonica genoemd, levert zachte, ronde wijnen met een nootachtige ondertoon. Deze wijnen zijn uitstekend bij vis, schaal- en schelpdieren of zomerse salades.

Carricante

Op de flanken van de Etna vinden we Carricante, een wit druivenras dat bijna uitsluitend hier voorkomt. De wijn is mineraal, strakdroog en zeer elegant, vaak met aroma’s van citroen, groene appel, witte bloemen en een vleugje ziltigheid. Carricante is de witte topwijn van Sicilië en laat zien dat het eiland ook in de hoogste kwaliteitsklasse meespeelt.

Subregio’s en bijzondere terroirs

Etna DOC

De wijnbouw op de hellingen van de Etna is uniek. Wijngaarden liggen hier tot wel 1000 meter hoogte, wat zorgt voor koelte, langzame rijping en veel frisheid in de wijn. De bodem is vulkanisch en rijk aan mineralen. Rode Etna-wijnen worden vooral gemaakt van Nerello Mascalese, een druif die lichte, verfijnde wijnen oplevert met aroma’s van rood fruit, rozen, specerijen en aardse tonen. Vaak worden ze vergeleken met Pinot Noir of Nebbiolo. Witte Etna-wijnen (van Carricante) zijn puur en expressief, en hebben een groot bewaarpotentieel.

Marsala

In het westen van Sicilië ligt de stad Marsala, bekend van de gelijknamige versterkte wijn. Deze wijn wordt gemaakt van druiven als Grillo en Catarratto, en ondergaat een speciaal rijpingsproces met toevoeging van alcohol. Marsala kan droog of zoet zijn, en wordt vaak gebruikt bij koken, maar ook als dessertwijn of aperitief. Let op: er zijn ook hoogwaardige Marsala’s die vergelijkbaar zijn met sherry en Madeira, deze zijn zeker het proberen waard!

Vittoria en omgeving

Rondom Vittoria, in het zuidoosten van Sicilië, vind je ideale omstandigheden voor de combinatie Nero d’Avola en Frappato. Hier wordt de eerdergenoemde Cerasuolo di Vittoria gemaakt: een elegante, frisse rode wijn met een zachte textuur en levendig fruit. De combinatie van zandige bodems en warme dagen zorgt voor ronde, toegankelijke wijnen.

Menfi, Noto en Pachino

In het zuidwesten (Menfi) en zuidoosten (Noto en Pachino) van Sicilië liggen belangrijke wijngebieden met veel zonuren en verkoeling van de zee. Hier worden zowel lokale als internationale druivenrassen verbouwd. Chardonnay, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon doen het hier opvallend goed, naast de klassieke Siciliaanse varianten.

Sicilie wijn combineren met eten

Siciliaanse wijnen gaan uitstekend samen met gerechten uit de Mediterrane keuken. Denk aan pasta alla Norma, gegrilde vis, lamsvlees, antipasti met olijven en pecorino, of een simpele bruschetta met tomaat. De frisse witte wijnen zijn ideaal bij lichte visgerechten en zomerse maaltijden, terwijl de rode varianten perfect zijn bij stoofpotten of vlees van de grill.

Bewaartips en serveersuggesties

De meeste witte Siciliaanse wijnen drink je het best jong, binnen twee tot drie jaar na de oogst. Carricante en sommige houtgerijpte varianten kunnen echter wel vijf jaar of langer mee. Rode Siciliaanse wijnen, vooral van Nero d’Avola of van de Etna, hebben vaak een mooi bewaarpotentieel van vijf tot tien jaar, afhankelijk van stijl en productie. Serveer witte wijnen rond de 8-10°C, en rode rond de 16-18°C.

Ontdek bij Dirck3

Zin gekregen in een heerlijke wijn uit Sicilië? Bij Dirck3 vind je een verrassend breed assortiment Siciliaanse topwijnen. En natuurlijk voor de laagste standaardprijzen en de beste aanbiedingen. Bestel nu bij Dirck3, want voor 20:00 besteld is morgen in huis!