XXL flessen!

Leuke weetjes over cocktails en andere alcoholische dranken

Waarom toosten we eigenlijk?

Om hierachter te komen moeten we naar de tijd van de oude Romeinen. Zij hadden namelijk als gewoonte om een stukje toast in hun wijn te laten vallen. Dit deden zij voor een goede gezondheid. Zij lieten niet alleen bij hun eigen drankje een toastje in het glas vallen maar deden dit ook bij hun mededrinkers, vandaar de uitdrukking “toosten”.


Waar is proosten eigenlijk goed voor?

Hierover zijn verschillende theorieën. Twee van deze theorieën worden hieronder beschreven.

  • Zo zou proosten vergiftiging voorkomen. In de Middeleeuwen was men bang dat er soms gif in drankjes zouden zitten. Bij feestelijke bijeenkomsten dronk de gastheer daarom uit dezelfde beker als zijn bezoek. Zo bewees hij dat er geen gif in de drankjes zou zitten. Dronken ze wel uit aparte glazen, dan sloegen ze deze heel hard tegen elkaar. Zo kwam er altijd een beetje drank van de ene beker in de andere. Hierdoor konden beide partijen erop vertrouwen dat ze niet vergiftigd zouden worden, gezien de ander dan zelf ook gif zou drinken.
  • Volgens onderzoekers laten we de glazen tegen elkaar komen omdat dan al onze zintuigen meedoen met het drinken. Je kunt de drank namelijk zien, proeven, ruiken en het glas voelen. Om ook het laatste zintuig (horen) mee te laten doen, worden de glazen tegen elkaar getikt.

De 'drie slokken' wet in Texas

Wist je dat er in Texas, in de VS, een wet is die verbiedt dat je meer dan 3 slokken bier neemt terwijl je staat?! Als ik jou was zou ik dan maar lekker zittend genieten van je drankje.


Margarita's in de VS

We blijven nog even in de VS want dit is ook leuk om te weten. In de VS worden er namelijk elk uur 185.000 Maragrita’s gedronken, dat is toch niet normaal?! Dit maakt de Margarita cocktail de populairste cocktail van de hele VS!


Fris is verboden!

Denk je eventjes leuk een nieuwe cocktail of sterke drank op de markt te brengen in de VS? Let dan even op welke naam je het merk geeft. Het woord ‘refreshing’ (verfrissend) is namelijk verboden voor alles wat met alcohol te maken heeft. Gebruik je het toch in je merknaam, dan heb je een heel groot probleem en een hele hoge boete aan je broek…!


Niet rond maar vierkant!

Ooit weleens afgevraagd waarom de meeste drank flessen rond zijn? Nee? Dat vroeg Jack Daniels zich wel af, en daarom besloot hij zijn whisky flessen in 1895 niet rond maar vierkant te maken. Dit had als praktische redenen dat vierkanten flessen niet gaan rollen en zo minder snel aan diggelen gaan tijdens het vervoeren. De andere reden om vierkanten flessen te maken was omdat hij zijn merk meer wilde laten opvallen, alle andere drankmerken hadden tenslotte ronde flessen.

Natuurlijk weten we nu dat dit misschien wel de beste zet is geweest die Jack ooit had kunnen doen. Momenteel is Jack Daniels natuurlijk wereldwijd bekend en is het een onwijs populair merk. Die gedachte van Jack waren dus zo gek nog niet…


Wist je dat er in een champagnefles naar schatting zo’n 49.000.000 bubbels zitten?! En pas ook een beetje op je ogen met het ontkurken van zo’n fles. Elke fles heeft namelijk drie keer zo veel druk als een autoband!