XXL flessen!

Dé 10 cocktailtechnieken en termen die je moet kennen!

Er zijn veel verschillende technieken en termen die worden gebruikt in de wereld van het cocktails maken. Om de technieken allemaal onder de knie te krijgen, moet je veel en vaak cocktails maken. Zo krijg je de techniek vanzelf onder controle! Zodra je alle technieken en termen weet en onder de knie hebt, ligt de cocktailwereld helemaal voor je open! Zo kun jij je bijvoorbeeld een beetje uitsloven voor je vrienden of ouders door flairtending te laten zien. Hieronder worden verschillende cocktailtechnieken en termen uitgelegd en omschreven.

1shake

Dit is misschien wel de bekendste en meest gebruikte cocktailtechniek die er bestaat. Je start met het toevoegen van ijsblokjes in de shaker en voegt vervolgens alle vloeibare ingrediënten toe met een barmaatje. Zodra je dit hebt gedaan schud je de shaker 8 á 10 seconden stevig door. Als er een frostlaagje (condensvorming) op de buitenkant van de shaker te zien is, is je cocktail klaar om te worden uitgeschonken.


2strain

De strain is eigenlijk een soort zeefje die ervoor zorgt dat er geen kleine restjes van fruit, klontjes of andere ingrediënten in je cocktailglas terecht komen. Je zet de strainer schuin op je shaker voordat je cocktail uitschenkt. Soms wordt ernaast dat er al wordt gezeefd door middel van een strain, nog een zeefje gebruikt tijdens het uitschenken. Dit wordt “doublestrainen” genoemd.


3stir

Bij koolzuurhoudende cocktails is het niet heel handig om te shaken. Iedereen weet vast wel wat er bijvoorbeeld gebeurt wanneer je een fles cola flink schudt en dan opendoet. Hetzelfde gebeurt er wanneer je een cocktailshaker schudt waarin een koolzuurhoudende drank zit. Bij dit soort cocktails, die in het glas moeten worden gemaakt, shaken we de cocktail dus niet maar stirren (roeren) we deze. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een barlepel, waarmee je ervoor zorgt dat alle smaken goed mengen met elkaar en het ijs. Zodra de buitenkant van het glas helemaal koud is, is je cocktail klaar.


4build

Als erover build wordt gesproken in de cocktailwereld, wordt er bedoelt dat een cocktail bestaande uit verschillende ingrediënten letterlijk wordt ‘opgebouwd’ in een glas zonder dat stirren nodig is. Vaak wordt builden toegepast bij cocktails die je ‘straight up’ serveert met ijs.


5muddle

Muddle is het stampen van ingrediënten in een glas, hiervoor gebruik je een mudler. Vaak wordt hiermee fruit gestampt om meer sappen uit het fruit te halen en om meer smaak te creëren. Een muddler is eigenlijk een stok, met een platte onderkant waarop reliëf zit. Hiermee kun je gemakkelijk iets stampen. Vaak wordt deze techniek in combinatie met (riet)suiker gebruikt, neem bijvoorbeeld de bekende Mojito.


6layer

Layer, is het maken van cocktails in laagjes. Door deze laagjes zorg je voor een mooie uitstraling van de cocktail. Om laagjes te creëren gebruik je de plattere achterkant van een barlepel. Door de barlepel boven het glas te houden en hierover de drank uit te schenken landt de drank zodanig langzaam op de andere drank in het glas waardoor het niet verder zal zakken. Zo ontstaat er dus een laagje.


7Eiwit

Sommige cocktails hebben een heel dun schuimkraagje, kijk bijvoorbeeld maar naar de Whisky Sour cocktail die bij de cocktails hierboven staat beschreven. Dit schuimkraagje wordt gecreëerd door eiwit te scheiden en toe te voegen aan de ingrediënten in de shaker. Door flink te schudden zorg je ervoor dat het eiwit wordt opgeklopt en schuimig wordt. Je kunt het eiwit ook eerst zelf opkloppen en na het uitschenken van de cocktail toevoegen. Dit wordt ook wel een dry shake genoemd. Eiwit in een cocktail klinkt misschien niet altijd even aantrekkelijk, maar het zorgt er juist voor dat er een romige smaak in je cocktail ontstaat.


8Rimrand

Een rimrandje geeft niet alleen een leuk gezicht, maar voegt ook extra smaak aan je cocktail toe. Een rimrandje breng je altijd van tevoren aan op je cocktailglas. Vaak wordt dit gedaan met zout of suiker, maar je kan bijvoorbeeld ook chocoladesaus of kokos snippers gebruiken. Kortom, niks is te gek! Om op het cocktailglas een rimrandje te krijgen moet je er eerst voor zorgen dat het randje van het glas een beetje plakt. Dit kan met een limoen, maar werkt misschien nog wel beter met rietsuikerwater of grenadine (limonadesiroop). Daarna doop je het glas in een schoteltje met bijvoorbeeld suiker. Doe dit secuur zodat je een mooie strakke rimrand hebt.


9Blend

Er zijn ook cocktails waarin vers fruit of bijvoorbeeld roomijs wordt gebruikt. Hiervoor wordt een blender gebruikt, begin langzaam met blenden en blend zolang tot alle ingrediënten één mooi vloeibaar geheel worden. Sommige ingrediënten laten zich minder snel vloeibaar worden, bijvoorbeeld mango of ananas. Wil je ze vloeibaar krijgen? Voeg dan wat water of bijvoorbeeld limoensap toe, zo wordt de mango of ananas wel vloeibaar.


10Flairtending

Iedereen kent het wel, de barman die alle flessen door de lucht heen gooit, met 6 flessen tegelijk inschenkt en van grote hoogte de glazen inschenkt. Deze techniek heeft eigenlijk niets te maken met het maken van cocktails, maar is puur entertainment en hoort eigenlijk wel een beetje bij het maken van cocktails. Zorg er alleen eerst maar voor dat je de kunst van het cocktail maken onder de knie krijgt, dan komt later de flairtending wel!