XXL flessen!
Zoete witte wijn

zoete witte wijn

Als het gaat om wijnen, denken veel mensen vaak aan rode of droge witte wijnen. Maar wat dacht je van zoete witte wijn? Bestel nu jouw zoete witte wijn hier in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Sauternes Prestige Dulong 50 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 11. 99 10. 99
 2. Les Ormes de Cambras Muscat 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 6. 49 5. 49
 3. Beaumontia Moelleux 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 4. 69 3. 99
 4. Deus Samos 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 89 8. 29
 5. Graves Superieures Vin Blanc Moelleux 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 6. 49 5. 79
 6. Solicello Moscato d'Asti 75 cl
  Waardering:
  97%
  ELDERS Regular Price 7. 49 6. 79
 7. Alte Weintradition 100 cl
  Waardering:
  67%
  ELDERS Regular Price 4. 29 3. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 8. Peter Mertes River Land 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 5. 19 3. 99
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 9. Alter Geniesser Weiss 100 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 2. 99 2. 59
  Alleen in winkel verkrijgbaar
 10. La Colombara Lambrusco Bianco 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 2. 69 2. 39
  Alleen in winkel verkrijgbaar

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Zoete witte wijn: een traktatie voor elke wijnliefhebber!

Als het gaat om wijnen, denken veel mensen vaak aan rode of droge witte wijnen. Maar wat dacht je van zoete witte wijn? Deze bijzondere wijnsoort heeft een uniek smaak profiel en biedt een heerlijk alternatief voor de fijnproever.

Wat is zoete witte wijn?

Zoete witte wijn is een type wijn dat wordt gekenmerkt door een hoger suikergehalte dan andere wijnsoorten. Dit resulteert in een natuurlijk zoete smaak die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van restsuikers in de wijn. In tegenstelling tot droge wijnen, waarbij alle suikers tijdens het fermentatieproces worden omgezet in alcohol, wordt de fermentatie van zoete witte wijn vaak eerder gestopt, zodat er nog suikers achterblijven.

De smaak profielen van zoete witte wijnen kunnen variëren van lichtzoet tot stroperig en zoet, afhankelijk van de wijnstijl en het productie proces. Sommige wijnen hebben ook een kenmerkende zuurgraad die helpt om de zoetheid in balans te brengen en de wijn fris en levendig te houden.

Zoete witte wijn

Hoe wordt zoete witte wijn geproduceerd?

Het productie proces van zoete witte wijn kan verschillen, afhankelijk van de specifieke wijnstijl en het wijnhuis. Er zijn echter enkele algemene methoden die vaak worden gebruikt om zoete witte wijn te produceren.

Een van de meest voorkomende methoden is het stoppen van de fermentatie voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Dit kan worden bereikt door de temperatuur te verlagen of door de fermentatie te stoppen met behulp van sulfieten of door de wijn te filteren om de gistcellen te verwijderen. Hierdoor blijven er nog restsuikers in de wijn achter, wat resulteert in een zoete smaak.

Een andere methode om zoete witte wijn te produceren is door gebruik te maken van edele rotting, ook wel bekend als botrytis cinerea. Dit is een schimmel die de druiven aantast en zorgt voor een concentratie van suikers en smaken in de druiven.

De aangetaste druiven worden vaak laat in het seizoen geoogst en handmatig geselecteerd, waardoor de wijn een intense zoetheid en complexiteit krijgt.

Griekse wijnen staan ook bekend om hun doorgaans zoete karakter. De wijnen uit Samos zijn erg goed te drinken en worden beschouwd als de beste zoete wijn van Europa.

Welke druivenrassen worden gebruikt voor zoete wijn?

Er zijn verschillende druivenrassen die vaak worden gebruikt voor de productie van zoete wijn. Deze druivenrassen hebben vaak een hoog suikergehalte en een uitgesproken smaakprofiel, wat bijdraagt aan de zoetheid van de wijn. Enkele bekende druivenrassen voor zoete witte wijn zijn:

 1. Riesling: Dit is een klassiek druivenras dat bekend staat om zijn hoge zuurgraad en aromatische karakter. Riesling wordt vaak gebruikt voor het maken van zoete wijnen met een uitgebalanceerde zoetheid en frisheid.

 2. Sauternes: Sauternes is een wijnstreek in Frankrijk die bekend staat om zijn zoete witte wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Deze wijnen worden vaak geproduceerd met behulp van de edele rotting methode, wat resulteert in een weelderige zoetheid en complexe smaken.

 3. Tokaji: Tokaji is een wijnstreek in Hongarije die bekend staat om zijn zoete witte wijnen gemaakt van de Furmint druif. Deze wijnen worden vaak geproduceerd met behulp van de edele rotting methode en hebben een rijke zoetheid met tonen van honing, abrikoos en karamel.

 4. Gewürztraminer: Gewürztraminer is een aromatisch druivenras dat bekend staat om zijn intense bloemige en kruidige aroma's. Gewürztraminer wordt vaak gebruikt voor het maken van zoete witte wijnen met een weelderige zoetheid en exotische smaken.

 5. Moscato: Moscato is een druivenras dat bekend staat om zijn zoete en fruitige karakter. Moscato wordt vaak gebruikt voor het maken van lichtzoete tot mousserende zoete witte wijnen, met tonen van perzik, abrikoos en muskaatdruif.

Hoe kan je genieten van zoete witte wijn?

Er zijn verschillende manieren om te genieten van zoete witte wijn. Hier zijn enkele tips:

 1. Dessert: Zoete witte wijn is een uitstekende keuze om te drinken als dessertwijn. De natuurlijke zoetheid van de wijn kan goed samengaan met desserts zoals crème brûlée, chocolade taart, fruitige taarten en andere zoete lekkernijen. De zoetheid van de wijn kan ook de smaken van het dessert benadrukken en aanvullen.

 2. Kaas: Zoete witte wijn kan ook goed samengaan met verschillende soorten kazen. Zachte kazen zoals blauwe kaas en geitenkaas kunnen goed combineren met de zoetheid en de zuren van de wijn. Ook harde kazen zoals oude cheddar en goudse kaas kunnen een mooie aanvulling zijn op zoete witte wijn.

 3. Aperitief: Zoete witte wijn kan ook worden genoten als aperitief. De zoetheid en de aroma's van de wijn kunnen een smakelijk begin zijn van een maaltijd of een gezellige avond.

 4. Chilled serveren: Zoete witte wijn wordt vaak gekoeld geserveerd om de frisheid en de zoetheid van de wijn te behouden. Zorg ervoor dat je de wijn op de juiste temperatuur serveert volgens de aanbevelingen van de producent.

Zoete witte wijn bewaren

De wijn kan ook goed bewaard worden, afhankelijk van het type zoete witte wijn en de productie methode. Sommige zoete witte wijnen kunnen jarenlang bewaard worden en zich ontwikkelen in smaak en complexiteit. Hier zijn enkele tips voor het bewaren van zoete witte wijn:

 1. Bewaar de wijn op een koele en donkere plaats: Zoete witte wijn kan het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats, zoals een wijnkoelkast of een kelder. De temperatuur moet stabiel zijn en idealiter tussen de 10 en 15 graden Celsius liggen om de wijn goed te bewaren.

 2. Vermijd temperatuurschommelingen: Temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van de zoete witte wijn negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat de wijn op een plek wordt bewaard waar de temperatuur stabiel blijft en vermijd grote schommelingen in temperatuur.

 3. Bewaar de flessen horizontaal: Bewaar de flessen zoete witte wijn horizontaal om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Een uitgedroogde kurk kan lucht doorlaten, wat de wijn kan oxideren en de smaak kan aantasten.

 4. Bescherm de wijn tegen licht: Zoete witte wijn moet beschermd worden tegen direct zonlicht, omdat UV-stralen de kwaliteit van de wijn kunnen verminderen. Bewaar de wijn op een donkere plaats of in een gekleurde fles om de invloed van licht te minimaliseren.

 5. Volg de aanbevelingen van de producent: Elke zoete witte wijn kan verschillen in bewaaradvies, afhankelijk van het druivenras, de productiemethode en het jaar van de wijn. Volg daarom altijd de aanbevelingen van de producent op het etiket of de website voor de beste bewaarpraktijken.

BESTEL JOUW WITTE WIJNEN BIJ DIRCK3!

Bestel jouw zoete witte wijnen in onze webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

Er zijn in de wereld tal van wijn producerende landen. Benieuwd naar de landen in het assortiment van Dirck3? Neem een kijkje in de populairste wijnlanden hieronder: