XXL flessen!
The Famous Grouse Whisky

The Famous Grouse

The Famous Grouse whisky is een van de beste whisky's uit Schotland. De whisky wordt over het algemeen puur gedronken uit een whisky glas. Bestel nu jouw Famous Grouse whisky bij Dirck3 in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. The Famous Grouse Whisky 100 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 25. 99 24. 99
 2. The Famous Grouse Whisky 150 cl
  Waardering:
  89%
  ELDERS Regular Price 38. 49 31. 99

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

WAT IS FAMOUS GROUSE WHISKY?

Het bedrijf is eigendom van The Edrington Group, die ook andere merken bezit zoals Highland Park en Macallan. De whisky is een blend van verschillende mout- en graanwhisky's. Famous Grouse is een van de populairste Schotse whisky ter wereld en wordt in meer dan 70 landen verkocht. In 2018 was het de op één na bestverkopende Schotse whisky in het Verenigd Koninkrijk.

DE OORSPRONG VAN THE FAMOUS GROUSE

De oorsprong komt van de Brown familie. Dat terwijl er vaak beweerd wordt dat het Famous Grouse verhaal begonnen ontstaan is bij de Gloag familie. John Brown had een kruidenierszaak in 1800 in Perth, Schotland. Zijn dochter heeft het bedrijf overgenomen in 1824 en heeft ongeveer 10 jaar lang de leiding gehad. De dochter, genaamd Margaret, van John was getrouwd met Matthew Gloag, die hierna het bedrijf overnam. Margaret had een licentie verkregen voor de verkoop van sterke drank. Zij overleed in 1840.

Matthew Gloag overleed in 1860, toen het bedrijf zich concentreerde op wijnen. Zijn zoon William nam het bedrijf van hem over, en William’s zoon nam het weer van hem over. Williams zoon genaamd Matthew III zette voor het eerst een whisky op de markt. Deze eerste whisky heette Brig o’Perth en werd geïntroduceerd in 1896. Het jaar daarop werd The Famous Grouse op de markt gebracht.

Oorspronkelijk heette het bedrijf The Grouse, maar in 1905 werd het The Famous Grouse. De dochter van Matthew III, genaamd Philipa, ontwierp het eerste logo met een Schotse sneeuwhoen erop. 

Tegenwoordig is Famous Grouse al meer dan 40 jaar een Schotse parel. De bekendheid is vooral de afgelopen decennia ’s flink toegenomen.

HET SUCCES VAN THE FAMOUS GROUSE

Zoals genoemd heeft Philippa Gloag heeft het iconische logo van het merk ontworpen. Het ontwerp representeert de nationale wedstrijden vogel van Schotland. De zaken liepen erg goed, zelfs zo goed dat Matthew vereerd werd met een bijzondere opdracht. Toen koningin Victoria en prins Albert in 1842 te gast waren in het Scone Palace was het Matthew die het eten en wijn moest leveren. Hier ontving hij vervolgens veel lof voor de whisky, wat leidde tot een grote vraag van de door hem gebrouwde whisky.

Na de enorme stijging in populariteit ontstond de naam die het bedrijf nog steeds draagt: ‘The Famous Grouse’. In 1979 verkocht The Famous Grouse 1 miljoen whiskyflessen en een jaar later werd het de bestverkochte blended whisky van heel Schotland.

HOE WORDT THE FAMOUS GROUSE GEMAAKT?

De productie van de whisky wordt gerealiseerd door ingrediënten van hoge kwaliteit. Zo worden de malts The Macallan en Highland Park gebruikt. Beide malts staan in de top 5 whisky malts. De gebruikte vaten zijn gemaakt van eikenhout. Deze vaten worden met de hand gemaakt in Andalusië, Spanje. Het bijzondere proces achter deze vaten is dat ze niet direct gebruikt worden. Eerst wordt er sherry gebruikt om te rijpen. Zo krijgt Famous Grouse zijn zachte smaak en iconische gouden kleur. Na het rijpen van de sherry worden de malt en whisky zo’n 6 maanden bewaard in de vaten voor de ideale blend.

The Famous Grouse Whisky

HOE DRINK JE DE FAMOUS GROUSE WHISKY?

Als het gaat om het drinken van Famous Grouse whisky, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral, zorg ervoor dat je een schoon glas gebruikt. Dit zal ervoor zorgen dat de whiskysmaak het beste tot zijn recht komt. Ten tweede, kun je een kleine hoeveelheid water toevoegen aan je glas, maar niet te veel. Een beetje water toevoegen helpt om de smaak van The Famous Grouse whisky te openen. Neem tenslotte de tijd om van je drankje te genieten. Nip langzaam en geniet van de smaak van de whisky.

ALTERNATIEVEN VOOR FAMOUS GROUSE WHISKY

Er zijn een aantal alternatieve whisky's voor Famous Grouse, afhankelijk van uw smaak. Als je van een rokerige whisky houdt, probeer dan eens de Laphroaig. Voor iets zoeters kun je Glenfiddich proberen. En voor een drogere whisky, probeer The Balvenie of Highland Park.

Bestel jouw Famous Grouse Whisky nu online in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!