XXL flessen!
Dessertwijn

dessertwijn

Dessertwijn vormt een betoverende categorie binnen de wijnwereld. Deze wijnen zijn zoet van smaak en worden vaak geserveerd als perfecte afsluiting van een maaltijd. Bestel nu jouw dessertwijn in de webshop of kom langs in een van onze slijterijen!

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Sauternes Prestige Dulong 50 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 11. 99 10. 99
 2. Beaumontia Moelleux 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 4. 69 3. 99
 3. Deus Samos 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 8. 89 8. 29
 4. Graves Superieures Vin Blanc Moelleux 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 6. 49 5. 79
 5. Solicello Moscato d'Asti 75 cl
  Waardering:
  97%
  ELDERS Regular Price 7. 49 6. 79

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wat is Dessertwijn?

Dessertwijn vormt een betoverende categorie binnen de wijnwereld. Deze wijnen zijn zoet van smaak en worden vaak geserveerd als perfecte afsluiting van een maaltijd. Ze worden geproduceerd in verschillende regio's over de hele wereld en variëren sterk in smaak, textuur en productiemethoden.


Dessertwijn

Productieproces van Dessert wijn

Dessertwijnen worden op verschillende manieren geproduceerd, maar een van de meest voorkomende methoden omvat druiven die langer aan de wijnstok blijven hangen, zodat ze meer suikers ontwikkelen. Deze druiven kunnen door edele rotting gaan, waarbij schimmels de druiven aantasten en het watergehalte vermindert, wat resulteert in geconcentreerd sap met een hoger suikergehalte.

Een andere methode is het stoppen van de gisting voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol, waardoor een zoete witte wijn ontstaat. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van alcohol (zoals bij versterkte wijnen) of door koeling om de gisting te stoppen. Dessert wijn is doorgaans een zoetere witte wijn.

Smaakprofiel en kenmerken

Dessertwijn is geliefd om hun zoetheid en complexe smaken. Afhankelijk van de druivensoort en het productieproces variëren ze van lichtzoet tot rijk en weelderig. Deze wijnen kunnen aroma's en smaken bevatten zoals gedroogd fruit, honing, karamel, noten en zelfs hints van kruiden.

Wat betreft de textuur heeft dessertwijn vaak een volle body en een zijdezachte, plakkerige mondgevoel dat perfect samengaat met hun zoete karakter.

Perfecte serveertips

Dessertwijnen worden vaak gekoeld geserveerd, hoewel de precieze temperatuur kan variëren afhankelijk van het type dessertwijn. Sommige, zoals Sauternes of Eiswein, kunnen het best worden geserveerd tussen de 6°C en 10°C, terwijl andere, zoals Port of Sherry, beter op iets hogere temperaturen van rond de 12°C tot 18°C gedronken kunnen worden.

Deze wijn is heerlijk op zichzelf, als afsluiting van een maaltijd, maar ze vormen ook geweldige partners voor desserts. Denk aan combinaties met fruitige taarten, crème brûlée, chocoladedesserts, notentaarten of zelfs pittige kazen om de complexiteit van smaken te verkennen.

Conclusie

Dessertwijn biedt een weelde aan zoetheid en complexiteit die elke proeverij tot een onvergetelijke ervaring maken. Of het nu gaat om de intense zoetheid van een late oogstwijn of de rijke complexiteit van een versterkte wijn, deze wijnen vormen een prachtige afsluiting van een maaltijd of een heerlijk genot op zichzelf. Hun verscheidenheid aan smaken en texturen biedt een wereld van mogelijkheden om te verkennen en te genieten.