Er zijn verschillende rode wijn druiven. Van deze blauwe druiven worden er vele verschillende soorten wijnen gemaakt. Zo bepaald de druif welke smaak de wijn krijgt. Totaal zijn er wel meer dan duizend verschillende rode druiven te vinden. Je kunt je je daarom wel voorstellen hoeveel verschillende smaken en soorten er zijn, maar waar begin je als je op zoek bent naar jouw favoriete glas wijn? We zetten de bekendste rode druivensoorten voor je op een rij met daarbij onze aanraders.
Rode wijn soorten
Zoals al gezegd zijn er superveel rode druiven te verkrijgen. Er zijn veel druiven die als monocépage (één enkele druivensoort) wijn geproduceerd worden, maar er zijn ook velen blends te vinden op de markt. Hieronder vind je een overzicht van de 10 belangrijkste rode wijn soorten van licht naar zwaar. Of bekijk hier alle rode wijnen.
1. Pinot Noir
Pinot Noir is de lichtste en elegantste van het rijtje. Deze druif levert soepele rode wijnen op met veel rood fruit, zoals aardbei en framboos, en subtiele specerijen. De zuren zijn fris, de tannines zacht. Zo wordt deze vaak als smaakmaker gebruikt in verschillende mousserende wijnen, zoals champagnes. Perfect als instap in de wereld van rode wijn.
Lekker bij: eend, kip of een stukje varkenshaas.
Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 °C).
Ook proberen: Gamay of St. Laurent.
-
- Eisberg Selection Pinot Noir 0.0% 75 clELDERS Regular Price 9. 99 8. 99


2. Sangiovese
De Sangiovese is een topper van een druif uit Italië en vormt de basis van onder meer Chianti. Hij is zeer fruitig met de tonen van aardbei, kers met een flinke zuurgraad en wat meer grip dan een Pinot Noir. De wijn smaakt vaak kruidig en heeft een licht aardse ondertoon.
Lekker bij: pastagerechten met tomatensaus of vleesgerechten
Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 °C).
- Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino 75 clELDERS Regular Price 24. 99 22. 99
-
3. Grenache
Grenache is een zwoele druif die zorgt voor soepele, fruitige wijnen met zachte tannines. De druif heeft in verschillende landen andere benamingen, zoals Garnacha (Spanje) of de Cannonau (Sardinië). Vaak gebruikt in blends, zoals in rosé of Châteauneuf-du-Pape, maar in z’n eentje is het ook een topper. Je proeft vaak rijpe aardbei, kaneel en soms wat peper.
Lekker bij: geroosterde groenten, stoofgerechten of lamsvlees.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).


4. Tempranillo
De Spaanse trots! Tempranillo is veelzijdig van stijl en smaak. De druif staat bekend om zijn zachtheid en souplesse in de wijnen. Zo kunnen ze fris en fruitig zijn, maar ook aards en krachtig, afhankelijk van de rijping. Veel voorkomende smaken: rood fruit, tabak en leer.
Lekker bij: ovenpasta’s of gegrild vlees, afhankelijk van de stijl.
Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 °C).
5. Merlot
Merlot is een van de populairste rode druiven wereldwijd. Zwart fruit zoals pruim en kers voert de boventoon, aangevuld met zachte tannines en een fluweelzachte afdronk. Soms met tonen van chocolade of rook. Zo is de wijn zacht, intens en rond en geeft veel kleur af, daarom wordt hij ook veel gebruikt in blends.
Lekker bij: varkensvlees, paddenstoelen of pasta met roomsaus.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).
Vergelijkbaar met: Corvina, Cinsault of Negroamaro.


6. Carmenère
Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar nu het visitekaartje van Chili. Carmenère is sappig, rond en kruidig, met tonen van zwarte bessen, paprika en specerijen. Een volle wijn met veel karakter met een zachte structuur en milde tannines.
Lekker bij: gegrild vlees of gerechten van de barbecue.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).
Lijkt op: Merlot of Malbec.
- Casa la Tenca Carmenere 75 clELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
- Neirano Barolo 75 clELDERS Regular Price 20. 99 18. 99
7. Nebbiolo
Licht van kleur, maar krachtig van smaak. Nebbiolo is de druif achter Barolo en Barbaresco. Met deze prestigieuze proef je kersen, viooltjes en truffel. Hoog in zuur en tannine, zo een wijn voor de liefhebber. Ook kun je deze wijnen jarenlang goed bewaren.
Lekker bij: wild, truffelgerechten of een rijke risotto.
Serveertemperatuur: keldertemperatuur (14-16 °C).




8. Malbec
Malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar bloeit helemaal op in Argentinië. Denk aan krachtige wijnen vol zwarte bes, kers en kruidigheid. De tannines zijn stevig, maar de afdronk is soepel. De Malbec wordt veel gebruikt in blend door de rijke smaken, intense donkere kleur en mooie afdronk.
Lekker bij: steak of gesmolten blauwe kaas.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).
Alternatief: Mourvèdre
- Chateau Caruel Cotes de Bourg 75 clELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
- Alma Andina Mendoza Malbec 75 clELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
- Henri de Floret Chateauneuf-du-Pape 75 clELDERS Regular Price 24. 99 19. 99
-
-
9. Syrah / Shiraz
Deze druif levert donkere, krachtige wijnen op. Denk aan smaken als bramen, zwarte olijf, peper en een vleugje rook. Ook is de druif rijk aan tannines die mooi op hout kunnen rijpen. Over de wereld wordt deze druif anders genoemd, zo wordt hij in Frankrijk Syrah genoemd en in Zuid-Afrika en Australië de Shiraz.
Lekker bij: stoofpot, lamsbout of gerechten met specerijen.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).
10. Cabernet Sauvignon
De koning onder de rode druiven. Cabernet Sauvignon geeft diepe, gestructureerde wijnen met aroma’s van cassis, ceder en soms groene paprika. De stevige tannines maken ’m ideaal om te bewaren.
Lekker bij: gegrild vlees, entrecote of gerechten met zwarte peper.
Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 °C).
Vergelijkbaar met: Cabernet Franc, Montepulciano.
Ontdek meer bijzondere rode druiven en wijnsoorten
Naast de bekende klassiekers zijn ook deze rode druiven en wijnen het ontdekken waard:
Amarone: Intens en rijk met rozijntonen | Montepulciano: Zacht, sappig en donker fruit | Pinot Meunier: Elegant en soepel, vaak in Champagne |
Cabernet Franc: Licht kruidig en fris rood fruit | Mourvèdre: Donker, krachtig en aards | Valpolicella Ripasso: Vol, kruidig en fluweelzacht |
Cinsault: Fruitig en licht met mediterrane flair | Mavrodaphne: Grieks rood met zoete kruidigheid | Zinfandel: Rijk, rijp en jamachtig |
Gamay: Fris, sappig en licht gekoeld het lekkerst | Negroamaro: Zuid-Italiaans met kruidige kracht | Petit Verdot: Diep paars en stevig met tannines |
Ontdek Dirck3!
Op zoek naar de laagste prijzen en de beste aanbiedingen? Ontdek Dirck3 en bekijk ons gehele wijn assortiment en profiteer van de eerlijke, lage prijzen. Voor 20:00 besteld is morgen in huis!