5 jaar webshop!
Cinsault

cinsault

Cinsault is een heerlijke lichte wijn met weinig tannines en een mooie zuurgraad. Deze wijn valt niet te missen op een lekkere warme zomerdag. Op deze pagina vind je de beste Cinsault wijnen voor een eerlijke prijs!

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
  1. Miraval Provence Rosé 2024 75 cl
    Waardering:
    93%
    ELDERS Regular Price 19. 99 Special Price 18. 99
  2. AIX Rosé 2024 75 cl
    Waardering:
    97%
  3. Chap. Saint Victor Provence Rosé 75 cl
    Waardering:
    93%
    NORMAAL Regular Price 9. 49 Special Price 8. -
  4. Exhib' Cotes de Thau Rosé 75 cl
    Waardering:
    87%
    ELDERS Regular Price 8. 49 Special Price 6. 99
  5. Doornbosch Blush Rosé 75 cl
    Waardering:
    100%
  6. Domaine Chapelas Cotes Du Rhone 75 cl
    Waardering:
    89%
    ELDERS Regular Price 8. 99 7. 99
  7. By Ott Cotes de Provence Rose 75 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 24. 99 Special Price 18. 99
    Tijdelijk uitverkocht
  8. J.P. Chenet 25 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 2. 79 2. 59
    Alleen in winkel verkrijgbaar

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Cinsault

Cinsault, ook wel gespeld als Cinsaut, is een veelzijdige blauwe druif die je vaak terugziet in elegante roséwijnen en soepele rode blends. De druif komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en speelt daar al eeuwenlang een belangrijke rol in de wijnbouw. Vooral in de Provence, Languedoc en de Rhône vind je prachtige voorbeelden van Cinsault-wijnen, zowel in zijn eentje en als in combinatie met druiven als Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Wat is Cinsault?

Cinsault is een druivensoort die geliefd is vanwege zijn zachte structuur, fruitige karakter en frisse zuren. Het is een druif met een dunne schil en relatief weinig tannine, wat hem uitermate geschikt maakt voor lichtere wijnen. Deze vroeg rijpende druif heeft weinig pigment en kan een hoog rendement opleveren, doordat hij tegen veel ziektes resistent is en een hoge opbrengst per hectare heeft. De Cinsault druif groeit het liefst in een droog en warm klimaat en op steenrijke zand of kleibodems.

Cinsault is een blauwe druif waarvan de wijnen zeer aromatisch zijn als ze jong zijn. In Frankrijk wordt de Cinsault druif vooral gebruikt om er rose wijn van te maken. In Zuid-Afrika hebben ze een kruising van de Cinsault en Pinot Noir gemaakt, die Pinotage heet en waar ze vooral rode wijn van maken. Cinsault wordt vaak gebruikt om meer frisheid en verfijning te brengen in rode blends, maar schittert ook solo in roséwijnen, met zijn aroma’s van aardbeien, frambozen en soms een vleugje bloemigheid.

De reputatie van deze druif is dat hij een grote opbrengst geeft, maar helaas wel een slechte tot gemiddelde kwaliteit levert. Dit is deels waar, want de Cinsault grape kan hoge opbrengsten geven, maar juist bij een lagere opbrengst kan de druif de kwaliteitsvolle wijnen voortbrengen!

Cinsault rosé wijn

Cinsault rosé is een schoolvoorbeeld van hoe elegant rose kan zijn. Deze roséwijnen zijn vaak licht van kleur, fruitig van smaak en heerlijk verfrissend. Je proeft rode besjes, citrus, rozenblaadjes en soms een hint van kruiden. Perfect voor op een zonnig terras, bij lichte gerechten of gewoon als aperitief. Cinsault rosé uit de Provence is beroemd om zijn subtiele balans tussen fruit en zuren, een stijl die wereldwijd geliefd is.

De smaak van Cinsault wijn

In rode wijn geeft Cinsault een soepele, toegankelijke stijl met veel rood fruit zoals kersen, aardbeien en frambozen. De wijn is vaak wat lichter van body, met milde tannines en een verfrissende afdronk. In blends zorgt Cinsault voor doordrinkbaarheid en elegantie, een fijne tegenhanger voor de krachtigere druiven.

Blenden met Cabernet Sauvignon

Doorgaans hebben Cabernet Sauvignon wijnen een volle en krachtige smaak met veel tannines. Door de combinatie van de Merlot- en Cabernet Franc druif maakt het de wijnen zacht en robuust. De kleur van een Cabernet Sauvignon is dieprood tot soms wel paars als de wijn jong is. De wijn die van deze Cabernet Sauvignon druif wordt gemaakt is een stuk complexer dan bijvoorbeeld wijn die gemaakt wordt van de Merlot druif, ook dit is een populaire druif. Het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon is dat de Merlot vaak wat zachter en subtiel is en dat deze wijn minder tannine bevat.

Als je Cabernet Sauvignon drinkt zal je vaak aroma’s zoals cassis, kersen, zwarte bessen, pruimen en rijp fruit tegenkomen, dit in combinatie met een aangename kruidigheid. Een Cabernet Sauvignon wijn drink je het best als hij al wat langer bewaard is. Dit komt omdat de wijn zich na de botteling nog verder door ontwikkelt in de fles, dit noemt men ook wel ‘flesrijping’ of ‘rijping op fles’. Een te jonge wijn kan door de tannine wat stug overkomen en smaken zoals rood fruit kunnen gaan smaken naar groene paprika.

Blenden met de Syrah

Syrah / Shiraz wijnen hebben een intense en stevige smaak die bomvol met tannine zit en makkelijk tientallen jaren bewaard kan worden. Als je de Syrah lang bewaard krijgt de afdronk een versterkte smaak van tabak, leer en cacao. In de geur van de rode wijn wijn herken je vaak zwarte peper, kruiden, bramen en pruimen. Deze kruidige rode wijn wordt over de hele wereld verbouwt, waardoor de wijn ook van smaak verschilt door het klimaat en de bodem van het gebied. In Australië is de Shiraz redelijk zoet, maar vaak heeft de wijn een peperachtige smaak. De zware wijn heeft een hoge zuurtegraad en is hij te herkennen aan fruitaroma's zoals bessen, tabak, chocolade, rood, peper en andere specerijen.

Als de Syrah druif met zorg wordt ontwikkeld en verzorgd, krijgt hij een dikke schil waardoor hij veel kleur en aanzienlijk veel tannines krijgt. De wijnen die van de Syrah druif gemaakt worden kunnen rijpen als lageren op hout en fles

Wat te combineren met Cinsault?

Cinsault is veelzijdig in de keuken te gebruiken. Je kunt de vele wijnen van de druif goed combineren met verschillende gerechten en gelegenheden. Zo passen de rode wijnen mooi bij gegrild wit vlees, kruidige kipgerechten, vleeswaren of zelfs een gevulde groenteschotel. Daarnaast past de rosé van Cinsault is een ideale combinatie met zomerse salades, gegrilde garnalen, sushi of zachte kazen. Een echte eet wijn, waar je veel mee kunt combineren!

Bewaaradvies Cinsault

Cinsault is bij uitstek bedoeld om jong te drinken. Zowel de rosé als de rode varianten komen het best tot hun recht binnen twee tot drie jaar na de oogst, wanneer het fruit nog fris en levendig is. Bewaar de fles op een koele, donkere plek en serveer licht gekoeld: 10-12 graden voor rosé, en 14-16 graden voor rood.

Ontdek bij Dirck3

Zin gekregen in een fruitige, frisse wijn met Franse finesse? Ontdek dan onze selectie Cinsault en Cinsault rose bij Dirck3. Perfect voor elke gelegenheid, altijd voor de laagste prijs. Bestel vandaag nog voor 20:00 en geniet morgen al van je favoriete rode wijn!