
Mavrodaphne wijn
De Mavrodaphne, oftewel Mavrodafne, is een Griekse rijke, zoete rode wijn. Bekend om de afdronk en de zoete smaak. Opzoek naar een Mavrodaphne wijn?Hier bij Dirck3 zit je op de juiste plek. Goede wijn hoeft niet duur te zijn!




Mavrodaphne wijn
Mavrodaphne, ook wel gespeld als Mavrodafne, is een unieke Griekse druif die vooral bekend staat om haar rijke, zoete rode wijnen met een fluweelzachte structuur. Deze wijnen zijn diep van kleur, intens van smaak en bijzonder geliefd als dessertwijn of bij speciale gelegenheden. Vooral de regio Patras op het Griekse schiereiland Peloponnesos is wereldberoemd om zijn Mavrodaphne- en Mavrodafne-wijnen.
Wat is een Mavrodaphne?
Mavrodaphne betekent letterlijk “zwarte laurier”, een verwijzing naar zowel de kleur van de druif als het kruidige karakter van de wijn. Deze blauwe druif wordt voornamelijk verbouwd in West-Griekenland, met name rondom Patras. Hier rijpen de druiven onder invloed van het mediterrane klimaat tot volle, aromatische trossen. Zo is deze perfect voor het maken van versterkte wijnen (vergelijkbaar met port).
De meeste Mavrodafne wijnen zijn versterkt, wat betekent dat de gisting wordt gestopt door toevoeging van wijnalcohol. Hierdoor blijft een deel van de natuurlijke druivensuikers achter, wat zorgt voor de kenmerkende zoetheid.
Hoe smaakt een Mavrodafne wijn?
Mavrodaphne wijn is een echte smaaksensatie. De wijn is diep robijnrood tot donkerbruin van kleur en heeft een rijk aroma van gedroogd fruit, karamel, chocolade en specerijen. In de mond is hij soepel en fluweelzacht, met een mooie balans tussen zoetheid en zuren. Zo komen de tonen van gedroogde vijgen, pruimen naar boven met daarbij de smaak van krenten en rozijnen is dit een zwaardere wijn. Met de kruidigheid van kaneel, kruidnagel en laurier komen de tonen van toffee, chocolade en koffie naar boven. Zo is de afdronk is lang en verwarmend. Perfect voor een rustig moment na het diner.
Hoe te combineren?
Doordat Mavrodaphne een rijke, zoete stijl heeft, combineert hij het best met gerechten en hapjes die zijn intensiteit kunnen evenaren. Hier zijn enkele topcombinaties:
- Chocoladedesserts: denk hierbij aan mousse, taart of lava cake
- Gedroogd fruit & noten: zoals een vijgen-notentaart of een kaasplankje met walnoten
- Blauwe kazen: gorgonzola of roquefort gaan geweldig samen met de zoete, kruidige tonen
- Pittige gerechten: verrassend genoeg kan Mavrodafne ook een pittige curry of kruidige stoof aankunnen
Hoe Mavrodaphne wijn bewaren?
Een ongeopende fles Mavrodaphne of Mavrodafne kan jarenlang goed blijven, zeker als je hem donker en koel bewaart. Dankzij het hogere alcohol- en suikergehalte is de wijn stabieler dan droge rode wijn. Eenmaal geopend kun je een versterkte wijn vaak nog enkele weken bewaren, zeker als je hem in de koelkast zet. Serveer licht gekoeld, rond de 12 tot 14 graden voor een optimale smaakbeleving.
Ontdekken bij Dirck3
Op zoek naar een bijzondere, zoete rode wijn met Griekse roots? Je vindt bij ons een zorgvuldig geselecteerd aanbod altijd voor de scherpste prijs. Online bestellen of langskomen in de winkel? Voor 20:00 besteld = morgen in huis. Alleen bij Dirck3, de voordeligste slijter van Nederland! Ontdek Dirck3 voor de beste aanbiedingen en de laagste prijzen