
Cabernet Franc
Deze druif is de vroegrijpende variant van de Cabernet Sauvignondruif. Zo heeft deze druif iets minder tannines en heeft een minder vol mondgevoel. Bekijk hier onze scherpe Cabernet Franc wijn prijzen en de beste aanbiedingen!




Cabernet Franc
Deze klassieke blauwe druif is de basis van veel iconische rode wijnen. De Cabernet Franc wordt veeluit gebruik voor als kruising voor bij de Cabernet Sauvignon wijnen. Zo hebben deze twee ook veel gelijkenissen. De blauwe druivensoort is lichter van smaak en er zijn wat minder spraakmakende aroma’s. Cabernet Franc staat bekend om zijn elegantie, kruidige aroma’s en soepelere structuur, en wordt wereldwijd gewaardeerd door zowel wijnmakers als wijnliefhebbers.
Wat is de Cabernet Franc druif?
Cabernet Franc is een blauw druivenras dat vooral wordt gebruikt voor het maken van droge rode wijnen. Het is een van de oudste druivenrassen van Bordeaux en de voorouder van Cabernet Sauvignon. Waar deze weer een kruising is tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
In tegenstelling tot de stevige en meer tanninerijke Cabernet Sauvignon, staat Cabernet Franc bekend om zijn zachtere, toegankelijke stijl. Hij rijpt eerder en kan dus ook in koelere klimaten goed tot zijn recht komen. De wijnen hebben vaak een medium body en zijn aromatisch met tonen van rode bessen, viooltjes, groene paprika, kruiden en soms een vleugje potloodslijpsel of tabak.
Oorsprong Cabernet Franc sauvignon
De roots van Cabernet Franc ligt in Frankrijk, met name in de Loire-vallei. Hier wordt hij vaak solo gebotteld, bijvoorbeeld in appellaties als Chinon, Saumur en Bourgueil. In Bordeaux is hij belangrijk voor blends, vooral in de rechteroever (denk aan Saint-Émilion en Pomerol), waar hij samen met Merlot voor zachte, soepele wijnen zorgt.
Tegenwoordig kom je Cabernet Franc ook tegen in Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en zelfs in Canada, waar hij zelfs soms wordt gebruikt voor iets bijzonders, zoals icewines.
Cabernet Sauvignon of Franc?
Zoals al eerder benoemd zijn ze verwant aan elkaar, maar de druiven hebben zeker een eigen karakter met andere eigenschappen. Zo is de Cabernet Franc wat lichter en soepeler van karakter. Met de zachtere tannines en een wat kruidigere smaak. Zo komen de aroma’s van frambozen, rode bessen, paprika naar boven. Daar tegenover is de Cabernet Sauvignon een stevigere en donkerdere wijn. Met de smaken van zwart fruit, hout, leer en tannines heeft deze een stevigere structuur. Wat dan wel weer overeenkomt is dat de allebei de druiven fantastisch werken als blends, maar de Cabernet Franc is op zichzelf ook een verrassende, elegante wijn.
Wat te eten bij Cabernet Franc?
Een Cabernet Franc is een wijn met veel smaken. Zo kun je de verschillende wijnen op verschillende momenten van de dag serveren en kun je deze met veelzijdige gerechten combineren. Zoals met:
- Gegrild vlees: Met de kruidige tonen passen biefstuk, eendenborst of lamsvlees perfect bij de wijn
- Vegetarische gerechten: Met het paprika-achtige smaakprofiel en de frisse zuren is de wijn goed te combineren bij groentegerechten, zoals gevulde paprika, geroosterde groentes of een groente stoofpot.
- Kaas: Probeer met de Cabernet Franc eens een zachte geitenkaas een ware klassieker.
Hoe drink je een Cabernet Franc?
Tip! Tijdens de warmere maanden van het jaar denk je niet snel aan een donkere rode wijn, maar een jonge, lichtgekoelde Cabernet Franc is zeer verassend fris en goed te combineren bij jouw zomerse barbecue. De wat oudere wijnen drink je op koelere momenten. Zo bewaar je deze wijnen op een koele en donkere plek met een stabiele temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius.
Ontdek Dirck3!
Bekijk en bestel jouw fles Cabernet Franc eenvoudig online of bij een van onze slijterijen. Voor 20:00 besteld is morgen in huis! Bij Dirck3 tref je de laagste prijzen en de beste aanbiedingen.