Welke wijn bij stoofvlees?
Stoofvlees, oftewel hachee of draadjesvlees, is vlees dat op laag vuur voor een langere tijd gaart. Dit stoven wordt gedaan om het vlees mals te maken. Vlees bestaat namelijk uit vezels en na het sudderen van het vlees vallen deze vezels (draden) uit elkaar. In Nederland wordt er gestoofd met rundvlees. Dat draadjesvlees komt aan zijn naam door de draadjes in de runderlappen. Om de draadjes te ontkomen, moeten het vlees tussen de vier en acht uur garen op laag vuur om het vlees te sudderen. Het bereiden van stoofvlees wordt gedaan in bouillon, wijn of bier en vaak samen met uien, tomaat, laurier en kruidnagel. Dit zorgt voor de typische stoofvlees smaak. Benieuwd naar welke wijn er past bij stoofvlees. Bekijk hier welke wijn bij stoofvlees past.
Top 5 wijnen bij stoofvlees
Nummer 1
Settlers Creek
Een Australische wijn bij een klassiek Italiaans gerecht. Vloeken in de kerk of het proberen waard? Met de Merlot van Settlers Creek en zijn zachte en sappige tonen van pruimen, aardbeien heeft deze soepele rode wijnen zachte tannines. En is zeer geschikt om te combineren met een stoofvlees! De wijn overheerst niet en zo is de Merlot zeker het proberen waard!
Nummer 2
Doornbosch Cabernet Sauvignon - Merlot
De blend tussen de Cabernet Sauvignon- en de Merlotdruif is een rijke en veelzijdige combinatie. Zo heeft het Zuid-Afrikaanse Doornbosch met zijn Cabernet Sauvignon Merlot een krachtige, karakterrijke eigenschappen van de Cabernet Sauvignondruif en de soepelheid van de Merlot. De smaken van zwart fruit en eikenhout maakt deze blend een volle, maar zachte afdronk. Dit past perfect bij stoofvlees.
Nummer 3
Oscura Syrah Edicion Limitada
De Syrah van Oscura komt uit La Mancha in Spanje. Met het tonen van rijp, zwart fruit en kruiden komt deze wijn goed tot zijn recht. De bramen en blauwe bessen geven de wijn een vol mondgevoel met kracht en plezier. In het glas komen de smaken van kruiden en chocolade naar boven, dit samen met een vleesgerecht is een ware smaakexplosie. Door de mooie tannines is de Syrah zeer geschikt om te combineren met stoofvlees.
Nummer 4
Dark Horse Zinfandel
Klinkt misschien gek, maar de Zinfandeldruif is eigenlijk de Italiaanse Primitivodruif! Alleen door het andere gebied waar ze groeien, heeft deze een andere naam en andere smaken! Met de subtiele tannines en de wat zwaardere smaken van rood fruit, drop en chocolade is Dark Horse Zinfandel wel wat steviger dan de andere wijnen. Deze stevigheid is perfect om de smeuïgheid van het stoofvlees goed naar boven te brengen.
Nummer 5
Masso Antico Appassito Primitivo
De veelgeprezen Masso Antico Appassito Primitivo wordt op een hele bijzondere en exclusieve manier geproduceerd. Zo worden alle druiven voor langere tijd op speciale matten gelegd om te drogen. Hierdoor wordt de smaak extra geconcentreerd en intens. Met de smaken van rijp fruit, zoals aardbei, kers, pruimen met een hintje vanille en chocolade is deze wijn perfect bij vleesgerechten, zoals bij stoofvlees.
Wist je dat?
Het populaire, typische Zuid-Nederlandse gerecht, patatje stoofvlees, kan je in het zuiden op iedere hoek van de straat kopen. Vooral in Limburg en Brabant is deze gouden combinatie super populair. De combinatie gestoofd rundvlees, patat en saus is iets om van te watertanden.







