
Welke wijn bij wild zwijn?
Nu het jachtseizoen weer is geopend, is een heerlijk stuk wild zwijn razend populair. Tussen 15 oktober en 31 december is het jachtseizoen in Nederland. In deze periode van het jaar is het toegestaan om te jagen op wild. In deze periode wordt er gejaagd op bijvoorbeeld eenden, hazen, herten, maar ook wilde zwijnen. Wilde zwijnen leven in Nederland vooral in Limburg, er is daar meer dan genoeg bebossing en voedsel voor de wilde zwijnen. Wilde zwijnen eten vooral dingen zoals grassen, planten, kruiden, granen, eikels en maïs. Aan het vlees van een wild zwijn proef je dan ook echt de smaak van de natuur. Bij een krachtig stuk vlees, hoort een krachtige wijn. Een heerlijke volle op hout gerijpte wijn, een echte smaakexplosie. Wit of rood? Dat maakt bij wild zwijn niet uit. Als je liever een rode drinkt, kies dan bijvoorbeeld voor een Merlot, Pinot Noir of een Cabernet Sauvignon. Ben je meer een liefhebber van witte wijn? Kies dan voor een Chardonnay, een Viognier of een Muscat.
Top 5 wijnen bij wild zwijn
Nummer 1
Cofrade Tempranillo Rioja Reserva
Deze heerlijke Spaanse rode wijn wordt gemaakt van de Tempranillo druif. Het is stevige wijn met frissen tonen van fruit en vanille. Door de stevigheid van deze wijn past de die prefect bij een heerlijk stuk wild zwijn.
Nummer 2
Oscura Syrah Edicion Limitada
De Oscura Syrah is ook een heerlijke stevige rode wijn. Deze wijn heeft vele aroma's rood fruit zoals bramen en frambozen. De wijn heeft een intense smaakbeleving met tonen van peper en chocola. De wijn wordt gemaakt van de Spaanse Syray druiven en past door zijn intense smaak heel goed bij een stuk rood vlees.
Nummer 3
Carrione Chianti DOCG
DEze wat meer soepel rode wijn staat bekend om zijn complexe, maar goed gebalanceerde smaak. Met tonen van kersen en peper is deze wijn krachtig maar wel toegankelijk en perfect voor wildgerechten.
Nummer 4
Bloemhof West-Kaap Merlot
De Bloemhof West-Kaap Merlot is een heerlijk fruitige Zuid-Afrikaanse rode wijn. Met aroma's van rood fruit en kruidige tonen is deze wijn een echt avontuur voor je smaakpapillen en perfect bij een heerlijk stuk Wild zwijn.
Nummer 5
Chateau Moulin de la Bridane Haut-Médoc
Deze stevige rode wijn wordt gemaakt van een mix van verschillende druiven. De wijn wordt gemaak van de Merlot, de Petit Verdot en de Cabernet Sauvignon druif. Door een mix van deze druiven ontstaan tonen van zwarte bessen, kersen, cassis en kruiden en past de Chateau Moulin de la Bridane Haut-Médoc perfect bij wildgerechten en stevige kazen.
Tip!
Wild zwijn heeft een erg krachtige, maar verfijnde smaak. In vergelijking met varkensvlees is vlees van een wild zwijn ook een stuk smaakvoller en heeft het vlees een echte wildsmaak. De voeding en beweging van een wild zwijn zorgen dat het vlees een stuk magerder, donkerder en steviger is dan varkensvlees. Je kan wild zwijn op verschillende manieren serveren zo is het heerlijk als stoofvlees met bijvoorbeeld aardappelpuree, maar ook als een steak met een mengsel van champignon en rode wijn. Eet smakelijk!







