
Welke wijn bij ossenhaas?
Een mooi stuk haas van het rund, ook wel bekend als ossenhaas of runderhaas, is een van de meest malse delen van het rund. Deze spier loopt vanuit de buikholte richting het bovenbeen en blijft mals doordat hij relatief weinig werk verricht. De bereiding is wel cruciaal: het vlees moet sappig blijven om optimaal tot zijn recht te komen. Let daarbij ook op de bijgerechten en sauzen die je serveert, want die bepalen mede de totale smaakbeleving. Bij rood vlees wordt doorgaans een rode wijn geserveerd. Dat is geen toeval: de tannines in de wijn reageren met de eiwitten in het vlees, waardoor het geheel zachter en verfijnder smaakt. Creëer jouw ultieme ossenhaaservaring en kies daar de perfecte wijn bij. Bij een krachtig stuk rood vlees hoort een krachtige rode wijn. Voor veel mensen is de ossenhaas het lekkerste stukje rundvlees en dat verdient natuurlijk een zorgvuldig gekozen wijn. Ontdek hier jouw top 5 wijnen bij ossenhaas.
Top 5 wijnen bij ossenhaas
Nummer 1
Antica vigna Valpolicella Ripasso
De Valpolicella Ripasso van Antica Vigna is een ware aanrader door de grote Hamersma. Met een 8,5 betovert deze verfijnde rode wijn met zijn donkere fruit smaken de wijn beleving. Met daarnaast de subtiele tonen van hout en kruiden is dit een voortreffelijke keuze voor diverse gelegenheden en maaltijden, zoals een ossenhaas gerecht. Door de tannines in de wijn maakt het rundvlees nog zachter. Zeker het proberen waard!
Nummer 2
Cimal Tempranillo
Deze fraaie Cimal Tempranillo uit het Spaanse La Mancha is een fantastische wijn voor bij jouw ossenhaas. Met de volle en rijke smaken van kersen, bessen, vanille en kokos is deze wijn een echte aanrader. Met de zes maanden houtrijping heeft de wijn zachte tannines en vanilletonen. De wijn is goed in balans en brengt deze balans over naar jouw ossenhaas. Een echte aanrader!
Nummer 3
Doornbosch Cabernet Sauvignon - Merlot
De blend tussen de Cabernet Sauvignon- en de Merlotdruif is een rijke en veelzijdige combinatie. Zo heeft het Zuid-Afrikaanse Doornbosch met zijn Cabernet Sauvignon Merlot een krachtige, karakterrijke eigenschappen van de Cabernet Sauvignondruif en de soepelheid van de Merlot. De smaken van zwart fruit en eikenhout maakt deze blend een volle, maar zachte afdronk. Dit past perfect bij gegrild vlees, zoals een ossenhaas.
Nummer 4
Maestro Sangiovese - Primitivo
De Italiaanse Maestro Sangiovese is een blend met de Primitivodruif. Door de kruidigheid samen met het rode fruit van rode bessen, geeft dit de wijn een goede basis. Met de zachte afdronk gaat de wat stevigere Maestro Sangiovese Primitivo goed met rood vlees, zoals ossenhaas.
Nummer 5
Baron de Crettels Viognier
Een witte wijn bij rood vlees? In eerste instantie lijkt dit raar, want dit is niet gebruikelijk. Maar als je niet van rode wijn houdt, kan je zeker terecht bij de Viognier van Baron de Crettels. Met de aroma’s van abrikoos, peer en bloemen kan deze, doordat de Viognier op eikenhout is gerijpt, de balans brengen bij rood vlees, zoals een ossenhaas.
Tip voor wijn bij ossenhaas!
Als je ossenhaas eet, eet je waarschijnlijk alleen maar de ossenhaas en heb je verschillende bijgerechten bij je mooie stukje vlees. Dat ligt er natuurlijk aan hoe je je ossenhaas bereid. Ga je hem grillen, bakken of enkel dichtschroeien? En welke saus serveer je erbij? Bijvoorbeeld een peper- champignon- of een mooie stroganoffsaus? Of ga je voor enkel peper en zout of juist helemaal niks? Er is zoveel keuze op welke manier je jouw ossenhaas bereidt en zo ook combineert. Zo kun je jouw ossenhaas met je favoriete wijn naar een hoger niveau tillen. Onthoud; zolang de wijn en de ossenhaas dezelfde smaken hebben, kan er weinig mis gaan.





