- Home
- Pierre et Chantal V.S.O.P. Cognac 70 cl
Pierre et Chantal V.S.O.P. Cognac 70 cl
Pierre et Chantal V.S.O.P. Cognac 70 cl
Land | Frankrijk |
---|---|
Streek | Cognac |
Alcoholpercentage | 40% |
bezorging mogelijk vanaf 6 flessen (in de mix)
Pierre & Chantal is de naam van een fraaie collectie van cognacs, champagnes en wijnen gecreëerd door de familie Bartol uit het pittoreske dorpje Paproc in Polen.
De familie Bartol heeft zich gespecialiseerd in het selecteren van de beste kwaliteit wijnen en gedistilleerd. Deze worden gebotteld in de hypermoderne bottelarij in Paproc.
De bottelarij functioneert vrijwel volledig autonoom met groene energie geproduceerd door 2 enorme windturbines van 2500 Kw/uur en een veld van 4 hectaren zonnepanelen met een gezamenlijke opbrengst van 1,5 Mw/uur.
De selectie van de Pierre & Chantal V.S.O.P. Cognac begint in de wijngaarden rond het dorpje Macqueville ten noordwesten van het stadje Cognac in het zuidwesten van Frankrijk. Cognac is een beschermde naam “Appellatie” en kan uitsluitend gemaakt worden uit druiven die geteeld worden in de regio van Cognac.
In Macqueville wordt de witte wijn geproduceerd op het domein van 130 hectaren van de familie Vacqueur, overwegend beplant met de druivensoort Ugni Blanc. De wijn is het ingrediënt waarvan vervolgens de Cognac zal worden gemaakt.
De basiswijn wordt overgebracht naar de familie distilleerderij in Malémont.
Daar wordt de wijn 2 maal gedistilleerd in de zeer fraaie ambachtelijke koperen alambieks.
Gedurende de eerste distillatie “première chauffe” krijgt men de “brouillis”. Deze “brouillis” wordt vervolgens opnieuw gedistilleerd om uiteindelijke de “eaux de vie de Cognac” te verkrijgen. Gedurende deze tweede distillatie wordt het distillaat in 3 gedeelten gescheiden : het eerste gedeelte heet “la tête” (het hoofd) bevat tot 82% alcohol. Het tweede gedeelte heet “le coeur” (het hart) bevat tussen 78 en 60% alcohol en vormt de basis voor de uiteindelijke Cognac. Het derde gedeelte heet “les queues” (de staarten). Alleen “le coeur” wordt op eikenhouten vaten gelagerd. Om Cognac V.S.O.P. “Very Superior Old Pale” te mogen heten moet de Cognac tenminste 4 jaar gerijpt zijn op eikenhouten vat. Na minimaal 4 jaar worden de vaten gelicht.
Dan komt de laatste essentiële etappe : het blenden van de Cognac om de continuïteit in de stijl van het huis te waarborgen.
De Pierre & Chantal V.S.O.P. Cognac toont een grote soepelheid en balans tussen fruitaroma's en houttonen. Het is een vanzelfsprekende Cognac, openhartig en volrijp, rijk aan aromatische noten, die aan complexiteit winnen naarmate je hem proeft.
Tip : serveer deze cognac liefst in een tulpvormig glas. Hij kan op vele wijzen gedronken worden. Klassiek, met een espresso koffie. Modern, als aperitief “on the rocks”. Met een “crême brulée” of chocolade dessert. En natuurlijk als digestief om een heerlijke maaltijd te bekronen.
Merk | Pierre et Chantal |
---|