XXL flessen!
Classic Malt Whisky

DE CLASSIC MALTS OF SCOTLAND

De Classic Malts of Schotland zijn een 6-tal single malt whisky’s, die specifiek zijn gekozen om de regio waar zij gemaakt worden optimaal te vertegenwoordigen. Schotland wordt vaak verdeeld in 4 whiskyregio’s: de Lowlands, Highlands, Speyside en Islands. Nu worden bij de Classic Malts de Islands en Highlands, door hun diversiteit in karakter en smaak, onderverdeeld in subregio’s. Bij de Islands wordt Islay als aparte regio gezien en bij de Highlands wordt het onderscheid gemaakt tussen de western –en Central Highlands.

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
 1. Dalwhinnie Single Malt 15 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  93%
  ELDERS Regular Price 55. 99 46. 99
 2. Glenkinchie Single Malt 12 Years Whisky 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 36. 99 34. 99
 3. Talisker Single Malt 10 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  85%
  NORMAAL Regular Price 43. 99 Special Price 37. 99

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

DE WHISKYREGIO’S EN BIJBEHORENDE CLASSIC MALT NADER BEKEKEN

De Lowlands: de meest zuidelijke regio. De zuidelijke grens van de Lowlands volgt globaal de grens met engeland en de noordelijke grens loopt globaal van dundee in het oosten tot greenock in het westen. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels en velden vol met graansoorten; het gebied wordt ook wel de graanschuur van groot-brittanië genoemd.

Het innemende, bekoorlijke beeld van de Lowlands ziet men terug in de whisky’s die hier vandaan komen: de typische Lowland-stijl is licht, lieflijk en toegankelijk. Helaas werd deze stijl een tijdlang gezien als “enkel voor beginners”, “zonder uitdaging” en “karakterloos”. Dat dit zeker niet het geval is, bewijst de afgevaardige Classic Malt: Glenkinchie 12y.

De stijl van Glenkinchie is zacht en toegankelijk. In de geur zitten tonen van bloemen, gras en gember. De smaak is zacht, met tonen van citrusfruit, honing en kaneel. De afdronk is kort en fris. Deze elegante body maakt Glenkinchie de uitgelezen Single Malt voor de beginnende drinker of liefhebber van zachtere Malts. Ze is echter complex genoeg om ook de ervaren Maltliefhebber te bekoren.

Glenkinchie is lang een 10-jaar oude Single Malt geweest; de extra jaren hebben de complexiteit veel goed gedaan, zonder dat dit ten koste is gegaan van het delicate karakter waar ze om bekend staat.

Lowlands

De Highlands: de grootste en meest complexe regio van Schotland, zowel geografisch als qua diversiteit in smaak. Dit gebied is grotendeels dunbevolkt en heeft een enorme verscheidenheid aan ongerepte, ruige natuur. De zuidelijke grens van de Highlands volgt de noordgrens van de Lowlands; de rest van het schotse vasteland kun je zien als de Highlands, m.u.v. het gebied rondom de rivier de spey. Omdat dit zo’n enorme regio is, wordt dit opgedeeld in 2 subregio’s: de Western –en Central Highlands.

1- de Western Highlands, met als belangrijke stad fort william, staan bekend om robuuste Malts, met hun stevige, olieachtige body en invloeden van de ruige westkust. Dit is bijna nergens beter te proeven als in de afgevaardigde van de Western Highlands: de Oban 14y.

Oban is een fraai voorbeeld van een Western Highland Malt. De geur is aromatisch en kruidig en heeft tonen van specerijen, turf en zilt. Het maritieme komt terug in de smaak, met tonen van honing, rook en zeezout. De afdronk is droog, licht ziltig en moutig. Kortom, Oban slaat een mooie brug tussen een ‘kust’ Malt en een Highland Malt.

Ondanks de grote bekendheid, is Oban een zeer kleine distilleerderij gebleven. Er staan maar 2 ketels en de jaarlijkse capaciteit is minder dan 700.000 liter.

2- de Central Highlands, de meest omvangrijke regio, staat bekend om het brede scala aan Single Malts waar veelal heide –en honingtonen in waar te nemen zijn. Ondanks de verscheidenheid aan smaken zijn het vaak deze tonen, die de Highlands Malts kenmerken. Het ideale voorbeeld is Dalwhinnie 15y.

Dalwhinnie kan het best omschreven worden als vol en lichtzoet. Ze staat bekend om haar heidehoning, maar door het gebruik van worm tubs heeft ze toch een volle body. De geur is zacht, met tonen van honing, bloemen en kruiden. De smaak is vol, de heide en honing komen terug. Ook zit er een hint van turf in. De afdronk is lang en vol.

De Dalwhinnie distilleerderij bevindt zich in het koudste plaatsje in Schotland: gemiddeld wordt het hier maar 6 °c.

De Speyside: wellicht de meest beroemde whiskyregio; in ieder geval de regio met de hoogste concentratie distilleerderijen. Meer dan de helft bevindt zich in het gebied rondom de river spey. Een prachtig voorbeeld is dufftown: een klein plaatsje van nog geen 2000 inwoners, waar zich maar liefst 7 distilleerderijen bevinden!

De Speyside Malts kenmerken zich door hun elegantie; ze zijn zacht en toegankelijk, maar tegelijkertijd zeer complex. Tonen van fruit, vanille, honing en specerijen komen in vele Speyside Malts voor. Dit rijke scala aan geuren en smaken is erg goed waar te nemen in de afgezant van dit gebied: de Cragganmore 12y.

Cragganmore is complexiteit. De geur is enorm divers, met hints van bloemen, gras, kruiden, rook en vanille. De smaak is vol en rond en heeft tonen van honing, peer, specerijen en sultana’s. De afdronk is lang en licht turfachtig. Het gebruik van worm tubs geven deze whisky zijn volle karakter.

De ketels van Cragganmore zijn uniek, omdat zij de enige zijn met een volledig platte bovenkant. Dit zorgt voor het unieke aroma van deze whisky.

Highlands

De Islands: globaal gezegd omvat deze regio elk schots eiland waar whisky geproduceerd wordt. Doordat een Islay Malt nogal van een arran Malt verschilt, wordt er vaak een onderscheid tussen het eiland Islay en de overige eilanden gemaakt. Wat de meeste eiland Malts echter gemeen hebben, is een uniek en uitgesproken karakter.

1- Islands: deze aanduiding wordt gebruikt voor de eilanden arran, mull, Skye en orkney (en soms ook het schiereiland kintyre). De meest bekende Malts uit deze regio zijn Highland park (orkney) en Talisker (Skye), in het bijzonder de Talisker 10y.

Talisker, afkomstig van het ruige, woeste eiland Skye, is een Single Malt van hoge kwaliteit met een uniek karakter. Zowel de geur als de smaak kan men het best omschrijven als maritiem. Tonen van nat touw, kampvuur, heide en zout domineren de geur. De smaak is explosief en heet, met tonen van rode peper, zoethout, moutkoekjes en turfrook. Ook de afdronk is lang, verwarmend en peperig.

Talisker wordt op 45,8% alc.vol. Gebotteld, in plaats van de gebruikelijke 40 of 43% alc.vol. Hierdoor blijven meer oorspronkelijke geuren en smaken behouden.

Volgens de overlevering is Talisker ook de whisky die gebruikt wordt in de bekende Schotse likeur Drambuie ( ook afkomstig van Skye).

 

2- Islay: dit is het eiland waar de meest ‘beruchte’ single malts vandaan komen. Het medicinale karakter van deze Malts zorgt er bijna altijd voor dat je óf spontaan verliefd wordt op deze stijl óf er voorgoed van genezen bent. Nu is er wel een subtiel verschil tussen de Malts van het noorden van Islay (zoals Caol ila en Bowmore) en die van de zuidkust (Lagavulin, ardbeg en laphroaig). Het ‘love it or hate it’ karakter is vooral aanwezig in de Malts van de zuidkust (het zogenoemde kildalton trio). Het meest complexe karakter tref je aan in de Lagavulin 16y.

Deze geweldige Malt heeft alle elementen van een Islay Malt: rook, jodium, teer en zilt. Omdat Lagavulin echter gebotteld wordt op 16 jaar, worden deze elementen aangevuld met tonen van toffee, gerookte thee en moutkoekjes. De afdronk is zeer lang en rokerig. De zilte tonen en teerrook keren weer terug.

Lagavulin staat bekend om het zeer langzame tempo van distilleren: het langdurige contact tussen koper en alcoholdamp zorgt voor het complexe en gelaagde smaakpalet van Lagavulin.

Islands

DE DISTILLER’S EDITIONS VAN DE CLASSIC MALTS

Alle Classic Malts hebben een zogenoemde distiller’s edition. Deze speciale versies hebben unieke finishes gehad in speciale port –of sherryvaten en worden jaarlijks uitgegeven in gelimiteerde oplages. De leeftijd ligt vaak net zo hoog als  (soms wat hoger dan) de normale uitgave en zowel het jaar van distillatie als het jaar van botteling wordt vermeld op het etiket

De verschillende finishes zijn:

 

 • Glenkinchie: amontillado finish ( huidige release 2006 – 2018 )

 

Amontillado is een complexe, langgerijpte sherry, die door florvorming florale en kruidige tonen ontwikkeld.

 

 • Oban: fino sherry finish ( huidige release 2004 – 2018 )

 

Fino is het droogste type sherry, dat door de unieke florvorming tijdens het rijpen een frisse en scherpe smaak krijgt.

 

 • Dalwhinnie: olorosso finish ( huidige release 2003 – 2018 )

 

Olorosso is een langgerijpte sherry die, blootgesteld aan zuurstof, een rijk, notig karakter ontwikkeld.

 

 • Cragganmore: port ( huidige release 2005 – 2018 )

 

Port is een versterkte wijn uit noord-portugal met tonen van gedroogd fruit, kaneel en chocolade.

 

 • Talisker: amaroso ( huidige release 2008 – 2018 )

 

Amaroso is een delicate sherry, met een lichtzoete smaak en een zacht karakter.

 

 • Lagavulin: pedro ximénez ( huidige release 2002 – 2018 )

Pedro ximénez is een zoete, langgerijpte sherry, met tonen van rozijnen. Veelal gebruikt bij desserts..

Ben jij benieuwd naar hoe je whisky moet maken? Ga dan naar deze pagina toe, voor de informatie!