XXL flessen!
Glenfiddich Whisky

GLENFIDDICH

Weinig single malts kunnen met recht een icoon in de whiskywereld genoemd worden, maar Glenfiddich zeker wel. Zij zijn het geweest, die het briljante idee hadden om whisky (ook) als single malt te verkopen – hierdoor zijn zij marktleider geworden in dit segment; een positie die ze sindsdien nooit meer zijn kwijtgeraakt.

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Glenfiddich Single Malt 12 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 40. 49 34. 99
 2. Glenfiddich 12 Years
  % of 100
  ELDERS Regular Price 43. 99 36. 99
  Tijdelijk uitverkocht

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

GLENFIDDICH WHISKY KENT ZIJN OORSPRONG OP EERSTE KERSTDAG

De geschiedenis van Glenfiddich whisky begint in 1886, toen William Grant (toentertijd nog boekhouder bij Mortlach, maar al dromend van zijn eigen distilleerderij) de tweedehands ketels van Cardhu overkocht en hij, samen met zijn 9 kinderen en slechts de hulp van een ervaren metselaar, binnen een jaar ‘zijn’ distilleerderij bouwde. Het eerste distillaat van Glenfiddich verkreeg hij op 1ekerstdag 1887.

GLENFIDDICH WHISKY EN DE PRODUCTIE TIJDENS DE DROOGLEGGING

Toen Grant Gordon (3e generatie Grants) aan het roer stond tijdens de beruchte drooglegging, voorzag hij als één van weinige dat er na deze ‘droge’ periode weer een enorme vraag naar whisky zou komen (en met name naar gerijpte whisky’s). Zodoende was Glenfiddich één van de 6 distilleerderijen, die bleef produceren in deze tijd - met het oog op de toekomst. Dat dit ze geen windeieren legde, bleek wel toen men in 1933 de drooglegging afschafte: zij waren voorbereid toen de grote vraag naar whisky weer kwam. Hierdoor stonden ze meteen zeer sterk in een hernieuwde en explosief groeiende markt.

Drooglegging

GLENFIDDICH WHISKY STAAT BEKEND OM DE ICONISCHE DRIEHOEK FLES

In 1957 nam men kopersmeden aan, die altijd op het terrein aanwezig waren, en zodoende constant beschikbaar waren voor onderhoud en reparaties aan de unieke ketels. Tevens had Glenfiddich whisky al in 1959 ook een eigen kuiperij – een zeldzaamheid, die vandaag de dag bijna geen enkele distilleerderij meer toepast. In 1961 kwam de nu iconische driehoekige fles tot stand – het design moest de 3 basis ingrediënten van single malt whisky reflecteren: water, zuurstof en gemoute gerst. Er wordt echter hier en daar gefluisterd dat de ‘echte’ reden van het ontwerp is dat je een driehoekige fles onder het bed kan verstoppen, zonder dat die per ongeluk tevoorschijn rolt!

 In 1963 was Glenfiddich de eerste whiskymaker die zijn single malt actief buiten Schotland ging promoten. Tot dat moment was single malt een Schots verschijnsel en was de rest van de wereld alleen bekend met blended whisky’s. Een 5-jarige werd verkocht op Shannon Airport in Ierland – de single malt categorie was geboren! Glenfiddich werd al snel de bestverkopende single malt whisky. Een positie die ze nooit meer hebben afgestaan.

Glenfiddich Whisky

 Glenfiddich was ook de eerste die het belang van een mooie verpakking inzag en de eerste die het verkooppotentieel van de belastingvrije zone benutte. Ook opende zij als eerste de poorten voor het publiek, door in 1969 een bezoekerscentrum te openen. Door al deze innovaties wordt Glenfiddich als fenomeen binnen de Schotse single malt categorie gezien en wordt zij in 180 landen verkocht. Tevens bestaat 35% van de verkoop in het single malt segment uit Glenfiddich!

HEDENDAAGS PORTFOLIO VAN GLENFIDDICH WHISKY

Hedendaags bestaat de portfolio van Glenfiddich whisky uit een rijke selectie (single) malt whisky’s; de kern van deze range zijn de 12-jarige, de 15-jarige Solera Reserve en de 18 –en 21-jarige single malts. Daarnaast zijn er malts van 30, 40 en zelfs 50 jaar te krijgen, alsmede verschillende experimentele malts, zoals de IPA, de Project XX en de Fire and Cane. Tevens maakt men de bekende Grant’s blend, de unieke blended malt Monkey Shoulder en, sinds 2014, de fraaie Schotse likeur Drambuie, oorspronkelijk afkomstig van het eiland Skye (ook wel thuisbasis van de beroemde Talisker single malt).