XXL Flessen!

Irish coffee

Irish coffee

Irish coffee op een plank

Wie komt er nu op het idee om koffie met whisky te mixen? Ooit was er een Ierse man die de baas van een baai voor bootvliegtuigen was. Dit vliegveld stond bekend als Foynes luchthaven. De baai lag op de plek waar nu Shannon Airport te vinden is. De Ierse eigenaar stond bekend als Joe Sheridan.

De eerste Irish coffee

Op een koude winterdag in 1940, arriveerde een vliegtuig vol met passagiers dat richting New York had moeten gaan. Het vliegtuig was teruggekeerd naar Ierland door de slechte weersomstandigheden. Vroeger waren verwarmingen een onbekende luxe in vliegtuigen. Na een lange vlucht kwamen de passagiers onderkoeld uit het vliegtuig in Ierland. Om de arme passagiers een hart onder de riem te steken gaf Joe iedereen een kop koffie. Deze koffie bestond uit koffie met wat bruine suiker en een paar teugen Ierse whiskey. Een van de passagiers vroeg nieuwsgierig of de koffie uit Brazilië kwam. Hierop antwoordde Joe: ‘No, my friend, this is Irish coffee’.

De opkomst van Irish coffee

Na de koude winterdag in 1940 werd het een gewoonte van Sheridan om de koffie met whisky aan passagiers te serveren. Op een dag in 1952, kreeg reisauteur Stanton Delaplane een kopje na zijn vlucht. De auteur was direct laaiend enthousiast over de koffie en besloot dit te delen met zijn vrienden terug in San Francisco. Toen hij het recept eenmaal vermeld had in de krant, waar hij auteur was, werd de Ierse koffie een bekend begrip.

Irish coffee recept

Wat heb je nodig voor een heerlijke Irish coffee? Eigenlijk vrij weinig, het recept voor 2 personen luidt als volgt:

  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 250 ml sterke koffie
  • 60 ml Ierse whiskey

Irish coffee maken

Irish coffee geserveerd

Hoe maak je Irish coffee? Irish coffee maken doe je eigenlijk in een speciaal glas. Vroeger werd de koffie nog uit een beker gedronken. Sinds de jaren 70 kwam pas het Irish coffee glas op de markt. Het Irish coffee glas is erg handig om de koffie te maken. Het glas heeft namelijk maatvoeringen aan de binnenkant staan. Zo weet je zeker dat je de juiste verhoudingen hebt. Heb je geen speciaal glas? Geen probleem! Het recept maken is gelukkig erg makkelijk en duurt maar 5 minuten. Dit is wat je moet doen:

1. Begin met het kloppen van de slagroom. Zorg ervoor dat de slagroom nog een dikke substantie behoudt.
2. Pak een glas en vul deze met kokend water. Laat het glas even staan en leeg deze vervolgens. De koffie smaakt het beste wanneer deze goed heet is.
3. Vul het glas eerst met de whiskey en de suiker. Voeg hierna de koffie toe en meng dit samen. Voeg als laatste de koude slagroom bovenop toe, met als finish de cacaopoeder. Geniet van jouw heerlijke Irish coffee!

Meer heerlijke cocktails? Neem een kijkje tussen de cocktail recepten van DirckIII!