XXL flessen!

Irish Coffee

 

 

 

 

 

Cocktail recept

 

Irish Coffee

 


De Irish Coffee is een verwarmende cocktail die zijn oorsprong vindt in het prachtige Ierland. Met zijn eenvoudige maar heerlijke combinatie van Ierse whisky, hete koffie, suiker en een topping van licht geklopte room is deze cocktail zeer geliefd. Vooral in de koude wintermaanden kan deze ‘Ierse koffie’ cocktail voor een knus en warm gevoel zorgen.

 

◊ Wist je dat de Irish Coffee gemaakt was als warm welkom voor gestrande passagiers? ◊ 


Hoe maak je Irish Coffee?

 

Het Irish Coffee recept bestaat uit de volgende ingrediënten.

  • 45 ml Ierse whisky
  • 120 ml hete koffie
  • 2 theelepels bruine suiker
  • Licht geklopte room

Om het recept Irish Coffee te voltooien moet je de stappen hieronder volgen. Zodra je de stappen hebt afgerond kan jij genieten van de lekkerste Irish Coffee die je ooit hebt geproefd. 

1. Verwarm een glas voor door het te vullen met heet water en het een paar minuten te laten staan. Gooi het water weg voordat je de cocktail maakt.


2. Voeg de bruine suiker toe aan het opgewarmde glas.


3. Giet de Ierse whisky over de suiker.


4. Vul het glas langzaam met hete koffie en roer goed door om de suiker op te lossen.


5. Schep voorzichtig een laagje licht geklopte room bovenop de koffie.


Tip: Je kunt de room voorzichtig over de achterkant van een lepel gieten om te voorkomen dat het direct mengt met de koffie. Dit zorgt voor een mooie laag room bovenop de cocktail.

Ben je op zoek naar alcoholvrije cocktails of kant en klare cocktails? Bekijk deze dan op onze website.De geschiedenis van de Irish Coffee: een verwarmende cocktail

Irish Coffee heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1940 in Ierland. Het verhaal gaat dat deze verwarmende cocktail voor het eerst werd gemaakt door chef Joe Sheridan in het vliegveld van Foynes in Ierland. Tijdens een koude en stormachtige nacht in de winter van 1943 landde een vliegtuig met Amerikaanse passagiers in Foynes vanwege slecht weer. Joe Sheridan wilde de vermoeide passagiers verwelkomen en opwarmen.

Om hen op te vrolijken creëerde Sheridan een speciale drank door een scheutje Ierse whisky toe te voegen aan hete koffie, gevolgd door een laagje licht geklopte room bovenop. Toen een van de passagiers vroeg of dit Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan snel dat het "Irish Coffee" was. De Irish Coffee cocktail werd al snel een hit bij de passagiers en kreeg snel bekendheid.

In de loop der jaren verspreidde de populariteit van Irish Coffee zich over de hele wereld. De populariteit groeide vooral dankzij journalist Stanton Delaplane die de cocktail ontdekte in Ierland en het recept naar de Verenigde Staten bracht. Nu iedereen in de Verenigde Staten het Irish Coffee recept in handen kreeg werd het een favoriet in bars en restaurants. In 1952 werd het recept voor Irish Coffee gepopulariseerd door de Buena Vista Café in San Francisco die de cocktail begon te serveren aan hun klanten.

Tegenwoordig is de Ierse koffie een geliefde klassieker die wordt geschonken in bars en restaurants over de hele wereld. Vooral tijdens koude avonden of als een rustgevend after-dinner drankje is het een populaire optie.


Irish Coffee met koffie of espresso

Traditioneel wordt Irish Coffee gemaakt met hete koffie in plaats van espresso. In deze vorm van Irish Coffee maken vormt de warme koffie de basis van de cocktail en mengt perfect met de Ierse whisky en suiker. De hitte van de koffie helpt de suiker op te lossen en de smaken te mengen. De licht geklopte room bovenop voegt een romige textuur en een heerlijke finish toe.

Hoewel espresso een sterker geconcentreerde koffie is, kan het ook worden gebruikt om een variant van Irish Coffee te maken. Het gebruik van espresso in een Irish Coffee geeft de cocktail een intensere koffiesmaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan deze optie voor een krachtigere smaakervaring.

Beide versies van de Irish Coffee zijn populair en worden vaak geserveerd. Het is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur of je de voorkeur geeft aan de zachtheid van hete koffie of de intensiteit van espresso in je Irish Coffee. Ten slotte bepaal je zelf welke twist je het Irish Coffee recept geeft.


Ontdek hieronder een aantal van onze andere cocktails