XXL flessen!

Kir Royal

Skill-level:
gemakkelijk
Bereidingstijd:
2 minuten

Kir Royal

Het Kir Royal recept

Benodigdheden:
  • Champagne glas
  • Barlepel (optioneel)
  • Barmaatje (optioneel)
Ingredienten:
In 5 eenvoudige stappen de Kir Royal:
  1. Voeg met een barmaatje 20cl crème de cassis in het champagneglas.
  2. Vul hierna het glas aan met je favoriete champagne of prosecco.
  3. Roer nu even goed door het glas heen met de barlepel zodat alles goed mengt.
  4. Garneer met iets exclusiefs, deze cocktail moet dat namelijk uitstralen. Zo kun je garneren met bijvoorbeeld kumquat aan het glas of ook aalbesjes staat mooi.
  5. Geniet van deze heerlijke bruisende classic!

De Kir Royal

De Kir Royal was het standaardrankje op het stadhuis van Dijon (Frankrijk). De Kir Royal is namelijk vernoemd naar de Franse kanunnik (titel binnen de christelijke kerkgemeenschap) Felix Kir (1876-1968). Felix Kir werd geboren op het platteland in 1876 in Alise-Sainte-Reine, een dorpje in de buurt van Dijon. Wegens zijn talenten voor de journalistiek en zijn meeslepende bombastische taalgebruik haalde de bisschop van Dijon hem van het platteland om vervolgens de erediensten te leiden in de welbekende Notre Dame.

Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak kwamen er nog andere talenten van Kir aan het licht. Zo bleek dat hij een enorm leidersfiguur was die erg veel moed met zich mee bracht. Zo hielp hij maar liefst 5000 Fransen uit concentratiekampen te ontsnappen; een echte held dus! Des al niettemin werd hij hiervoor opgepakt en ter dood veroordeelt. Kir wist echter wederom zijn naam waar te maken, hij praatte de rechters namelijk om en kreeg zelfs volledige gratie! Kir werd na de bevrijding in 1945 zelfs direct verkozen tot burgemeester van Dijon en werd ook nog eens afgevaardigde van Parijs.

De Kir Royal is dus een échte helden cocktail!