XXL flessen!

Mojito

Skill-level:
gemiddeld
Bereidingstijd:
8 minuten

Mojito

Het zomerse Mojito cocktail recept

Benodigdheden:
 • Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met een stevige bodem. Om de cocktail goed op smaak te krijgen moet je muddlen (stampen). Belangrijk dus een stevig glas te hebben, anders muddle je straks door de bodem heen…
 • Muddler (Geen muddler in huis? Gebruik de achterkant van een houten lepel. Zo kun je de partjes limoen stampen en gemakkelijk in het glas roeren.)
 • Barlepel (optioneel)
 • Barmaatje (optioneel)
 • Rietje
Ingredienten:
In 8 stappen jouw Mojito cocktail:
 1. Doe 2tl rietsuiker en de 4 limoenpartjes in het glas. En muddle (stamp) dit in het glas.
 2. Pak wat muntblaadjes van de takjes af en sla deze tegen je handpalm aan. Door de munt tegen je handpalm aan te slaan komen de aroma’s vrij die de munt bevat.
 3. Hierna doe je 4 á 5 muntblaadjes in het glas. Let op de muntblaadjes muddle je dus NIET mee. Tip: smeer wat munt op de rand van het glas, zo creëer je extra muntsmaak. Zorg ervoor dat je een muntkroontje overhoudt voor de garnering!
 4. Voeg nu de 50ml Bacardi Carta Blanca toe.
 5. Vul nu het glas met crushed ijs en stir (roer) alles door elkaar zodat alles met elkaar mengt. Tip: Zorg ervoor dat de limoentjes en munt mooi zweven in je glas en niet onderin het glas blijven liggen.
 6. Top nu de cocktail af met bruiswater. En werk het glas af met nog wat crushed ijs.
 7. Maak de cocktail helemaal af door te garneren, gebruik hiervoor het kroontje munt.
 8. Pak de beste spot om in het zonnetje te zitten, zet een muziekje aan en geniet van je Mojito Cocktail!

Tip:Liever alcoholvrij? Klik dan hier om de ‘Virgin Mojito’ te bekijken en de andere mocktails!

De Mojito Cocktail

Rum, rietsuiker, limoen, munt en (bruis)water zijn al eeuwenlang de 5 basis-ingrediënten van de Mojito. Het is daarom ook niet gek dat een drankje dat al zolang bestaat meerdere levensverhalen kent. Zo zou de Mojito ooit als medicijn zijn bedoeld tegen koorts en tegen scheurbuik. De Mojito cocktail bevat namelijk een hoog vitamine C gehalte, dit kom door de limoenen die in de Mojito zitten. Andere verhalen zeggen dat Mojito in ontstaan op de suikerrietplantages onder de Afrikaanse slaven in Cuba. Dit is geen gekke gedacht want rum wordt gemaakt in dit gebied en komt hier vandaan. Mojito is daarmee niet alleen rijk aan smaak, maar ook rijk aan geschiedenis omdat de drank nu ook symbool staat voor de etnische ongelijkheid. Ook zou het kunnen dat Mojito is ontstaan doordat de rum zélf niet altijd lekker was. Hierdoor moeste Cubanen creatief zijn met de smaken. Aangezien rietsuiker, limoen en munt voor het oprapen lagen was de basis van de Mojito al snel gelegd.

De Mojito zoals wij hem kennen is rond de jaren ’30 van de 20ste eeuw erg populair geworden. De beroemde schrijver en journalist Ernest Hemingway was hier de grondlegger van. Hij verbleef in die tijd in Havana en bezocht bijna elke dag zijn favoriet Cubaanse cocktailbar, Bodeguita del Medio. Hij dronk hier zijn eerste Mojito en wist niet wat hem overkwam, het werd zijn favoriete cocktail. Sindsdien is de Mojito ongekend populair geworden en is de Mojito één van dé bekendste cocktails met rum. Ernest heeft zelfs letterlijk zijn stempel achtergelaten in de bar. Hij schreef de tekst: “My Mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”, deze beroemde tekst staat nog altijd in deze bar. Hierdoor is de bar nog steeds mateloos populaire bar en is het een echte trekpleister voor toeristen.