XXL Flessen!

Cuba Libre Recept

Skill-level:
gemakkelijk
Bereidingstijd:
5 minuten

Cuba libre

Het Cuba Libre recept

Ingredienten:
  • 1 Limoen
  • 10 Ijsblokjes
  • 60 ml Witte Rum
  • 300 ml Coca Cola
In 3 kleine stappen de Cuba Libre:
  1. Pak de limoen en pers de helft hiervan uit. Snijd vervolgens de andere helft in parten en snijd deze overlangs in.
  2. Doe de ijsblokjes in de 2 glazen. Schenk hier vervolgens het limoensap over.
  3. Schenk nu de witte rum en de cola in de glazen. Voeg als laatste de limoenparten toe en mix alles door elkaar. Geniet van je klassieke rum cocktail!

Cuba libre

Cuba libre is een rum cocktail die afkomstig is uit Cuba. Deze is ontstaan in 1896 toen de Spaans-Amerikaanse oorlog voorbij was. Een Amerikaanse kapitein zou een kroeg in zijn gelopen in Havana. Aan de bar bestelde hij een cocktail bestaande uit cola, rum en limoensap. Verbaasd schonk de barman in wat hem gevraagd werd. Andere soldaten in de kroeg volgden zijn bestelling en schreeuwde in koor: ‘Cuba libre!’ Dit betekent Cuba vrij.

CUBA LIBRE VERBODEN

De Cuba libre cocktail was de drank die werd geschonken bij de Amerikaanse bevrijding. Cuba was eindelijk bevrijd van de Spaanse overname. Een echte Cuba libre bestaat uit Amerikaanse cola met Cubaanse rum. Het was echter niet toegestaan om Amerikaanse cola te importeren naar Cuba. Andersom was het niet toegestaan om de Cubaanse rum te importeren. Het was dus een periode lang niet mogelijk om de echte cocktail te drinken.

DE LEGALE CUBA LIBRE

Pas na 1900 was de nodige export weer toegestaan. Dit zorgde ervoor dat de cocktail eindelijk weer volgens het oorspronkelijke recept kon worden geschonken. Coca-cola kon weer op Cubaanse grond verkocht geworden. Havana werd weer de bruisende stad met de ijskoude dranken. De Cuba libre is tegenwoordig een van de bekendste cocktails ter wereld.

Wil je meer heerlijke cocktails maken? Bekijk hier al onze cocktails.