XXL Flessen!

Cuba libre

Cuba libre
Geplaats in: Rum cocktails

Cuba libre

cuba libre

Cuba libre is een rum cocktail die afkomstig is uit Cuba. Deze is ontstaan in 1896 toen de Spaans-Amerikaanse oorlog voorbij was. Een Amerikaanse kapitein zou een kroeg in zijn gelopen in Havana. Aan de bar bestelde hij een cocktail bestaande uit cola, rum en limoensap. Verbaasd schonk de barman in wat hem gevraagd werd. Andere soldaten in de kroeg volgden zijn bestelling en schreeuwde in koor: ‘Cuba libre!’ Dit betekent Cuba vrij.

Cuba libre verboden

De cuba libre cocktail was de drank die werd geschonken bij de Amerikaanse bevrijding. Cuba was eindelijk bevrijd van de Spaanse overname. Een echte cuba libre bestaat uit Amerikaanse cola met Cubaanse rum. Het was echter niet toegestaan om Amerikaanse cola te importeren naar Cuba. Andersom was het niet toegestaan om de Cubaanse rum te importeren. Het was dus een periode lang niet mogelijk om de echte cocktail te drinken.

 

Baco of cuba libre

Omdat de rum cocktail niet echt gemaakt kon worden, werden er varianten bedacht. Zo kwamen de Amerikanen op het idee om de cola te mengen met Bacardi. Dit is tegenwoordig natuurlijk beter bekend als de baco. Ondanks dat Bacardi afkomstig is uit Cuba werd de familie Bacardi verbannen uit Cuba. Dit gebeurde na de Cubaanse revolutie. Noem een cuba libre dus nooit een baco in de buurt van Cubanen ;).

cuba libre cocktail

De legale cuba libre

Pas na 1900 was de nodige export weer toegestaan. Dit zorgde ervoor dat de cocktail eindelijk weer volgens het oorspronkelijke recept kon worden geschonken. Coca-cola kon weer op Cubaanse grond verkocht geworden. Havana werd weer de bruisende stad met de ijskoude dranken. De cuba libre is tegenwoordig een van de bekendste cocktails ter wereld.

 

Cuba libre recept

Wat heb je nou eigenlijk nodig voor het originele cuba libre recept? Heel weinig! We maken hem op de klassieke Cubaanse manier. Dit is wat je nodig hebt als je het recept voor 2 personen maakt:

 

Cuba libre maken

Nu we alles in huis hebben, is het tijd om de cuba libre cocktail te maken. Dit kost maar maximaal 5 minuten, dus je rum cocktail is lekker snel klaar. Dit is wat je doet:

1. Pak de limoen en pers de helft hiervan uit. Snijd vervolgens de andere helft in parten en snijd deze overlangs in.
2. Doe de ijsblokjes in de 2 glazen. Schenk hier vervolgens het limoensap over.
3. Schenk nu de witte rum en de cola in de glazen. Voeg als laatste de limoenparten toe en mix alles door elkaar. Geniet van je klassieke rum cocktail!

 

Meer heerlijke cocktails maken met DirckIII? Bekijk al onze cocktails!

 

3 months ago