Welke wijn bij paella?
Dit Spaanse kwaliteitsgerecht is zeker niet onbekend in Nederland. Een goed gevulde pan paella rijst met vis, schelpdieren, kip of wat jij dan ook maar lekker vindt. Perfect voor op een zomerse dag in de zon of gezellig met de familie. Alleen u is de vraag welke wijn drink je bij paella. Om op deze vraag zo goed mogelijk antwoord te geven staat hieronder een top 5 wijnen.
Top 5 wijnen bij paella
Nummer 1
Marqués de Caceres Rioja Crianza
Deze rode wijn uit de Rioja is een blend van de Grenacha Tinta, Graciano en de Tempranillo druif. Het is een stevige rode wijn die 13,5% alcohol bevat. De smaak is vol met fruitige tonen van aardbei, kruidige tonen en een lange afdronk. Deze prachtige wijn heeft 12 maanden op hout gerijpt en daarna minstens nog 12 maanden nog op fles. Heerlijk voor bij paella en schelpdieren of kip dus.
Nummer 2
Marqués de Caceres Rueda Verdejo
Ditmaal een witte wijn uit de Rueda van de Verdejo druif. Ook een frisse witte wijn kan goed samengaan met paella. En als je dat niet geloofd moet je deze topper maar eens proberen. Een droge frisse wijn met uitgesproken aroma’s van perzik, groene appel en citrus. Deze wijn gaat het best bij paella met vis/schelpdieren.
Nummer 3
Beaujolais-Villages Marc Jambon
Deze rode wijn gemaakt van de Gamay druif behoort zeker thuis in de top 5 wijnen bij paella. De zeer fruitige tonen van rood fruit zoals rode bessen, bosaardbeien en bramen spatten het glas uit en gaan goed samen met de hint van kruiden en de lange afdronk. De wijn is erg smaakvol als aperitief, maar gaat natuurlijk helemaal goed samen met paella met vis, schaal- en schelpdieren.
Nummer 4
Kalea Rosé
Deze Rose wijn gemaakt van Tempranillo druif en hij heeft een frisse zomerse smaak. De fruitige smaken hebben tonen van citrus, grapefruit en rood fruit. Maak een mooie schaal paella met diverse schelpdieren, top het af met citroen, trek deze fles rosé open en je avond kan niet meer stuk!
Nummer 5
I Am Rose
Deze I Am rosé wijn is gemaakt van de Pinot Grigio druif. Hij heeft tonen van framboos, aardbei en een hint van gele perzik. Dit is een zachte en toegankelijke rosé die vol en fruitig is. Heerlijk voor op een zomerse dag bij de BBQ of bij een paella.
Wist je dat?
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is. Het bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis, garrofónes, snijbonen en saffraan. Hier nog meer tips voor gerechten met kip, asperges, kalkoen en mosselen?